Klijnsma.jpg

Arme kinderen verschillend behandeld

Arme kinderen verschillend behandeld

Arme kinderen verschillend behandeld. Het is een gevalletje “willekeur” bij de gemeenten als het om hulp aan arme kinderen aankomt.

Elke gemeente ondersteunt deze arme kinderen heel verschillend. Krijg je in de ene gemeente een habbekrats in de ander krijg je soms wel vier maal dat bedrag.

Gemeenten hebben een soort van alleenrecht als het om deze vorm van hulp gaat. Alle gemeenten hebben een extra bedrag gekregen om juist die arme kinderen die in armoede leven te helpen. Klaarblijkelijk doen ze dat ook maar de verschillen tussen de gemeenten zijn groot. Vorig jaar was dat de uitkomst van een inventarisatie van de Inspectie SZW . De verschillen zitten niet alleen in het financiële gedeelte maar zeker ook in de aanpak, het beleid en de uitvoering. Nogal logisch dat dat resulteert in de enorme verschillen. Bij de ene gemeente ontvangt een kind tot maximum van 150 Euro weer anderen krijgen fietsen en of computers. Weer anderen krijgen hun lidmaatschap van een sportclub vergoed of is er een bijdrage voor een schoolreisje.

Het budget komt uit het potje van staatssecretaris Klijnsma en gemeenten mogen dat besteden “naar beste inzicht”.

Hoogleraar Gijsbert Vonk geeft aan dat die ongelijkheid niet aan te vechten is bij een rechter. Tenslotte is de ondersteuning binnen de gemeenten op democratische wijze tot stand gekomen. Anders wordt het als een gemeente het geld helemaal niet inzet. Een gemeente zou het bedrag ook kunnen pompen naar het potje algemene middelen.

Als dat gebeurt dan wordt er getornd  aan de sociale grondrechten, vermoedt Gijsbert. Toetsing bij de rechter zal  volgens hem niks opleveren, behalve als het internationaal wordt aangepakt. Internationaal hebben we ons te houden aan bijvoorbeeld het Europees Sociaal Handvest aangaande economische, sociale en culturele rechten en niet te vergeten ook het VN kinderrechtenverdrag. Vanuit die optiek kan de regering aangesproken worden en die kan op zijn beurt zich niet verstoppen achter de smoes dat dat onderdeel gedecentraliseerd is.

Vonk pleit er voor dat er ook in Nederland een instantie komt die zich richt op het handhaven van sociale grondrechten. Hiermee voorkom je dat burgers hun klachten  deponeren bij de Europese  Unie dan wel bij de VN.

Verbazingwekkend hoe kil en koud armoede wordt bestreden door goedwillende ambtenaren. Een artikel als dit blijft ergens hangen en verdwijnt tussen andere bergen van rechteloosheid voor de zwakkeren in deze samenleving. Het decentraliseren van bepaalde zaken sterk gerelateerd aan zorg is een jasje die gemeenten nog niet passen.

Een vorm van “couleur locale “, de diversiteit allemaal prachtig maar mag nooit leiden tot enorme verschillen in lenigen van nood bij zeer arme kinderen.

Arme kinderen verschillend behandeld een gevolg van decentralisatie.

Klijnsma
Klijnsma

 

Tags: , , , , , , ,
Previous Post

Minder afrekeningen in Amsterdam

Next Post
Teeven burgemeester in Haarlem
featured Politiek

Teeven niet welkom in Haarlem

Comments

    • Guus Peeters
    • februari 12, 2016
    Beantwoorden

    En daar was het allemaal om te doen: decentraliseren want gemeenten kunnen dat veel beter beoordelen dan wij centraal in Den Haag. Alle zorg over de schutting en de gemeenten gingen uiteindelijk graag akkoord. Ik weet me nog te herinneren hoe iemand die gehandicapt was huishoudelijke hulp had van de gemeente, maar toen kwam er een gemeentelijke herindeling waardoor ze onder een andere gemeente kwam te vallen en die deed niet aan huishoudelijke hulp. Dat is wat Den Haag ook van tevoren wist en doelbewust heeft gedaan, anders hadden ze wel centrale dan wel eenduidige regels opgesteld om gemeentelijke willekeur tegen te gaan. Want ook al ziet iedereen die willekeur, Den Haag verwijst naar de gemeenten. Met dank aan PvdA en VVD!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.