Afscheid Rutte uit politiek
Afscheid Rutte uit politiek
Het laten vallen van het kabinet Rutte IV kan volledig op het conto van de heer Rutte zelf worden geschreven.
Eerst de boel op scherp zetten met de nieuw ingebrachte eis van een beperkte gezinshereniging – hetgeen de rechter eerder al had afgeschoten en in strijd is met de vreemdelingenwet en internationale wetten en verdragen – met de extra druk om, als partijen er in hun migratieoverleg niet uit zouden komen, dit als voorstel in stemming te brengen in de ministerraad. Daarvan wist hij dat dit het einde van Rutte IV zou zijn. Dat hij een dag later dat laatste dreigement weer terugtrok deed niets af aan zijn eis. Afscheid Rutte uit politiek
Zijn coalitiegenoten CDA, D66 en CU werden door zijn nieuwe slikken-of-stikken-eis compleet verrast en vonden dat onverantwoord. Bovendien hebben zowel D66 en CU later verklaard dat ze er wel uit zouden kunnen komen met de heer Rutte. Dus ook daar lag – ondanks de overval van de heer Rutte – geen reden om het kabinet te laten ontploffen.
Uiteraard had de heer Rutte voorzien dat op migratie (‘een onderwerp dat heel erg leeft in het land….’) beter te scoren viel in een volgende verkiezingscampagne, dan later het kabinet te laten struikelen op CO2 of het klimaat.
Kortom, een weloverdachte actie van de heer Rutte om het eigen belang en dat van de VVD voorop te zetten, ten koste van de stilstand die nieuwe verkiezingen met zich meebrengt gedurende minstens een jaar. En dat dus ook ten koste van de inhoudelijke (herstel)resultaten die geboekt hadden moeten worden op meerdere crisisterreinen.
Daarbij komt bovendien dat de heer Rutte – overigens volkomen terecht – de heer Geert Wilders als gedoogpartner in Rutte I verweet dat hij het partijbelang boven het landsbelang stelde. Dat doet de heer Rutte nu ook. Geen actieve herinnering? Afscheid Rutte uit politiek
En later bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 sprak de heer Rutte over de heer Wilders bij diens vertrek uit Rutte I: ‘Dat is op een vitaal moment voor Nederland ons in een campagne voor verkiezingen storten in plaats van verantwoordelijkheid nemen’ en hij noemde dat onverantwoordelijk ‘zeker als je zo’n grote partij hebt’. En wat doet de heer Rutte nu? Ook weer geen actieve herinnering aan deze uitspraken?
Toen bleek dat zijn actie onvoldoende resultaat zou opleveren, kondigde de heer Rutte aan de politiek te gaan verlaten. Dat de heer Wilders nu de heer Rutte bij zijn afscheid prijst voor zijn tomeloze inzet, is – hoewel terecht, het alleen leidde tot onvoldoende resultaten – even dubbelhartig als de hypocrisie die de heer Wilders regelmatig anderen verwijt.Afscheid Rutte uit politiek
Met 20 ministers en 9 staatssecretarissen heeft Rutte IV een record geboekt, niet alleen als grootste kabinet, maar ook met de minste positieve resultaten. Enige bescheidenheid zou de heer Rutte dus wel passen.
Hoort u ook al op de wijze van de 3e dinsdag in september hoe er mededeling wordt gedaan: ‘de heer Rutte is vertrokken’. Waarna de hele zaal schalt: ‘Hoera, hoera, hoera!’
Of zoals mevrouw Kaag (D66), voordat ze een nieuwe samenwerking met de heer Rutte aanging, zei: ‘Hier scheiden onze wegen’ maar nu voorgoed!
Auteur: Guus