Google+

Vlag jij of vlag ik

VLAG JIJ OF VLAG IK

In mijn herinnering betekende ‘vlaggen’ in mijn kindertijd dat je hemd uit je broek hing of je onderbroek zichtbaar werd. Vlag jij of vlag ik?

Maar nu is het een zwaar onderwerp in de Tweede Kamer. De SGP en PVV dienden gezamenlijk een motie in om een vlag in de 2e Kamer te krijgen. Alle politieke partijen ondersteunden deze motie (om geen zieltjes aan de PVV te verliezen?), met uitzondering van de Partij voor de Dieren. Niemand heeft er ooit over wakker gelegen in de kamer en de gevolgen van geen-vlag hebben het werk van de kamer nooit merkbaar beïnvloed. De identiteitspolitiek heeft dus weer gezegevierd en in november 2017 kwam er een vlag in de kamer, kosten € 100,–, wel exclusief b.t.w. (Belasting Toegevoegde (?) Waarde).  Vlag jij of vlag ik?

Iedereen blij denk je dan.

Neeeeee, de vlag is te klein en de vierkante voet doet denken aan een kaasprikkertje. Binnen de identiteitspolitieke keuzes zou je toch verwachten dat een kaasprikkertje het nationale symbool bij uitstek is! Toch niet. Er moest een grotere nationale driekleur komen, dus een metertje groter of hoger zo de kamer wil en met een perenhouten (net als het kamermeubilair), handgemaakte voet. Een nog steviger stof en van hoogwaardige materialen (gezien de weersinvloeden in de kamer, agressiebestendigheid volgens de Europese regelgeving en werkelijk politiek kleurecht-correct), kosten € 12.000,-, maar dan heb je ook wat! 

Opnieuw ‘Neeee’, zegt mevrouw Fleur Agema (PVV, wie anders?), de vlag is nog steeds te klein. Mevrouw Agema is lid van de kunstcommissie van de 2e Kamer. De heer Alexander Pechtold is voorzitter van deze commissie en krijgt als zodanig de schuld van deze nieuwe vlag, want deze keuze zou door de heer Pechtold zijn doorgedrukt, aldus mevrouw Agema. De heer Pechtold zegt dat mevrouw Agema er gewoon mee heeft ingestemd.

Wat zou de tijd hebben gekost in euro’s van alle overleg – zacht uitgedrukt – in de kamer, binnen 2e kamerfracties, kunstcommissie, etc. Volgens de 2e Kamerwoordvoerder: ‘We gaan voor kwaliteit en doen dus een duurzame investering’. Dat ‘duur’ herken ik wel, de rest niet.

Het is overduidelijk dat er een parlementaire enquête dient te komen over de vraag hoe deze keuze voor de vlag tot stand is gekomen. Op basis van de resultaten van deze enquête kan de kamer dan een besluit nemen over welke vlag in de 2e Kamer hoort te hangen, denk daarbij aan grootte/hoogte, materiaalkeuze, vormgeving voet en paal en bovenknop, maar evenzeer in hoeverre het verantwoord is om hier een begrotingstekort voor te laten ontstaan boven de Europese norm van 3%, desnoods met verder uitstel van de financiering van huizenreparaties in Groningen, verhoging van de b.t.w. naar 25% en feestelijke ingebruikname in aanwezigheid van de presidenten Trump (levert de oranje-haren-wimpel), Poetin (zorgt voor de inpoet van trollen langs de inhuldigingsstoet)), Xi Jinping (heeft nog aangegeven dat hun nepvlag stukken goedkoper is en een houten peer wordt gratis bijgeleverd), Kim Jong-Un (zal zijn kernkop buigen voor de Nederlandse driekleur) en Erdogan ( al komt die niet, want Gülen zit erachter). En natuurlijk mag de Syrische president Bashar al-Assad niet ontbreken (zorgt voor de zure bommen bij de borrel, maar zal dat achteraf ontkennen zoals hij van Poetin heeft geleerd).

Zie hier het niveau van ons landsbestuur. Debatteren tot en met ruziën over een non-issue wat nooit een probleem was en zou moeten zijn. Als je de 2e Kamerleden zou vragen wat het meervoud van ‘vlag’ is, dan antwoorden ze ongetwijfeld ‘vlagen’ maar dan wel van verstandverbijstering.

vlagjijofvlagik

vlagjijofvlagik
Leave a Reply