Incident_Nieuwegein.JPG

Meer geweld in gevangenissen?

Meer geweld in gevangenissen?

De steekpartij in de gevangenis van Nieuwegein kan wel eens het begin zijn van een oplopend aantal incidenten.
Gelukkig is, zoals tot nu toe bekend,  geen personeel gewond geraakt bij dit incident.
Een oorzaak is vooralsnog niet te benoemen, maar het bange vermoeden is dat de toenemende bezuinigingen op het gevangeniswezen een enorme druk zet op het personeel.
In het verleden heeft de schipholbrand het gevangeniswezen zwaar op zijn kop gezet. Miljoenen zijn er toen geinvesteerd om de brandveiligheid te verhogen.
Is er een relatie tussen bezuinigingen en geweldsincidenten?
Nee, natuurlijk niet. In ieder geval je kan ze nu nog niet bewijzen. Meestal zie je dat pas na jaren als de statistieken een trend laten zien. Jammer alleen dat we het wel “aanvoelen”, maar dat dat te weinig is voor de politiek.
Zolang het geweld plaatsvindt tussen gedetineerden lijken we dat op de koop toe te nemen. Zodra het geweld zich verder verplaatst naar personeel en ook meer buiten de muren worden we pas wakker.
Let wel de veiligheidseisen binnen een gevangenis worden altijd aangehouden en ook de protocollen worden gehanteerd zoals ze moeten. Ook nu in Nieuwegein zal er een onderzoek plaatsvinden die duidelijk moet maken hoe dit mogelijk is geweest en of er sprake is van nalatigheid dan wel ” niet te voorkomen”.
Bezuinigen op het gevangeniswezen is noodzakelijk, maar bezuinigen op de veiligheid is gewoon dom te noemen.
Een krimpende organisatie die gekoppeld is aan beheersing van criminaliteit en die dient ter uitvoering van een gerechtelijke uitspraak moet op dusdanige wijze  gebeuren dat de veiligheid altijd gegarandeerd blijft.
De snelheid waarmee de bezuinigingen op het gevangeniswezen worden ingezet beloven niet veel goeds.
Het sterkt de gedachte dat we te maken hebben met een financiële motivatie die boven de veiligheid staat.
Vroeg of laat krijgt elke gemeente en ook burger hier mee te maken, niet alleen door een stijging in criminaliteit, maar ook gewoon in de portemonnee.
Laten we hopen dat Nieuwegein inderdaad niet meer dan een incident is en de heer Teeven zijn bezuinigingen meer doordacht verder gaat uitvoeren. De prijs die er anders betaalt moet worden door weer vestigingen te openen is vele malen duurder.
Lees ook:
Tags: , , , , , , , ,
Previous Post
Krachtwijken_prachtwijken.JPG
Armoede artikelen Economie featured Politiek

Krachtwijken zijn nog steeds achterstandswijken

Next Post

Soms lijkt het allemaal anders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.