Google+

Rookverbod horeca heeft een luchtje

Rookverbod horeca

Rookverbod horeca. Klein berichtje in de krant van 19 mei 2018, maar daarna niets meer over gehoord. En waar gaat het om? 

Het Gerechtshof in Den Haag heeft op 13 februari 2018 bepaald dat de uitzondering in Nederland op het rookverbod ongeldig is, want in strijd met de Kaderwet van de Wereld GezondheidsOrganisatie (World Health Organization=WHO) voor de bestrijding van tabaksgebruik. Het Gerechtshof was ingeschakeld door de Nederlandse Nietrokersvereniging CAN (=Club Actieve Niet-rokers).

Even terug in de geschiedenis: vanaf 1 juli 2008 geldt een rookverbod in de horeca, waarbij uiteindelijk een uitzondering werd gemaakt voor aparte rookruimtes. Naleving van het rookverbod gaf problemen en zelfs inspecteurs van wat nu de NVWA is werden bedreigd in hun toezichthoudende functie. 

Voor kleine cafés zonder personeel werd nog een uitzondering gemaakt maar die is vanaf 10 oktober 2014 opgeheven.

Ook elders gelden rookverboden, dus niet alleen de horeca is gepakt. Sterker nog daar heeft nog lang een uitzondering gespeeld.

Terug naar dat berichtje van 19 mei 2018: want daarin geven Horeca-ondernemers via hun branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (=KHN) aan dat zij langer nodig hebben – zij praten over een ‘fatsoenlijke’ periode van zo’n twee jaar – om zich voor te bereiden om het verbod uit de uitspraak van het Gerechtshof van februari 2018 uit te voeren, want zij willen hun investering in rookvrije ruimte van gemiddeld € 12.500,- terug kunnen verdienen. Zo niet, dan willen zij gecompenseerd worden.

Even rekenen: in 2008 werden aparte rookruimtes van kracht, dus 10 jaar geleden, gemiddelde investering en dus afschrijving op die investering € 1.250,- per jaar. Zij vragen dus 2 jaar extra, dus totaal 12 jaar, dus afschrijving (€ 12.500,- : 12 jr = ) € 1040,- per jaar, kortom een verschil van (€ 1.250,- – € 1.040,- = ) € 210,- per jaar. Nu weet ik dat er ook horeca-ondernemers zijn die meer en ook minder geïnvesteerd hebben in aparte rookvrije ruimtes, waardoor die bedragen hoger of lager kunnen uitkomen.

Maar toch: zoals we weten doet de horeca het fantastisch, al heb ik geen exacte omzet- en winstcijfers van die 10 jaar. Als je in 10 jaar nog niet in staat bent om je op het rookverbod voor te bereiden, dan is je verdienmodel niet goed (maar dat is het wel, hoor!).

Destijds was al bekend dat de politiek – zoals vaker bij moeilijke maatregelen – de weg van de geleidelijke stapjes hanteert, dus vroeg of laat zou dat totaalverbod er komen. De WHO is de Nederlandse politiek alleen voor geweest.

Zou nu hun hele winst van 10 jaar in rook opgaan? Het is te hopen dat ze dat verliesverdriet niet wegdrinken! Rookverbod horeca.
4 Responses to “Rookverbod horeca heeft een luchtje”

 1. elfoor schreef:

  zou toch mooi zijn als die droeftoeters van de who zich eens druk gingen maken om chemtrails om maar een onderwerp te noemen…poging tot genocide is schijnbaar niet zo belangrijk als 35% rokers…inentingen en vaccinaties..nog zoiets..
  het gaat om controle poen en macht.. en het interesseerd geen enkele hoge piet hoe het is gesteld met de gezondheid van haar burgers… voorbeelden te over..
  zoals al eerder gestelt….
  DROEFTOETERS

 2. Guus schreef:

  Hi Rolf, net als op FB heb ik met een email op je brede benadering gereageerd.

  Groet,

  Guus

 3. Ton Wurtz schreef:

  U betoog is gedeeltelijk waar. Wat u vergeet in uw verhaal is de schade van het herstellen van de rookruimte, die blijft namelijk. Inmiddels is zeker 3ehands rook aanwezig in rookruimte en lijkt het alsof rookruimten met asbest worden vergeleken. Schade bij de horeca blijft dus bestaan ondanks de termijnen van de overheid inzake de cassatie. Overigens zijn alle argumenten al genoemd,voorzover ik weet en de overheid heeft altijd gestimuleerd dat er rookruimten kwamen..Het is een bijzonder dossier.

  • Guus schreef:

   Geachte heer Ton Wurtz, allereerst dank voor uw reactie.
   Inderdaad heb ik de schade van het herstel van de rookruimte niet meegenomen, al ontgaat me uw bedoeling van 3e hands rook en een vergelijking met asbest. Als het gaat om een andere bestemming van een rookruimte, dan snap ik uw opmerking, maar die zie ik niet als een schade maar een nieuwe investering in de toekomstige bestemming. In hoeverre dit een wezenlijk ander verhaal zou opleveren, kan ik dus niet beoordelen.
   Dat de overheid rookvrije ruimtes altijd heeft gestimuleerd is voor mij nieuw. Waar het mij om gaat is dat de horeca al zag aankomen dat er vroeger of later een algeheel rookverbod zou komen. Dat is enerzijds af te leiden uit het afschaffen van de rookvrijheid in kleine cafés zonder personeel in 2014, waarbij ook al het zelfde kaderverdrag van de WHO bepalend was – het doortrekken naar een algeheel verbod was dus een kwestie van tijd. Anderzijds was ook al tijden bekend dat de voorstanders van een rookverbod in de horeca in aantal toenamen.
   Dat het een bijzonder dossier is en blijft, is zeker.
   Met dank en vriendelijke groet, Guus

Leave a Reply