Gezond_leven.jpg

Gezond leven in gemeente

Gezond leven
Gezond leven

Gezond leven in gemeente

Gemeenten gaan voor gezond. In januari valt het me altijd op hoeveel mensen ineens aan het sporten zijn. Joggers in rijen achter elkaar. Mensen hebben allemaal goede voornemens en vaak is het nieuwe jaar aanleiding om die ten uitvoer te brengen. Gezonder eten en vooral niet meer roken.

Het blijkt dat ook de gemeenten goede voornemens hebben en nou niet in de zin van dat de burger fikse kortingen krijgt op de verschillende gemeentelijke belastingen.

Nee, de gemeenten gaan zich meer inzetten voor een gezonde leefomgeving voor jongeren. Momenteel is de honderdste gemeente begroet die zich daar voor inzet.

Een goede zaak want het is niet echt bijster goed gesteld met de gezondheid van jongeren. De 100 gemeenten hebben zich aangesloten bij de Jogg-metode.

Jogg staat voor Jongeren op Gezond Gewicht. Opvallend is dat de toename een stuk sneller gaat dan de Tweede kamer als wens had uitgesproken. De hoop was dat er 75 gemeenten eind 2015 aangesloten zouden zijn. De directeur van Jogg Marjon Bachra is een tevreden mens en wijt het succes aan de groeiende bekendheid van deze club.

Jogg krijgt zijn financiële middelen vanuit het ministerie van VWS.

Waar willen ze naar toe, wat willen ze bereiken? Het gaat er vooral om dat jongeren meer gezond worden en minder overgewicht hebben. Het doel moet bereikt worden door het maken van een gezonde omgeving, maar bovenal een omgeving waar het makkelijker wordt om te komen tot gezonde keuzes.

Vaak zijn nu de verleidingen zeer groot om te kiezen voor “ongezond”.  School en sportkantines kun je zien als voorbeelden waar het vaak “ongezond” vertoeven is. Het aanbod bevat meestal veel calorieën.

Kinderen moeten met behulp van activiteiten en door nuttige informatie gemotiveerd worden om meer water te drinken, meer te bewegen en zeker ook gezonder te eten. Het spreekt voor zich dat naast de kinderen juist ook hun ouders direct betrokken moeten worden.

Elke aangesloten gemeente heeft een Jogg-regisseur voor minimaal 2 dagen aangesteld en natuurlijk ook een beleidsmedewerker die er ook nog een slordige 4 uur per week insteekt.

Momenteel zie je dat in sommige wijken en gemeenten het aantal kinderen met overgewicht is gedaald. Gezegd moet worden dat er tot nu toe geen link te leggen is naar de activiteiten dan wel het ingezette beleid. Ook merk je dat gemeenten langzamerhand bereidt zijn om schoolkantines te voorzien van gezondere voeding.

Hoe je het ook wendt of keert 100 gemeenten lijkt best aardig, maar het is nog een lange weg omdat negatieve impulsen die juist oproepen tot ongezond gedrag de overhand hebben. Producten die in de schappen liggen speciaal bedoeld voor onze kinderen zijn niet echt de meest gezonde.  Ouders en ouderen die zelf vaak ongezond eten, niet of nauwelijks sporten, roken en regelmatig alcohol drinken zijn nou niet bepaald het beste voorbeeld voor de jeugd.

Neemt niet weg dat een leven zonder frikandellen en kroketten door veel kinderen als een miserabel leven wordt ervaren. Erger nog er is een trend dat gemeenten minder subsidie gaan verlenen aan sportverenigingen. De vraag rijst dan of gezond bewegen hier door niet op de tocht komt te staan.

 

Tags: , , ,
Previous Post
Menselijke_fout.jpg
algemeen featured Zorg

Ziekenhuis Almere in de fout

Next Post
Happy_End.jpg
algemeen featured

Happy end niet voor ambtenaren

Comments

  • Guus Peeters
  • januari 8, 2016
  Beantwoorden

  Een combinatie van betere voedingsmiddelen op en in de nabijheid van scholen met voorlichting. Maar die voorlichting kan – analoog aan de schooltandarts – vorm worden gegeven door een gezondheidsweek per schooljaar (alle lessen en vakken lopen gewoon door maar er kan een les over voeding en gezond leven worden ingelast) waarin informatie over de effecten van verkeerde voeding (denk aan vet, zout en suiker) op het lichaam op kortere en langere termijn. Daarnaast kan van elk kind/jongere een aantal meetgegevens worden gemaakt, zoals o.a. BMI, bloedsuikerspiegel, cholesterol, bloeddruk en in een paspoort vastgelegd, zodat elk jaar gekeken kan worden naar de effecten en resultaten die geboekt worden/zijn.

 1. Beantwoorden

  Aanpakken inderdaad en herhalen, herhalen, laten zien wat slechte gezondheid, overgewicht etc. Met mensen doen kan….!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.