Google+

But nieuws uit Utrecht

RTV Utrecht

RTV Utrecht - regionieuws

AMERSFOORT - Bij de herdenking van de bevrijding van Kamp Amersfoort zijn vanmiddag acht burgemeesters aanwezig. Volgens het kamp past hun komst bij de toegenomen aandacht voor het kamp, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 35.000 mensen uit het hele land gevangen zaten.

Op 19 april 1945 droeg de Duitse bezetter het gezag over Kamp Amersfoort over aan het Rode Kruis. Dat wordt ieder jaar herdacht met een ceremonie met muziek, tekst, video en toespraken. Centraal thema dit jaar zijn de represaillegijzelaars, mannen die werden opgepakt bij razzia's rond plaatsen als Sliedrecht, Putten, Beverwijk en Bedum.

''Het is dit jaar moderner van opzet op een manier die ook voor jongeren aantrekkelijk is'', zegt directeur Willemien Meershoek van het kamp. ''Kleinkinderen, twee 20-jarigen, komen aan het woord en er komt een rapper.''

Volgens Meershoek komt de toegenomen belangstelling vooral uit de hoek van nabestaanden. ''Heel veel mensen die iets traumatisch hebben meegermaakt tijdens de oorlog hebben er nooit of bijna nooit over gesproken. De laatste jaren zijn veel mensen overleden, dan komen spullen boven en gaan de nabestaanden op zoek. Het blijft iets wat nog generaties later effect heeft.''

[Audio:2181688|Bob van Beeten in gesprek met kampdirecteur Willemien Meershoek]

De burgemeesters van Amersfoort, Barneveld, Hardinxveld-Giessendam, Hilversum, Leusden, Sliedrecht en Soest nemen deel aan de herdenkingsplechtigheid, evenals plaatsvervangers uit Altena en Woudenberg. Ook zijn onder meer de ambassadeurs van Duitsland en Rusland en ongeveer vijftien oud-gevangenen aanwezig.

Posted: April 19, 2019, 8:07 am
PROVINCIE UTRECHT - Bij 62% van de recente nieuwbouwprojecten in Utrecht en Zuid-Holland komt geen aardgasaanlsuiting meer. Dat blijkt uit de aanvragen van bouwers bij netbeheerder Stedin over het eerste kwartaal. Het aantal gasloze projecten ligt fors hoger dan een jaar eerder.

In het eerste kwartaal van 2018 werd voor 40% van de projecten geen aardgasaansluiting aangevraagd. Uiteindelijk wil de overheid dat in 2050 alle huizen aardgasvrij zijn.

Soesterberg en Houten lopen in de provincie voorop met aardgasloos bouwen. In Soesterberg werd voor 172 nieuw te bouwen huizen geen enkele gasaansluiting aangevraagd, in Houten bij 126 huizen welgeteld één. Amersfoort sluit juist 95 van de 100 nieuwbouwhuizen wel op het gasnet aan.

Posted: April 19, 2019, 7:06 am

Viewing page 1 of 40|Next Page