Google+

Stef zit en zet voor het blok

Stef zit en zet voor het blok

Stef zit en zet voor het blok. Zacht uitgedrukt zijn het geen verstandige uitspraken die de heer Stef Blok, onze minister van Buitenlandse Zaken, heeft gedaan over een aantal andere landen en de multiculturele samenleving. Het buitenland en buitenlanders krijgen er flink van langs, want Blok is goed en zij verknallen onze Nederlandse samenleving. Stef zit en zet voor het blok

Een paar uitspraken:

 • Noem mij één land waar verschillende etnische groepen vreedzaam samenleven?
 • Als ‘Suriname’ wordt geantwoord, komt zijn beoordeling van een ‘failed state’ en dat heeft te maken met de etnische opdeling.
 • Het is genetisch bepaald dat we niet goed in staat zijn binding aan te gaan met onbekende mensen.
 • Loop eens over straat in Warschau of Praag, daar lopen helemaal geen gekleurde mensen. Die hebben daar geen leven.
 • Oost-Europa zal nooit akkoord gaan met Europese afspraken over het opnemen van vluchtelingen.
 • In Verenigde Staten en Australië is de oorspronkelijke bevolking uitgeroeid.

De reactie van minister Blok:

 • Was deels om te prikkelen.
 • Niet goed gekozen woorden.
 • Ik had uitspraken niet moeten doen.
 • Ik betreur dat ik aanstoot heb gegeven.

Naar de inhoud:

 • In Suriname wonen Creolen, Hindoestanen, Javanen, Chinezen en Europeanen samen of anders gezegd: Moslims, Hindoes en Christenen. Er zijn al jaren geen religieuze en etnische rellen meer.
 • NL heeft over de hele wereld handel gedreven en zich vermengd met andere bevolkingsgroepen (de wijze waarop is niet altijd iets om trots op te zijn). Is dat dan ondanks die ont-bindingsgenen?
 • Bevolkingsculturen zijn niet in beton gegoten maar aan veranderingen onderhevig. Denk bijvoorbeeld aan de eetcultuur: verschillende Aziatische, maar ook Italiaanse, Spaanse, Griekse, Turkse restaurants hebben onze warme maaltijden verrijkt.
 • En hoe lang geleden is het dat we met verbazing naar een zwarte man of vrouw keken, omdat het nog een enkeling was in het Nederlandse straatbeeld?

Je kunt betogen dat het nogal hypocriet is hoe NL hier afwijzend op reageert, want als we Marokkanen en/of Moslims en/of Polen, etc. discrimineren, bv door Wilders of Baudet (inclusief een aantal gevestigde politieke partijen) dan kraait er geen haan naar en nu is NL te klein?

Anderzijds hoe is hij als minister van buitenlandse zaken te handhaven? Stel je voor met Suriname?! Het land accepteerde niet eens zijn excuses, maar daar wel weer goede contacten mee onderhouden? Maar ook vluchtelingen- en asielzoekerslanden, waarvan hij de mensen niet goed (genoeg) acht om in NL te integreren.

Opvallend is ook dat hij aanvankelijk alleen vond dat hij te scherpe bewoordingen had gekozen en dat betreurde hij (ja, logisch gezien de commotie), maar daarmee ontkende hij niets van hetgeen hij gezegd had (zou ongeloofwaardig zijn geweest). Oké, verontschuldigingen naar Suriname maar die vindt dat begrijpelijk niet voldoende, want het kan nooit voldoende worden als zijn mening overeind blijft.

Hoe nu verder? Wel nu, zonder geloofwaardigheid naar andere landen (als minister van Buitenlandse Zaken), het eigen land (mislukte multiculturele samenleving) en inmiddels ook zijn eigen ambtenaren (brief aan de minister om uitleg en andere zaken), kun je het beste opstappen. Dit blijft dooretteren en komt in volle breedte terug na het zomerreces.

Wel heeft onze premier, de heer Mark Rutte, iets geleerd. Namelijk niet direct erin springen en het volle vertrouwen uitspreken in deze minister, zoals we van hem gewend zijn bij meerdere in opspraak geraakte VVD-ers (2e VVD-minister die faalt). Maar de vraag is of helemaal niets zeggen – ondanks het reces – verstandig is. Je kunt als leider van het land en leider van de ministersploeg en leider van de VVD niet tot bij de eerste discussie na het zomerreces blijven wachten met een standpunt innemen. Dan wordt hij echt voor het ‘Blok’ gezet!

Stef zit en zet voor het blok.

Blok geblokt
Leave a Reply