Boerenprotest

Boerenprotest vooruit met de geit

Boerenprotest vooruit met de geit

 

Boerenprotest vooruit met de geit

 

De boeren protesteren tegen de stikstofplannen van de overheid. En dat zullen we weten ook. Illegale wegblokkades, verregaande intimidaties, persoonlijke dreigementen en ‘ludieke’ huisbezoeken aan politici en bestuurders zijn gemeengoed bij de boeren.

 

En ondanks dat er, onder andere van onze premier Rutte, geruststellende woorden waren,  dat het maar om een hele kleine minderheid zou gaan, kalft het imago van de boerenstand verder af. Kennelijk moeten wij, burgers die de dupe worden van hun massale acties, maar zelf uitzoeken of het inderdaad een minderheid is en de meeste boeren zich van die ondermijnende acties distantiëren. Hun activistische vertegenwoordigers als Farmers Defence Force en Agractie distantiëren zich niet van de deels illegale acties en dat is heel veelzeggend. Boerenprotest vooruit met de geit.

 

Inmiddels hebben de vissers en zelfs een aantal vrachtwagenchauffeurs als bijval aan de boeren meegedaan in de protesten.

Laatste wapenfeit van de boeren is dat zij bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel protesteerden met tientallen tractoren, zelfs met een aantal collega’s uit Duitsland. Dat deden zij omdat zij zich niet meer welkom voelen in Nederland.

 

Er is voor de stikstofreductie tot 2035 een transitiefonds beschikbaar van 35 miljard, al lezen we ook dat het om 24,3 miljard gaat bovenop de al bestaande fondsen van 7 miljard. Daarvan heeft de regering nu al – bij wijze van voorschot – 504 miljoen beschikbaar gesteld en 250 miljoen om zogenoemde PAS-melders sneller van een vergunning te voorzien. PAS staat voor Plan Aanpak Stikstof, de wetgeving uit 2015 met uitgestelde stikstofreductie die door de Raad van State in 2019 werd afgeschoten. Een aantal boeren had alvast uitgebreid zonder dat de vereiste vergunning daarvoor was afgegeven.

 

Ook wil de regering de bedrijven die biologisch of natuurinclusief boeren en andere landbouwers die stikstof-, waterkwaliteits- en/of klimaatdoelen realiseren een speciale benadering geven.

 

Los van de commotie van het ‘kaartje’ van minister Van der Wal en het aan de provincies overlaten van het bedenken en uitvoeren van de daaruit voortvloeiende stikstofplannen, is het onbegrijpelijk dat de regering vasthoudt aan de heer Remkes, de bedenker van de stikstofreductie, als de bemiddelaar tussen twee ministers (Natuur en Stikstof, en Landbouw) enerzijds en de boerenvertegenwoordigers (wie dat ook gaan worden) anderzijds. Zeker als we daarnaast ook nog de premier hebben horen uitspreken dat hij ook aan tafel zit bij dat overleg. Het gaat niet om bemiddeling (of middelen), maar om overleg hoe de stikstofreductieplannen worden gerealiseerd. Niet meer en niet minder. Boerenprotest vooruit met de geit.

 

Tenzij het gaat om de strijd van de ministeries van Financiën en Landbouw over de mate van stikstofreductie. Het ministerie van Financiën heeft berekend dat wanneer de overheid haar  klimaatdoelen voor 2030 allemaal realiseert, de stikstofreductie voor de boeren met een kwart tot de helft kan worden verminderd.

Het ministerie van Landbouw zegt niet bekend te zijn met de berekening van Financiën en Financiën geeft aan dat het een theoretisch model betreft en geen beleidsadvies of -keuze.

 

Toch zijn de boeren niet te volgen. ‘Pro’ staat voor ‘Voor’ en ’test’ staat voor ‘uitprobeersel’ of ‘proef’. Dus de boeren zijn voor het uitproberen van verbeteringsmaatregelen tegen de stikstofcrisis die zij veroorzaken.

 

Mooier kunnen we het niet maken! Dus vooruit met de geit, koe, kip en varken.

Tags: ,
Previous Post
Boerenprotest
algemeen Economie featured foute nederlanders Guus spuugt Natuur Politiek

Boerenverstandelijk beperkt

Next Post
Rijkswaterstaat
algemeen Armoede Economie Guus spuugt Uncategorized

Verkeersafleiding in Nederland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.