Bezuinigingen passend onderwijs ongepast!

Bezuinigingen passend onderwijs  ongepast!

Driehondermiljoen bezuinigen op zwakkeren in de samenleving. Saneren van waardevolleberoepskrachten en tegelijkertijd niet opgeleide leraren in het reguliere onderwijs zwaarder belasten.

U en ik weten waar dat op neerkomt. De kwaliteit zal dramatisch gaan dalen. Je kunt niet ongestraft bezuinigen op zorg die gewoon noodzakelijk is.

We hebben het over “onze” kinderen die dit onderwijs gewoon keihard nodig hebben.

Wat zijn de plannen? In augustus 2012 dienen de plannen te worden ingevoerd. De bedoeling is dat kinderen met een handicap of lichte psychische gedragsproblemen instromen in het reguliere aanbod. Dat is datzelfde onderwijs dat werkt met grote groepen, waar het leertempo hoog ligt en de Juf niet vgerder komt dan 10 minuten gesprekken eens in het half jaar. Regelmatig blijkt dat de kwaliteit van het onderwijs aan het zwalken is, het zal er niet veel beter van worden. De zwakkeren zijn de klos. Het ligt natuurlijk voor de hand dat je een kind plaatst waar het het best tot uiting komt en dat is volgens mij de enige maatstaf.

Zelf heb ik een autistisch kind en als ouder zou je hem best ook op een “normale”school willen hebben. In het geval van mijn zoon zal dat uitlopen op een fiasco gezien zijn kwetsbaarheid. Regulier onderwijs conformeert zich aan de eisen van economie en politiek en dat betekent, geen tijd voor langzame leerlingen. Ik ben het er helemaal mee eens dat er samenwerkingsverbanden komen tussen het speciaal onderwijs en de  “gewone”scholen, daar is niks mee. Kijk in elkaars keuken en waar mogelijk laat leerlingen instromen, maar blijf dat monitoren.

Mijn voorstel levert geen bezuiniging op. Natuurlijk niet op de korte termijn, maar op de lange termijn zeer zeker. De doelgroep krijgt de gelegenheid zich in haar eigen tempo te ontwikkelen en dat biedt financiele winst in de toekomst. Doe je dat niet dan verdwijnen deze groepen in allerlei soorten van hulpverlening en dat kan toch ook niet de bedoeling zijn.

Als mensen zijn we verplicht om te zorgen voor goede en verantwoorde zorg. We gaan dat niet redden met het rondpompen van niet alleen geld, maar ook van vakkarachten die hun vak niet meer kunnen uitoefenen.

Bezuinigen moeten we allemaal en ook het speciaal-onderwijs zal dat moeten doen.

Bezuinig niet op kwaliteit anders kosten het aan het eind gewoon meer geld.

 

 

Previous Post

Medisch geheim ondergeschikt in zaak dode peuter

Next Post

Sesamstraat – De 10 geboden van gezondheid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.