Voetbalracisme nooit van gehoord

Voetbalracisme nog nooit van gehoord

Voetbalracisme nog nooit van gehoord

Voetbalracisme nog nooit van gehoord.

Iedereen weet nu dat er racisme voorkomt in het voetbal. Voetballer de heer Ahmad Mendes Moreira heeft er met zijn terechte protest voor gezorgd, dat die slapende voetbalbobo’s zijn wakker geschud. ‘Oja, dit kan niet?!’  Waarom komt dit nu in de publiciteit, terwijl dit al jaren gebeurd. Discriminerende spreekkoren zijn al tientallen jaren te horen. Er worden al decennialang apengeluiden gemaakt en gehoord als er gekleurde of zwarte spelers aan de bal zijn. Bananen gooien op het speelveld is evenmin een nieuw fenomeen. Het is dus alom bekend!

 

Een kleine greep – maar daardoor niet minder ernstig – uit het verleden:

  • Tijdens zijn loopbaan bij Ajax (1983-1994) werd doelman Stanley Menzo al bejegend met de meest smerige scheldwoorden.
  • Januari 2013: AZ-spits Jozy Altidore wordt getrakteerd op oerwoudgeluiden. Den Bosch (?!) krijgt € 10.000,- boete.
  • Januari 2016: Ajax-speler Riechedly Bazoer krijgt oerwoudgeluiden en bananenlied cadeau. ADO-boete € 5.000,-.

Veel zaken halen de pers niet, maar deze voorbeelden zijn illustratief voor het voetbal. Voetbalracisme nog nooit van gehoord.

 

Ook het amateurvoetbal heeft in de afgelopen jaren een grote discriminatienaam opgebouwd, vooral in de grote steden. Eerder meldde ik al dat de KNVB niet apart discriminatie registreert, dus dat zal nog een paar jaar duren. En als strafmaatregel hebben ze dan een cursus diversiteit in de aanbieding en overwegen ze een onafhankelijke tuchtcommissie. Slaap rustig verder KNVB!

 

Dit toont aan dat er weinig zelfreinigend vermogen is binnen het voetbal, zowel bij de KNVB als de clubs. Een wedstrijd stilleggen vanwege racistische bejegeningen naar gekleurde voetballers is een uitzondering en vaak ook nog tijdelijk. Boetes aan voetbalclubs in het betaald voetbal kunnen wel eens worden opgelegd, maar dat zijn kruimels in het geheel van meerdere beursgenoteerde voetbalondernemingen. En de racisten en discriminateurs hebben nergens last van. Tuurlijk er zijn beelden, want in het stadion heb je de minste privacy en niet zonder reden. Maar een levenslang stadionverbod voor overtreders is een unicum.

 

En ook dit keer zal er niet meer dan een golfje tegen discriminatie zijn ontstaan en binnen afzienbare tijd zal de voetbalpoel weer rimpelloos naar het volgende incident (?) vloeien.

 

Opvallend is dat de politiek zich er opeens mee gaat bemoeien. Premier Rutte (heeft eerder meermalen aangegeven in 2015 en 2017 dat hij er niets mee kan en zal doen) die in gesprek gaat met o.a. de heer Mendes Moreira en minister Bruins (o.a. sport) kondigt ferm aan dat er eind januari 2020 een ‘aanvalsplan’ tegen racisme in en om het voetbal klaar moet zijn. Hebben zij al jaren zitten slapen dan? En wat met het overige racisme, ook buiten het voetbal?

Maar als politieke partijen (VVD en CDA) al een partij als de PVV, die tegen Islam en moslims zijn, al gedoogd in een kabinet, haal je de discriminatie naar je toe en vind je dat dus geen probleem.

 

Wat moet er dan gebeuren? Wanneer er racistisch gedrag wordt geconstateerd krijgen de betreffende personen een stadionverbod voor het leven. Goedwillende supporters kunnen hier de beelden ondersteunen met een verklaring. Hun naam wordt niet aan de racistische  personen met dat (aanstaande) stadionverbod bekend gemaakt.

De club van de racistische persoon (kan ook van beide clubs van één wedstrijd zijn) verliest 3 punten in de ranglijst. Het zijn maar voorbeelden, maar konden de clubs en KNVB hier zelf niet opkomen?

 

Maak het voetbal gezond door eens (voet)ballen te tonen. KNVB en clubs, zowel betaald als amateurs, pakt het professioneel aan en zuiver je goede supporters van dit soort negatieve elementen. Hier hoef je juist niet een afspiegeling te zijn van de samenleving met al zijn discriminerende afwijkingen. Je kunt er wat aan doen, maar dat vereist ‘actie’ en een actieve houding naar voetballers, trainers maar ook supporters. Voetbalracisme nog nooit van gehoord.

Als jullie dan toch bezig zijn, KNVB, pak dan homodiscriminatie in één keer mee. Ja, inderdaad dat is ook discriminatie. Kijk maar in de grondwet, artikel 1!

 

Voetbalracisme nooit van gehoord
Voetbalracisme nooit van gehoord
Tags: ,
Previous Post
Boeren bedrogredenen
algemeen Economie featured Guus spuugt Politiek

Boeren bedrogredenen redenen genoeg

Next Post
lachgas verbieden wat een giller
algemeen Economie featured Guus spuugt Politiek

Lachgas verbieden wat een giller

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.