D6BAEFCD-A5C1-4B33-9E64-B7E2D064E9CE

GGD failliet wie wist het al niet

GGD failliet wie wist het al niet

GGD failliet wie wist het al niet.

In de afkortingencultuur kennen we de Nederlandse GGD-GHOR-organisaties. De GGD-en, of Gemeentelijke GezondheidsDiensten zoals zij voluit heten, beschermen, bewaken en bevorderen de gezondheid van de inwoners van Nederland. En de GHOR-en, voluit Geneeskundige HulpverleningsOrganisaties in de Regio, zorgen voor optimale geneeskundige zorg bij rampen en crises.

Nu weet ik niet of de coronacrisis door hen als crisis wordt aangemerkt, maar het lijkt er meer op dat de GGD-GHOR – hieronder als GGD aangeduid – zelf eencrisis vormt. GGD failliet wie wist het al niet.

 

Een greep uit het functioneren tijdens corona:

Zij zouden testen, testen en nog eens een keer testen, maar bleken het totaal niet aan te kunnen en gaven de laboratoria die de testmonsters moesten onderzoeken de schuld dat de GGD-en niet konden testen (?!).
De ramp viel toen nog mee, want ondanks even wachten op een uitvoering van een testafspraak zouden zij het bron- en contactonderzoek doen; de hoeksteen van de besmettingshaardenbeheersing. Maar ook dat werd een ramp, want dat konden ze niet. Dat moesten de mensen zelf maar gaan doen (huh???).
Dan blijken onze gegevens voor iedereen binnen hun organisatie zonder enige controle in te zien, wat al absurd is. Maar tot overmaat van ramp (!) worden die verhandeld – het zogenoemde datalek – dan wel ter beschikking gesteld aan derden buiten de organisatie. En dat dan dus al sinds het begin van de coronacrisis, vanaf maart/april vorig jaar. En de media moeten er mee komen om dit megaprobleem te ontdekken en wereldkundig te maken. De GGD zegt toe het direct op te lossen, wat – ondanks herhaalde toezeggingen – klaarblijkelijk nog steeds niet (volledig) gelukt is.
Dan het vaccineren. Krijg je als tachtig-plusser een uitnodiging voor jouw vaccinatie, dan kan het zomaar gebeuren dat je belt voor een afspraak en pas na april (oké, wel dit jaar nog) aan de beurt bent.
Dat het aantal vaccinaties – alle 65-plussers zouden eind januari 2021 door de GGD-en worden uitgenodigd – niet gehaald wordt, snap ik, gezien het tekort aan vaccinatiestoffenhoeveelheid. Maar ga niet toch uitnodigen als je pas over maanden aan de beurt bent.
En als je een uitnodiging krijgt, dan komt het ook voor dat je vooraf een lange gezondheidsvragenlijst digitaal moet invullen. Anders geen vaccinatie? Ga er maar aan staan als tachtigjarige zonder computer (?! En ook je BSN – BurgerServiceNummer invullen, huh?).
Nog rampzaliger is dat er ook mensen hebben gebeld met een GGD om eerder gevaccineerd te worden en dat ook nog voor elkaar krijgen. Gek hè, dat degenen die wel uitgenodigd zijn de GGD dan niet meer aan de lijn krijgen voor hun vaccinatieafspraak!

 

Anders gezegd: de GGD-en zijn niet bij machte gebleken om voldoende te testen, zelf de toegezegde bron- en contactonderzoeken te verrichten, hebben hun softwarebeveiliging verre van op orde en zijn niet in staat om in 10 maanden tijd zich voldoende en adequaat voor te bereiden in het geven van hun aandeel aan vaccinaties. Dat is dus de GGD-ramp. GGD failliet wie wist het al niet.

 

En uiteraard snap ik dat zij geen legertje medewerkers achter de hand hebben om direct in te zetten, maar doe dan geen toezeggingen!

 

Overigens is de organisatie van de vaccinaties ook bij andere prikkers een ramp. In de verpleeg- en verzorgingshuizen wordt de ene bewoner door de verpleeghuisarts geprikt, de ander wordt op een ander moment door de huisarts gevaccineerd, en weer een ander moet gaan reizen naar een GGD-locatie. Dat heet een vaccinatiestrategie. En een aantal ziekenhuizenvaccineren anderen dan afgesproken directe zorgmedewerkers. Terugdraaien kan toch niet meer, maar de 2e vaccinatie niet geven wel.

 

Je moet er echt niet aan denken dat zich een (acute) ramp voordoet, want daar zijn de GGD-en totaal en compleet (!!!) niet op voorbereid, laat staan dat zij in het geval van een ramp of crisis de meest minimale hulpverlening kunnen bieden.

 

Misschien moet de tekst en zeker de betekenis achter hun afgekorte letters aangepast worden: GGD = Geen Goede Dienstverlening?

Auteur: Guus

 

Tags: , , ,
Previous Post
DC9BFE2E-AB35-4708-A7FB-AD66FCD90746
algemeen Economie featured foute nederlanders Guus spuugt Politiek

Coronaverkiezingen uit en thuis

Next Post
80D99057-1BE2-4857-895C-4F9445A5B11E
algemeen featured Literatuur Rets kletst tien traantjes en een lach

Als je toch onderweg bent ga dan met Fee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.