Welke invloed heeft de europese crisis op de VS

Hoe kijkt de Amerikaan naar de crisis in europa?

De Europese crisis lijkt misschien ver voor de amerikanen, maar de verwachting is wel dat het het geld duurder zal maken, de economische groei zal stagneren en  het pessimisme van de doorsnee amerikaan omtrent de toekomst verder zal vergroten. Persoonlijk vind ik dat normaal voor een Amerikaan. het enige land dat er is is Amerika.

Het is volgens de amerikanen moeilijk in te schatten wat voor schade de schuldencrisis in europa heeft veroorzaakt. Niet omdat de effecten moeilijk meetbaar zijn, maar omdat de lijst zo lang is. Valt er nog wel wat te kopen dan wel te verkopen. Er is sprake van een grote soberheid in Griekenland en portugal dat op zijn minst een lange periode van geen groei betekent en een dalende levensstandaard. Er wordt veel gesneden in het geld van de spanjaarden en Italie van onze grote vriend Berli. Misschien dat op termijn deze economieen weer kunnen groeien, maar onderwijl wordt er dus gesneden in inkomen en pensioen. Iets dat wij hier in Europa echt heel vervelend vinden.

Daar zijn ook nog de ineenstorting van banken zoals de regionale bank van Spanje en de Franse en belgische Dexia. Dit alles veroorzaakt slapheid van de banken wat zich laat zien in vertraagde of niet gegeven leningen en dat betekent weer minder groei. Volgens de Amerikanen weet je natuurlijk gelijk waar dit toe leidt.

De bank wil alleen maar 1 ding, 100% garantie… de klant krijgt hoogstens 2 % en die zijn niet eens 100%

Een lijst van oorzaken die de van Europa in Amerika veroorzaak is moeilijk, de problemen in amerika zijn vergelijkbaar, maar sommige effecten lijken in amerika wat meer verborgen dan wel vertraagd.  Bijvoorbeeld een onmiddellijk effect van de crisis is een run op Amerikaanse Treasuries die de rente tot een historische dieptepunt heeft gedreven.

Een goede zaak zou je kunnen zeggen, lekker goedkoop lenen, ja, maar niet als de vertragingen leiden tot een opeenhoping van de eigen schuldenproblemen en daarmee leidt tot een ophoping van schulden op de balans van de federale reserve.

Dus ja, het samenstellen van een lijst van de gevolgen voor de Verenigde Staten van de Europese schuldencrisis is moeilijk. Maar het is belangrijk, omdat de crisis bekijken vanuit het perspectief van de U.S. , ons veel vertelt over wat we kunnen verwachten van de U.S. en mondiale markten en economieën in de komende vijf tot 10 jaar. De foto die we dan zien zal vast een trage groei en veel frustraties laten zien.

Met andere woorden beste europeanen, wij leren van uw fouten, maar we hebben er ook last van.

We kunnen wachten tot we een ons wegen om te ontdekken dat de lachende derde Brazilie wordt.

Was getekend Rets

Previous Post

Crisis dwingt tot sjopgedrag

Next Post

Retsiem gokverslaafd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.