ondersteuning politiecapaciteit

Ondersteuning politiecapaciteit

Ondersteuning politiecapaciteit.

Ondersteuning politiecapaciteit.

Er is een tekort op de arbeidsmarkt en dat is al jaren bekend. In het vorige kabinet zijn forse bezuinigingen doorgevoerd met werklozen tot gevolg. Bijvoorbeeld in de ouderenzorg, waardoor de gekwalificeerde medewerkers elders op de arbeidsmarkt hun heil hebben gezocht, of ze worden als goedkope zzp-ers volgens de beoogde marktwerking uitgeknepen. Het zelfde tekort doet zich ook voor in het onderwijs, ook al vele jaren bekend. En natuurlijk ook bij de nationale Politie. Weinig opleiden leidt tot minder uitstroom op de werkvloer en het voorzienbare tekort doet zich nu dubbel en dwars gelden met de huidige vergrijzing.

Een aantal politie-eenheden heeft al drastische maatregelen aangekondigd en/of genomen om te kiezen welke werkzaamheden wel of niet gedaan worden. Het openhouden van politiebureaus wordt geminderd in Amsterdam. Van het idee achter de nationale politie: andere eenheden springen bij bij pieken in een ene eenheid, komt door die tekorten ook niets terecht. Ondersteuning politiecapaciteit.

Nu de maatregelen. Op zich geven die enige ruimte. Extra BOA’s opleiden (kortere opleidingsduur) die voor een beperkt aantal politietaken kunnen worden ingezet, wordt ook al gedaan, maar dit verruimen of financieel meer ondersteunen zou ook een deel-oplossing kunnen bieden.

Wel kosten voetbalwedstrijden en allerlei evenementen (festivals, manifestaties, grote optredens, koningsdag, songfestival, De Passion, etc.) veel politiecapaciteit. Bijna allemaal commerciële activiteiten, waar dus veel aan verdiend wordt. De openbare orde mag niet in gevaar komen en de politie mag geen geld vragen (conclusie van meerdere, decennialange  discussies, nota’s en zelfs een wetsvoorstel).

Vanuit de gedachte: de vervuiler betaald is het niet onredelijk dat winst beogende organisaties zelf alles regelen en wel dusdanig dat de burgemeester pas toestemming geeft voor het betreffende evenement als de organisator toetsbaar duidelijk maakt dat er voldoende ordemedewerkers aanwezig zijn om ook uit de hand lopende situaties direct zelf op te vangen. En dan niet alleen op het evenemententerrein (waar al veel gebeurt), maar ook daarvoor en daarna in de omgeving. De organisatie kan zelf drugscontroles uitvoeren, verkeersregelaars opleiden of inhuren en ga zo maar door.

Evenementenplan niet goed, dan geen vergunning. En slechte resultaten uit het verleden geven geen betere garantie voor de toekomst! Daarmee kan de politie-inzet tot een minimum worden beperkt met waarnemende taken.

Ja, dat doet even pijn als je winst minder wordt, maar ook de deelnemer aan zo’n evenement zal zijn veiligheidsprijs moeten betalen in plaats van dit op alle burgers af te wentelen. Voetbalclubs doen dat deels ook, maar dus kennelijk niet voldoende. De beurswaarde van een aantal voetbalclubs zal iets dalen door deze extra kosten. Maar grootste vraag is: durven de burgemeesters dit aan?

De verantwoordelijkheid leggen we dan neer waar die thuishoort. Even ’n ment – aliteitsverandering, dat wel, maar de mensen van de politie hoeven minder op hun tenen te lopen. Ondersteuning politiecapaciteit.

ondersteuning politiecapaciteit
ondersteuning politiecapaciteit
Tags: , ,
Previous Post
lachgas verbieden wat een giller
algemeen Economie featured Guus spuugt Politiek

Lachgas verbieden wat een giller

Next Post
Maximum snelheid
algemeen artikelen De Biechtstoel Economie featured foute nederlanders Guus spuugt

Lagere maximum snelheid hogere frustratie bij VVD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.