D976F93B-6246-4C69-8F7F-9A57F4CA868D

Waar komt corona vandaan

Waar komt corona vandaan

Waar komt corona vandaan

Uiteraard is het mij duidelijk dat het in China is begonnen, maar hoe dan???

Daar lees je aanzienlijk minder over. Daar kom ik nog op terug.

 

Daarnaast houden mij een aantal vragen bezig, die nog niet op tv of radio, dan wel sociale media voorbij zijn gekomen.

  • Natuurlijk snap ik dat de overheid de ernst van de situatie wil overbrengen met haar maatregelen, en ik heb de ballen verstand van marketing, maar waarom wordt niet gemeld hoeveel mensen er inmiddels hersteld zijn van het virus. Nu lijkt het alsof iedereen die het krijgt onmiddellijk aan de beademing moet alvorens te overlijden. Het totaal aantal besmettingen wordt wel gemeld als een afschrikwekkend getal, evenals het aantal overledenen.
  • Waarom wordt alleen in Brabant met extra maatregelen gewerkt? Dat daar veel niet-traceerbare gevallen opdoken was daar de aanleiding voor, maar dat speelt inmiddels in alle provincies. En die lijn grootser doortrekkend: waarom niet in heel Europa een zelfde lijn getrokken in de aanpak en maatregelen. Heeft Frankrijk andere virologen dan in Duitsland, en is hun opleiding in Oostenrijk zo compleet verschillend dan in Nederland? Daarin had Europa een grotere eensgezindheid kunnen tonen en haar gehele bevolking kunnen bijbrengen. Want alle landen krijgen vroeg of laat met dezelfde virusproblemen te maken.
  • Wat is er na het sarsvirus destijds gedaan om een herhaling, zoals nu met het coronavirus te voorkomen? Is daar wel onderzoek naar gedaan en wat was de uitkomst? Toen ging het – als ik me dat nog goed herinner – om vleermuizen als over-/dragers van het virus aan mensen. En dat soort geluiden zie je nu ook, zij het sporadisch.

 

Dan de oorsprong. Het sarsvirus brak uit in 2002/2003 en begon ook in China, net als het daaraan sterk verwante coronavirus. De Chinese overheid onderschatte het risico van het virus toen, en ook nu las je die geluiden, zij het later. Pas toen de nog redelijk jonge arts die het meldde was overleden, nadat hem eerst de mond was gesnoerd door de Chinese overheid. Hij mocht het niet wereldkundig maken, was in de pers te lezen. Waar komt corona vandaan.

 

Of vleermuizen al dan de oorzaak en overdragers op mensen zijn geweest en ook nu weer zijn, is ook al in verband gebracht met de dier- en voedselonveiligheid in China. Ook daar heb ik geen verstand van, maar dat geluid wordt wel steeds sterker. Onderzoek hiernaar lijkt mij gewenst, zo niet noodzakelijk.

 

Dat China weer de oorsprong heeft van het virus, leidt in Nederland tot groepsdiscriminatie van Chinezen en daarop lijkende andere Aziaten. Is dat de Nederlandse identiteit waar we zo trots op zijn? Alsof elke Chinees opeens Coronavirusdrager en -besmetter is? Heerlijk dat de overheid zich daar niet van distantieert! Discriminatie los je zelf maar op.

 

Laatste en overkoepelende vraag: Moeten we als dit coronavirus is uitgewoed gewoon wachten op een volgende herhaling van een dergelijk virus?

En daarbij dan ook het labeltje: ‘Made in China’? Waar komt corona vandaan.

 

Tags:
Previous Post
18D30515-6A8A-467A-B2C3-9859723FA9A5
algemeen featured Guus spuugt

Is corona bindmiddel of splijtzwam hou afstand

Next Post
9CEA7030-D687-4C3C-BD75-3ECC45CEBA52
algemeen Armoede featured Rets kletst

Ahmed Aboutaleb wil mes op tafel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.