ontgroening

Veni Vidi Vuci Groningse ontgroening

Veni Vidi Vuci

Veni Vidi Vuci. Deze variant op het Ceasariaanse latijn van ‘ik kwam, ik zag en ik overwon’ duidt op hoe in Groningen het studentenverenigingsdrankmisbruik (mag u gebruiken bij scrabble, want staat in het Groningse studentenwoordenboek) wordt gehanteerd. 

En het Vuci (fonetisch: foetsie) duidt op het bij grote herhaling achterover slaan van de drankjes. Maar toekomstige geleerden en wetenschappers: pas op voor een RSI-pols bij deze drankgelagen.

Hoe kom ik hierop? Nou, een klein krantartikeltje brengt het nieuws dat in Groningen er stevig ingezet is op ordelijke en ordentelijke introductie van nieuwe studenten.

Zoals bekend is het een goed gebruik bij de studenten dat ouderejaarsstudenten de jonkies die net komen kijken via een vernederende ontgroening (niet alleen bij de studie milieukunde) deelgenoot maken van het studentenverenigingsleven. Die jonkies mogen dat in de jaren daarop vergelden door de nieuwe jonkies liefst op een nog denigrerende manier te introduceren. Excessen lijken te leiden tot hoger aanzien binnen deze sektarische groepsactiviteiten en dat ga je als vereniging vanzelfsprekend niet aan de grote klok hangen. Al zou het natuurlijk TOP zijn als zo’n feutje zich na zo’n warme initiatie aan een kerkklok zou verhangen, maar dat terzijde.

Terug naar Groningen, waar er kennelijk acht grote studentenverenigingen zijn (zijn er ook nog kleintjes met een kleine klok?) en met name Vindicat heeft een forse naam en faam opgebouwd in alcoholmisbruik en bestudering van geweldsgrenzen, ondanks allerlei beloften tot beterschap. Het woord beterschap hebben zij vertaald als het beter drinken, nog beter mishandelen en nog stiekemer buiten de publiciteit houden van deze deraillerende handelingen. Dat ze hun gedrag zouden moeten verbeteren door minder, minder geweld, alcohol, etc. was in hun studiehoofden nog niet doorgedrongen. Veni Vidi Vuci.

Nu heeft onder andere de Groningse Universiteit – die, zoals kennelijk gebruikelijk is, de studentenverenigingen subsidieert – en de eerwaarde plaatselijke Burgervader afspraken gemaakt met die acht studentenverenigingen over hun gedrag rond alcohol.

Een greep uit de rond twintig afspraken van het gesloten convenant:

  • Leden mogen niet gedwongen worden alcohol te drinken.

Jammer, want juist het gedwongen voeren gaf, net als bij het kweken van ganzen- en eendenlever, zo’n voldoening, temeer omdat bij vloeibare dwangvoeren het verslikken, proesten en bijna stikken zo’n extra dimensie aan de groepsvreugde gaf.

  • Als een student lid wil worden moeten zij een alcoholcursus volgen.

Als er open wordt gelaten wat de inhoud van de cursus moet zijn, vrees ik het ergste. Meer, meer…..

  • En tijdens de introductietijd wordt aandacht besteed aan bewust alcoholgebruik.

Dus niet klakkeloos achterover slaan, maar bewust indrinken bij elk glas of fles alvorens dronken te worden.

  • Er moet altijd één persoon nuchter zijn in het gebouw van de studentenvereniging.

Misschien wel de moeilijkste opgave. Ziet u al een lijst of rooster met de BOB van vandaag (ochtend-, middag-, avond- en nachtdienst) met een dubbele achterwacht (met eveneens  dubbele whiskey als dienstafsluiting bij de overdracht). Wanneer bij aanvang van een nuchterheidsdienst een blaastest toch sporen van alcohol vertoond zullen er toch onbeschonken vervangers beschikbaar moeten zijn, nietwaar?

  • Zij mogen alcohol niet meer uit de losse pols schenken, maar moeten een ‘maatschenker’ gebruiken.

Met de losse pols hangend boven een glas, kun je namelijk te diep in het glaasje kijken. En de barkruk van dienst is de schenker die de maat bepaald of de maat die de schenker bepaald.

  • Een glas fris mag niet meer kosten dan een alcoholconsumptie.

Dus ligt het voor de hand om de prijzen van alcoholische dranken te verlagen, want studenten zijn erg arm en kunnen zich geen hoge kosten veroorloven bij hun drankinname, laat staan bij herhaalde dronkenschap.

  • Er dient actief water te worden uitgedeeld aan leden die te dronken zijn.

Dus alsnog actieve dwang bij situaties van ‘te dronken’ zijn. Wat zou ‘te’ hier aan betekenis hebben? Anders gezegd gaat het hier om het toepassen van ‘waterboarding’ waarschijnlijk door de nuchterheidsBOB van dienst uit onvrede dat hij of zij alcoholvrij moet blijven. Veni Vidi Vuci.

Tel uit je winst. Nu snap ik dat die universiteitsbobo’s (overigens geen BOB-O) zelf bijna allemaal vlekjes op hun toen nog jonge zieltjes hebben gemaakt als ouderejaarsstudent en zij willen daar niet te veel aan herinnerd worden, dus een milde aanpak is volkomen logisch. Maar dat polderen op deze wijze zo tot kunst en kunde wordt verheven is uniek.

Ook benieuwd welke promovendus het aandurft hier een participerend veldonderzoek aan te wijden? Want, laten we wel nuchter wezen, welke mensen zijn bereid lid te worden van een vereniging die alcohol te hoog in het vaandel heeft staan en bekend staat om zijn geweldsexcessen? Is masochisme en (slachtoffers worden daders) latere sadisme al dan niet in combinatie met verregaand alcoholmisbruik een kenmerk van (goede) studenten?

Deze fluweelzachte benadering in Groningen is voor een normaal mens ont-nuchterend! Veni Vidi Vuci.

Tags:
Previous Post
minderminder
algemeen featured foute nederlanders Guus spuugt Politiek

Wat moeten we met Geert Wilders

Next Post
zwembad
algemeen featured foute buitenlanders foute nederlanders Politiek

Getver al weer Marokkanen opzouten en wegwezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.