slechter aan toe

25 jaar geleden was ik er slechter aan toe

25 jaar geleden was ik er slechter aan toe

Dat is pas lekker opstaan. Het Sociaal Cultureel Planbureau kwam tot de conclusie dat het leven, dus ook mijn leven, in 25 jaar beter is geworden. Wat deed ik 25 jaar geleden? Was ik er slechter aan toe?

Nou, kan me herinneren dat ik een stuk vitaler was. Net getrouwd ook al een kind en een vrouw.

Klinkt niet slecht. Net verhuisd naar een koopwoning. De deal van mijn leven. Huisje gekocht voor 62000 gulden ergens in Utrecht.

Verbouwingsplannen en een redelijk salaris. Ik kan me herinneren dat ik me super gelukkig voelde. Zonder iPhone, iPad maar wel een MSX 2 van Philips. Een spelcomputer van Philips met hoekige sprites en slecht geluid.

Sprites? Ja dat zijn de graphics, de figuurtjes.

Ik zie me nog volkomen stoned samen met een vriend op de bank een racespelletje spelen. Er was toen nog geen dualplay dus moesten we om de beurt proberen de rondetijden te verbeteren. Geweldig, we sleepten ons door de verschillende race tracks en weersomstandigheden.

De avond kon niet meer stuk.

Nu 25 jaar later ben ik nog steeds super gelukkig. Pre-pensioen, vrijwilligerswerk, een nieuwe vrouw twee kinderen er bij. Een fikse hypotheeklast en drie hernia’s achter en in mijn rug.

Mijn vriend heb ik niet meer. De MSX heeft nog jaren op een zolder gestaan totdat de schoonmaakwoede van mijn huidige vrouw het Salomons oordeel heeft geveld. Met lood in mijn schoenen bracht ik de MSX met alle reserve onderdelen naar een recycling bak.

Tja, dat was het dan besef ik me terwijl ik nu via bluetooth de muziek uit mijn draadloze JBL -box laat knallen.

Conclusie, ik voel me niet gelukkiger, ik voel me anders. Ouder, krakkemikkiger en toch gezond. Gezond door de enorme progressie in onze verzorgingsstaat.

De conclusie dat de kwaliteit van ons leven in vergelijking met 25 jaar geleden beter is geworden ga ik niet bestrijden. Meer triest is het feit dat niet iedereen in hetzelfde tempo schijnbaar profijt heeft gehad van de vooruitgang.

De rijken zijn nog rijker geworden en de minder bedeelden zijn veel langzamer wat beter geworden.

Kort gezegd de verschillen zijn toegenomen.

Kijk en dat stemt mij tot een enig minder euforische stemming.

Mijn zoon heeft de eerste twee uur vrij maar bekijkt nog een video op Youtube. Één of andere malloot vlogt zich al geilend door een onbekend landschap en temt daar dino’s en andere onzinnige dieren.

We kijken mee hoe hij het speelt terwijl die met zijn blonde kop in de linker-onderhoek schijnbaar in het niets staat te praten. Ik kan de lol er niet van inzien, maar mijn zoon wil niet anders en hoopt in een paar dagen hetzelfde te kunnen.

Geen wanten of warme muts voor zijn verjaardag maar een “green screen” en een coole mic.

Tien uur. Nog even en ik kan gewoon het journaal kijken.

slechter aan toe
slechter aan toe

 

Tags: , , ,
Previous Post
bandidos finitos
algemeen featured

Heb je Bandidos gezien

Next Post
wel of niet de weg op
algemeen featured

Wel of niet de weg op, zoek het maar uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.