gelehesjes

Gele hesjes zaaien en oogsten

Gele hesjes zaaien en oogsten

Gele hesjes zaaien en oogsten. Een bekend gezegde: Wat je zaait, zul je oogsten. Als de gevestigde politiek door blijft gaan met het ontkennen van burgers, zal die ontkenning ook het resultaat zijn van burgers naar de politiek. En dan is – in tegenstelling tot de huidige financiële markt – de rente huizenhoog.

Dat is wat we zien in heel veel landen, waaronder in Nederland. In Frankrijk leidt (of lijdt) dat tot de veelvormige beweging van de Gele Hesjes, waarin gematigde klagers tot extreem geweldadige elementen hun onderkomen vinden. Maar eerder was al te zien hoe populistische partijen de spreekbuis zijn geworden van de klagers. 

De gevestigde politiek in Nederland verslikte zich in de heer Pim Fortuyn, leek door het effect van zijn optreden wakker geschud, maar was weer snel terug bij af, de ontkenning: de burger die niet gehoord wordt. Gele hesjes zaaien en oogsten.

Vervolgens kregen we de heer Wilders die vanuit de VVD toch maar voor zichzelf begon en extreem veel aandacht nodig had en heeft. En als dat op de gebruikelijke manier niet lukt, dan maar met extreme standpunten waar velen van schrikken. Wat je zaait…..! Maar de aanvankelijk stijgende lijn van deze spreekbuis (of spreekonderbuik) van het ongenoegen, bleek toch te extreem en inconsequent in zijn uitspraken ten opzichte van zijn daden. 

Daarop volgde de kleine oprisping van de heer Jan Roos, de onbetrouwbare en oneerlijke Oekraïne-referenduminititiator, met als voorman van de partij Voor Nederland (VNL; de afscheiding (?!) van de PVV door de heren Louis Bontes en Joram van Klaveren) die gelukkig geen zetel in de 2e kamer haalde. Dat lukte de andere Oekraïneverdrag-bevechter, de heer Thierry Baudet wel. Dus drie anti-immigratiepartijen en inmiddels kunnen we enkele gevestigde partijen daar ook onder rekenen. Zolang er verdeeldheid is tussen deze partijen is het niet zo erg, maar als gevestigde partijen zieltjes willen terugwinnen krijgt het een ander karakter. Vreemdelingenpest tot -haat verziekt een hele samenleving. De ontkenning van de vluchteling,die geen vluchteling zou zijn. Onwaarheden verkondigen en dan de pers de schuld geven.

De vertegenwoordigende politiek werkt niet meer. Eénmaal per vier jaar (of iets korter) je stem uitbrengen, werkt niet meer. Daarom een roep om een referendum, waar elke nuance in ontbreekt: ja of nee, meer smaken zijn er niet. D66 die deze kroonjuweel (mede) afschaft omdat ze meer willen en nu helemaal niets meer hebben.

De kiezer die niet wordt gehoord. De heer Rutte (VVD) die handig aangeeft dat iedereen, dus ook hij een geel hesje heeft. De heer Buma (CDA) die zich ook al langer zorgen maakt omdat de politiek niet naar de burger/kiezer luistert, maar vervolgens zich weer omdraait omdat zijn één voelen met de bezorgde burger volkomen onoprecht is, zoals bleek toen hij de heer Rutte bleef steunen in zijn eerdere strijd voor afschaffing van de dividendbelasting. En dezelfde heer Buma die muisstil bleef toen die afschaffing, op verzoek van de rijke Unilever en Shell, niet meer doorging. De burger weer ontkend! Gele hesjes zaaien en oogsten.

Dat gele hesje past ons dus allemaal, want wie wordt niet ontkend in zijn verlangen, wensen, ideeën? De uitslagen van de verkiezing van de Provinciale Staten is daar een weerslag van. Omdat de gevestigde politieke partijen niet luisteren naar de burger (ondanks het selectief schermen met dat er ‘draagvlak moet zijn’) kan een nieuwkomer, nu in de vorm van Forum voor Democratie, met gemak er met de kluif vandoor gaan, inclusief haar -zacht geformuleerd – vrouwonvriendelijke en mensonterende ideeën.

Wit is de kleur van de VREDE en nog niet bezoedeld door politieke strevingen, dus wellicht is een wit hesje een beter symbool om te verbinden. Als we dat nu zaaien, kunnen we dat toch ook oogsten?! Wie durft daar mee te starten (anders dan de wasmiddelenfabrikanten)?

Tags: , , ,
Previous Post
baudet1
algemeen featured Politiek

Baudet heeft gewonnen geen verliezers

Next Post

Wil je hem hard of kun je hem ook zacht hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.