Google+

Lekker knallen wie wil dat nou niet

Lekker knallen wie wil dat nou niet

 

Lekker knallen wie wil dat nou niet. En weer lijkt er een Hollandse culturele traditie te sneuvelen (daar zit het woord ‘sneu’ in). Na zwarte Piet en de negerzoenen moet ook het vuurwerk eraan geloven. 

En waar hebben we het over. Wat verdient de Nederlandse Staat, dus wij, jaarlijks aan de verkoop van vuurwerk. In 2014 ging het om een omzet van 63 miljoen euro, in 2015 om 65 miljoen, en 2016 en vorig jaar zo’n 68 miljoen. Met 21% btw levert dat voor 2017 zo’n kleine 12 miljoen euro op. Kassa!

Let wel: het is natuurlijk belachelijk dat hier 21% btw op deze eerste levensbehoefte wordt toegepast. Inderdaad dat hoort 6% te zijn en zelfs geen 9% vanaf het nieuwe jaar.

Wat is er eigenlijk tegen zo’n mooi verbroederend volksfeest bij elke jaarwisseling. Je wenst elkaar het beste toe voor het nieuwe jaar en onderstreept dat met een paar welgemikte knallen en vuurpijlen. Eigentijds gezegd ‘So what’?

  • Luchtvervuiling? Laten al die mensen die hiermee komen aanzetten, maar eerst eens een week hun auto laten staan in plaats van midden in de file te blijven vervuilen of hun kind/eren  met de auto naar school brengen.
  • Illegaal vuurwerkeffect? Dat is zo’n raar argument. Wie weet hoeveel illegaal vuurwerk er is? Precies, niemand. Dus elke schatting ondersteunt de eigen belangen. Bovendien, waarom hebben we politie en handhaving? Om illegaal vuurwerk op te sporen, zodat het niet wordt afgestoken.
  • Vuurwerkvrije zones? Alleen maar om het de goedwillende en hardwerkende burger af te pakken in zijn eigen omgeving vuurwerk te mogen afsteken. Wat een betutteling. Als ik van mening ben dat ik waar-ik-wil vuurwerk moet kunnen afsteken, dan valt dat onder de vrije meningsuiting, een grondrecht, hoor!!!
  • Dierenleed? Het is goed dat honden en katten wennen aan die knallen. Daar moeten ze tegen kunnen en een goede cursus voor honden zorgt dat dit er in zit. Katten gewoon binnen houden en niet aan de diaree in mijn tuin omdat ze niet tegen die knallen kunnen. 
  • Brandjes? Hoeveel zijn er? En elke verzekeringsmaatschappij vergoedt de schade. Hup, een nieuwe auto of zelfs een nieuw huis, wie wil dat nu niet?
  • Lekker knallen wie wil dat nou niet

Oké, een minpuntje is het aantal gewonden door vuurwerk. In de jaarwisseling 2017-2018 hebben er 434 slachtoffers bij de Spoedeisende Hulp aangeklopt, maar dat is een afname ten opzichte van het verleden (2016-2017: 473), dus het gaat de goede kant op. En beide jaren slecht één dode te betreuren. Helaas twee doden bij de laatste jaarwisseling, maar slechts 396 mensen die aanklopten bij de Spoedeisende Hulpen.

En bereken dit eens op een bevolking van 17 miljoen inwoners, kortom verwaarloosbaar. En bij al die slachtoffers moet wel bedacht worden dat zij ook een eigen verantwoordelijkheid hebben. Daar gaat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in haar negatieve rapport over knalvuurwerk en vuurpijlen dus ook aan voorbij. 

Kernvraag: Hoe ongezond is het om onze Nederlandse identiteit te willen handhaven met een kleine vierhonderd gewonden en enkele doden als gevolg van een oer-Hollandse traditie, al dan niet door eigen schuld of sterker nog door de schuld van degene die wel vuurwerk afsteken? En dan doel ik niet op de kostenkant maar op de gemiste ogen, handen en vingers, alsook verbrande lichaamsdelen; het menselijke leed wat wordt veroorzaakt. En natuurlijk is niemand erop uit om slachtoffer te worden, maar dat is dus wel vaak het onbedoelde gevolg. 

Accepteer jij – voor die traditie – dat je slachtoffer kunt worden van vuurwerk dat jij of iemand anders afsteekt? Wat is daarop uw antwoord?