Google+

Kwestie van esthetiek en duurzame elastiek

Kwestie van esthetiek.

Kwestie van esthetiek. Met dit argument werd door de voorzitter van de Vereniging Erepeleton Waalsdorp, die de erewacht op de dodenherdenking van de Waalsdorpervlakte regelt, gereageerd naar de pers. Aanleiding is dat één van de vrijwilligers zich heeft beklaagd, dat hem te kennen is gegeven, dat hij vanwege zijn omvang niet meer in de erewacht mag deelnemen, maar wel een gewaardeerd lid van de vereniging mag blijven. Is dat niet mooi?

De voorzitter is helemaal van slag door de klacht, want vorig jaar is op de ledenvergadering vastgesteld dat een aantal leden een ‘te fors postuur’ begint te krijgen, de maten van de blauwe overalls die door de erewacht gedragen worden maar tot maatje 60 gaan en dus een deel van de vrijwilligers niet meer in de erewacht kan deelnemen. Een citaat van deze voorzitter (bron NRC 7-4-18): ‘Als je overall open springt en je moet de pijpen oprollen, dan maken passanten daar opmerkingen over. Het leidt af van waar het tijdens de herdenking om gaat. Heel dunne mensen zouden ook afleiden. Kent u het fotomodel Twiggy nog? Die zou ook niet passen in de erewacht.’ Wat jammer nou voor Twiggy!

Nogal doorslaggevende argumentatie: dunne mensen leiden ook af, er zijn geen overalls boven maat 60 (even googlen, en pas op geen kindermaatje want dat is goog/chelen) verkrijgbaar en broekspijpen zijn ook nooit in te nemen.
Dit roept wel de vraag op hoe de vereniging omgaat met afbeeldingen van broodmagere concentratiekampgevangenen. Niet doen vanwege de esthetiek?

Het roept allerlei vragen op! Wordt er dan niet nagedacht over zo’n idee, laat staan besluit? Is het zo dat wanneer je Twiggy zou (!) weigeren, je ook gemachtigd bent om dikke mensen feitelijk (!) te weigeren? Is er een bepaalde maatvoering waarbinnen je moet vallen om niet te dun of te dik te zijn voor de erewacht? Wat willen we herdenken? Is dat niet dat allerlei mensen, al dan niet vanwege hun uiterlijke kenmerken, werden gediscrimineerd, vervolgd en vermoord?

Heeft de voorzitter zich vergist? Hij zei ‘Het is een kwestie van esthetiek.’ Maar hij zou inhoudelijk hebben moeten kiezen voor ‘Het is een kwestie van ETHIEK.’ Paar letters en een wereld van verschil in besluitvorming voor deze herdenking!

kwestie van esthetiek

kwestie van esthetiek
Leave a Reply