dividend2

Unilever blijft in Engeland

Unilever blijft in Engeland

Unilever blijft in Engeland. Zonder enige grond bleef premier Mark Rutte volhouden dat het vestigingsklimaat in Nederland er beter op werd als we samen minstens 1,9 miljard (door goede economie gaat  dit in 2018 en 2019 nog hoger uitpakken) zouden ophoesten voor de beleggers van grote multinationals. Buiten de heer Rutte was niemand er nog van overtuigd dat zo’n groot bedrag iets zou opleveren; gebakken lucht-kasteel!

Zelfs deskundigen geven aan dat eerder de vennootschapsbelasting (belasting op de winst van een bedrijf / concern) lager gemaakt kan worden (gaat ook omlaag), dan de dividendbelasting afschaffen.

Bekend was dat met name de top van Shell en Unilever hun wensen op dit vlak bij de VVD-leiding kenbaar hadden gemaakt. Dus ging de heer Rutte daarin mee en kwam het plotseling in het regeerakkoord. De andere partijen zullen er het nodige voor terug hebben gekregen, al weten we niet wat. Maar mede door hun slappe knieën is dit debacle ontstaan, ook ten koste van hun eigen achterban.

Ongetwijfeld zal er een deal zijn gemaakt met o.a. Unilever, dat zij voor Rotterdam zouden kiezen als de dividendbelasting zou worden afgeschaft. Vanzelfsprekend kan zoiets niet contractueel worden vastgelegd en zien we nu het resultaat van de heer Ruttes inspanningen. Unilever blijft in het eens zo Grote Brittannië, omdat de Engelse aandeelhouders niet akkoord gaan met het verlies van hun Unilever. Overigens niet vanwege de dividendbelasting, maar omdat de Brexit eraan komt en de nationalistische gevoelens hier de doorslag geven. Niet logisch, maar vanuit hun gevoelspositie gezien wel herkenbaar. Excuses dat ik in mijn vorige stukje hierover dit Britse gevoel verkeerd heb ingeschat! Unilever blijft in Engeland.

En oja, om hoeveel banen gaat het? Als Unilever helemaal naar Rotterdam over zou stappen zou dat ten hoogste 50 extra banen opleveren van de 900 Britse hoofdkantoorbanen. In Nederland werken nu 700 medewerkers, hoeveel er daarvan nu hun banen gaan verliezen is niet bekend.

Terug naar de heer Rutte. Nu zijn vasthoudende afspraken met o.a. Unilever als hoofdargument wegvallen en zelfs omgekeerd evenredig blijken, gaat hij één en ander heroverwegen (?!). Reuze benieuwd wat daar uit gaat komen.

Houdt hij vast aan iets waar niemand voor is? Oké, de heer Buma van het CDA dan weer wel. Zij het dat de heer Buma het MKB door zijn steun aan de afschaffing wel van zich vervreemd heeft. Onomkeerbare schade?

En wat als de heer Rutte weer bij zinnen is en de dividendbelastingafschaffing van de baan is? Dan zal er eerst met de andere coalitiepartijen moeten worden overlegd, want die hebben door het slikken van deze impopulaire maatregel natuurlijk heel wat binnen kunnen halen en dat moet opnieuw uitgeruild worden. Dus het gaat in elk geval nog enige tijd kosten voor er iets moois van gemaakt kan worden. 

De VVD gaat dit uiteraard wel merken, want zo’n omstreden plan zonder enige grond gaat ze kieszieltjes kosten. Of de dividendbelasting al dan niet wordt afgeschaft, maakt nu niet meer uit. Temeer omdat de heer Rutte al voor de verkiezingen wist dat hij de dividendbelasting koste wat kost zou afschaffen en daar de kiezers, ook van de VVD, hiervan doelbewust niet vooraf op de hoogte bracht. Dat heet kiezersbedrog en daarmee is wederom het vertrouwen in de politiek verder beneden het nulpunt gedaald.

Het Engelse ‘divide’ betekent scheiden. De heer Rutte is dus de ‘divide-vent’, maar Unilever blijft in Engeland.

 

Tags: , , ,
Previous Post
moria
algemeen Armoede Derde Wereld featured

Samenwerkende Hulporganisatie Sulawesi

Next Post
spion
algemeen featured foute buitenlanders Politiek Rets kletst

Spionnen meteen het land uitzetten