KNVB weg er mee

KNVB tegen discriminatie amateurvoetbal

KNVB tegen discriminatie amateurvoetbal

 

KNVB tegen discriminatie amateurvoetbal

Ja, je zou het bijna niet geloven, maar echt waar: er komt discriminatie voor in het amateurvoetbal. En voor de KNVB is de maat vol. Ze gaan harder optreden tegen discriminatie bij het amateurvoetbal!

En hoe gaan ze dat doen? Nou, dit seizoen gaan ze meldingen van discriminatie op het voetbalveld splitsen, want voorheen viel discriminatie onder ‘grensoverschrijdend gedrag’. Dan kunnen clubs die zich hieraan schuldig maken beter worden aangepakt. Ja, maar hoe dan? Wel, er moet wel gemeld worden, stelt de KNVB; ‘we hebben de hele voetbalgemeenschap nodig om dit probleem goed in kaart te brengen en hier samen verandering in te kunnen aanbrengen.’ Ja, maar hoe dàààn? Meer dan het aanbieden van een cursus omgaan met diversiteit en het inzetten van de onafhankelijke tuchtcommissie lees ik niet.

Eens even zoeken en ja hoor, ik vind een ‘meldpunt wanordelijkheden’ van de KNVB. Waar dit niet gemeld is op het wedstrijdformulier, kan dit digitaal gemeld worden. Hoe moet je dat weten of iets wel of niet op een wedstrijdformulier is ingevuld? Pas als je erachter komt dat dit niet is gemeld, kun je dit dus zelf melden bij dit KNVB-meldpunt. Merkwaardig?!

Op zoek naar cijfers van verbaal en/of fysiek geweld in het amateurvoetbal, kom ik niets tegen. Ook niet bij de KNVB. Maar als discriminatie (verbaal of fysiek geweld) gesplitst wordt van ander geweld, moet dat toch al uit de inhoud en beschrijvingen van die meldingen blijken. Dus niet nu eerst drie jaar apart registreren en dan kijken wat je er mee gaat doen. Maar nu overgaan tot actie! KNVB tegen discriminatie amateurvoetbal.

Dan de tuchtcommissie die staat onafhankelijk van de KNVB. In haar uitspraken kan dit orgaan ook de KNVB de les lezen, wat zij ook doet in het geval van de SC Hoge Vucht uit Breda die vorig seizoen uit de competitie is gezet vanwege een serie van incidenten. Daarbij gaf de tuchtcommissie aan dat de KNVB te weinig doet tegen racisme en discriminatie van ploegen, spelers en supporters. De KNVB zou meer moeten doen aan opleidingen, onderzoek en adequate tuchtmaatregelen. 

Dus niet wachten met maatregelen, maar nu overgaan tot actie!

Oké, maar is geweld, al dan niet in de vorm van racisme en discriminatie, dan een nieuw fenomeen? Nou nee! In 2011 wilde de KNVB, op grond van onderzoek door een taskforce,  misdragingen tegen scheidsrechters een maximale straf geven door het lidmaatschap te beëindigen. De minimale straf wordt een schorsing van drie jaar. 

Een strakke maatregel is in 2012 dat – na het geweld tegen en daarop volgende overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen – alle amateurwedstrijden worden afgelast voor één weekeinde.

Het jaar 2013 komt de KNVB met een actieplan tegen geweld op het veld. Niet omdat er geen geweld meer voorkomt. 

Toenmalig directeur amateurvoetbal van de KNVB, de heer Dirk-Jan van der Zee, spreekt zich in 2016 uit over geweldsincidenten op en rond het veld, ‘we willen alle incidenten en problemen aanpakken’. Ja, maar hoe dàààn?

En nu gaat de KNVB discriminatie aanpakken door apart te registreren. 

Geen nieuw fenomeen in het voetbal, dat geweld in allerlei vormen blijft maar doorgaan. Dat de KNVB niet één-twee-drie de oplossing uit de achterzak haalt, snapt iedereen. Dat de KNVB geweld registreert mag je aannemen, maar om binnen dat geweld discriminatie nu separaat te gaan registreren slaat werkelijk nergens op. Wat is bij de KNVB trouwens het verschil tussen wanordelijkheden, grensoverschrijdend gedrag, fysiek geweld, verbaal geweld, discriminatie, racisme, etc.

Of heb ik het verkeerd begrepen. Is het niet de Koninklijke Nederlandse VoetbalBond, maar de Koninklijke Nederlandse VechtsportenBond? Is voetbal een gewel(da)dige sport?

KNVB tegen discriminatie amateurvoetbal.

KNVB weg er mee
Tags: , , ,
Previous Post
We zijn er weer
algemeen featured foute nederlanders Rets kletst

Hallo we zijn er weer

Next Post
poetinputin
algemeen featured Politiek

Rusland terug in mensenrechtenorganisatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.