Autisten in gevangenis

Autisten in gevangenis.

Het is een pijnlijk gegeven dat veel autisten in de gevangenis zitten. Ik bedoel hiermee natuurlijk niet dat autisten van huis uit gewoon crimineel zijn.

Nee, ik vraag aandacht voor deze groep van mensen die tussen de muren zitten opgesloten. Pas de laatste tijd is er sprake van een interesse voor deze doelgroep binnen de muren van een gevangenis.  Autisme laat zich niet “vangen” in maar 1 omschrijving.

Wel is het duidelijk dat vooral klassiek autisten grote problemen ondervinden in een gevangenis.

Natuurlijk zullen er zat mensen zijn die er vanuit gaan dat je niet voor niets gevangen zit. Op zich klopt dat, maar soms vergeten we de omstandigheden waardoor mensen in die situatie zjn beland.

We leven in een maatschappij waar snelheid van groot belang is. Ik bedoel dan niet alleen maar de fysieke snelheid, maar juist ook de geestelijke snelheid.  Je noet snel kunnen schakelen en verbanden kunnen leggen tussen verschillende gebeurtenissen.  Juist deze competenties zijn voor een autist veel moeilijker. Hij zal dus langzamer (anders) schakelen. De maatschappij kan hier niet op wachten en beschouwt het snelle schakelen als normaal en stigmatiseert alles wat daar niet aan kan voldoen.

Veel autisten krijgen per dag enorm veel prikkels waar ze niet snel iets mee kunnen wat leidt tot onbegrip en soms tot agressie.

Een autist in een gevangenis heeft andere begeleiding nodig opdat hij beter begrijpt wat er in zijn omgeving gebeurd.

Een beter begrip geeft meer kansen op reintegratie en herstel.

 

Tags: , , , ,
Previous Post

Soldaat zonder franje 1

Next Post

Paniekbultje op zak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.