E5D7E614-7123-419D-8D6D-97477AAE35D2

Brexit alles nu duidelijk naar de EU

Brexit alles nu duidelijk naar de EU

Brexit alle nu duidelijk naar de EU.

Of je het nu leuk vindt of niet: de Brexit is eindelijk een feit! Hoe zijn de laatste stappen in deze richting gezet? En is nu alles opgelost en duidelijk?

 

Bij de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk van 12 december 2019 is er voor de Brexit wel duidelijkheid ontstaan. Veel labourstemmers in hart en nieren hebben zich de touwtrekkerij binnen de Britse politiek in het algemeen aangetrokken en wilden na jaren van chaos nu duidelijkheid door toch op de Conservatieven, dus Brexit, te stemmen.

 

Op zich niet gek, omdat Labour bij monde van de heer Jeremy Corbyn weinig heeft gedaan om duidelijkheid te scheppen in de Britse chaos.

Het in zijn partij bestaande anti-semitisme heeft hij niet openlijk afgekeurd en opgelost. Ook naar de Brexit geen duidelijkheid, maar het vooruitzicht van een lange weg van opnieuw onderhandelen met Brussel voor een betere deal – wat voor de EU al heel lang geen optie meer is – en dat nieuwe onderhandelingsresultaat voorleggen aan de kiezers in een referendum (zeker vanwege het succes van de vorige keer?) met de kans dat dat wordt afgeschoten en de hele ellende weer van voren af aan begint.

Zo vervreemd je de oude aanhang en jaagt ze in de armen van de conservatieve Tories. ‘En Boris zag dat het goed was!’

De keuze van Labour om niet voor of tegen Brexit te zijn (no meat, no fish ….. and chips?), maar juist op de binnenlandse problemen in te zetten (vooral de disfunctionerende National Health Service, NHS) heeft dus niet gewerkt. Brexit alle nu duidelijk naar de EU.

 

Een overwinning dus voor de huidige premier Boris Johnson en opmerkelijk dat hij victorie kraait, want zijn eigen lagerhuisleden waren niet eensgezind over het resultaat van zijn  uittredingsovereenkomst met Brussel. Die week overigens nauwelijks af van het door de vorige premier, mevrouw May, uitonderhandelde akkoord, wat ook weggestemd werd. Maar de interne strijd binnen de Tories schijnt uitgeknokt te zijn.

 

Op 31 januari 2020 (het aftellen is begonnen) is de Brexit dus een feit. Dan zal er nog het nodige gesteggel moeten plaatsvinden over een nieuwe handelsovereenkomst met de EU of met landen apart, als de EU niet eensgezind is.

Per saldo blijven de EU-handelsakkoorden nog tot eind dit jaar ongewijzigd van kracht, dus maar één jaartje om daar definitieve afspraken over te maken is heel erg kort.

Niet alleen vanwege de enorme extra tijd die al nodig was voor de Brexit-uittredings-/scheidingsovereenkomst, maar ook omdat de resterende 27 EU-landen verschillende belangen hebben bij een EU-handelsakkoord. De handelsstromen lopen uiteraard niet identiek tussen elk afzonderlijk EU-land en de Britten, dus het VK kan daar gebruik van maken om de bal die de afgelopen jaren bij de Britten lag om het eens te worden, straks bij de 27 EU-landen te leggen. En we weten uit ervaring, als die landen het ergens over eens moeten worden is dat al een hels karwei, laat staan dat het ene land het nu eens moet zijn met handelsregels waar zij juist een omgekeerd belang bij hebben, dan één of meerdere andere EU-landen.

Voorts is er een reëel gevaar dat EU-lidstaten pissig zijn over de handelwijze van de Britten bij het regelen van de (v)echtscheiding en dat willen laten merken bij de afspraken voor de toekomstige relatie.

 

En dat in één jaar, waar bijvoorbeeld het handelsakkoord van de EU met Canada jaren heeft gekost. In oktober 2013 bereikten de EU en Canada een akkoord op hoofdlijnen, in september 2014 werd het geformaliseerd, in 2016 ging de Europese Commissie er mee akkoord en na gesteggel binnen de EU werden eind van dat jaar door de Europese Raad en Canada de handtekeningen gezet en in 2017 ging het Europees Parlement er mee akkoord. En nu moeten al die 27 landen nog deze handelsovereenkomst ratificeren, al is het voorlopig wel in werking. Nu, tel uit je winst dat de Britse premier en 27 EU-landen er in 2020 uit komen hoe zij de toekomstige handelsbetrekkingen vorm willen geven en vast leggen in een handelsovereenkomst. Verlengd uitstellen dan maar?

 

Anders gezegd: de scheiding lijkt geregeld, maar de omgangsregeling is nog lang niet in zicht!

 

Tags: , , ,
Previous Post
62AAE7F6-EAD5-455D-9E92-138DCB0BD19D
algemeen Economie featured Guus spuugt

Geeft de Brexit een verenigd koninkrijk

Next Post
image
algemeen featured Rets kletst

Seks in bezemkast van gevangenis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.