Lenen betalen, lenen betalen

Lenen  betalen, lenen betalen

Lenen betalen u kent de sketch vast nog wel van  Youp van het Hek. In 1983 was deze hilarisch sketch al actueel. Ook vandaag de dag loopt het lenen van de Nederlander de spuigaten uit.

 

Volgens onderzoek heeft ongeveer 3,7 miljoen huishoudens een lening.

Zes jaar geleden was mijn enige lening een hypotheek en ook nog eentje waar je wat bij afloste. Ik ben toen verhuisd naar een Vinex wijk en heb me laten strikken voor een aflossingsvrije hypotheek.

“Meneer, waarom zou u ook maar 1 cent afbetalen als u de fiscus gewoon laat betalen. Over 20 jaar is uw huis misschien wel het dubbele waard. Geen centje pijn voor u.

Ik heb nog steeds geen pijn, maar ik ben er toch wat minder gerust op.

Het toenmalige advies werd gedaan door een erkend financieel adviseur, ook sloot ik een verzekeringetje af  t.b.v. de financiering van het huis. Gewoon een woekerpolis. We lullen er over alsof het om een dubbeltje gaat.  Kijkend naar wat ik heb ingelegd ten opzichte van het rendement, heb ik betaald om minder te krijgen.

Ook heb ik  toen een doorlopend krediet afgesloten bij ING , niks mis mee. Het kost alleen een hoop. Ik heb een leenruimte van 20000 euro. Gelukkig heb ik er maar een slordige 5000 van gebruikt wat resulteert in een aflossing van 85 euro. Lijkt niet veel, maar je lost dan ook bijna niets af. Lenen betalen, lenen betalen.

Geld is verleidelijk, de Ipad is verleidelijk. Ik verkoop mijn woekerpolis en dat levert toch nog ongeveer 6800 euro op. Ik vertel er maar niet bij hoeveel ik heb ingelegd en hoeveel administratiekosten en commissiekosten er tegenover staan.

Maar goed in mei zag mijn ING bankrekening er erg riant uit. Bijna 10000 euro.

Ja en dan  beginnen de verleidingen. Ipad, investeren in andere onzin. Je vrouw een duur cadeau geven, je kinderen extra verwennen.

Niks van dat alles. Ik heb in 1 keer mijn doorlopend krediet afgekocht en vervolgens de rest op mijn toprekening gezet. Als het goed is ontvang ik daarvoor een mooi oranje badhanddoek van ING.

Mijn lening is weg en wat voel ik….helemaal niks. Geen Ipad, geen geile beloning.

Voel me eigenlijk nog armer dan ik al was.

In al mijn burgerlijke gehoorzaamheid laat ik ook nog 85 euro per maand storten nar mijn Toprekening.

Helemaal toppie…

Ik heb geen reet meer om nutteloos uit te geven, niet beseffend dat de aflossing elke maand betalen ook echt een nutteloze bezigheid is geweest.

Vandaag bij de tandarts geweest en die uiteindelijke rekening zal toch echt wel weer een knots van een gat slaan in mijn zogenaamde buffer.

Ik ben hypocriet, praat over 1000 euro alsof het niets is.

In de wereld en ook vlak bij mij hebben mensen geen cent te makken. Armoede dat is niet wat ik heb. Ik heb verwenners afkick verschijnselen.

Ik neem me voor om nooit meer te lenen.

Ik leen niet meer van banken die zelf hun hand op houden als ze de kluit belazerd hebben. Als ze onze centen hebben belegd in luchtkastelen en vage hypotheken in het buitenland.

Mijn hypotheek is het enige wat ik nog hou en natuurlijk mijn vrouw en mijn kinderen.

Ik kan natuurlijk niet voor u spreken, maar ik doe het toch:

         ga minder rijden met uw auto

         ga geen kredietleningen aan

         lees al uw polissen en verzekeringen door

         doe uw boodschappen altijd met een vooraf gemaakt lijstje en hou u daar aan

         doe aan korte termijn sparen, zodat u telkens iets voor u zelf kan kopen.

 

Ik weet zeker dat als we in het weekend allemaal de auto zouden laten staan binnen no-time de prijs per liter verder zal dalen. Waarschijnlijk was dit een nutteloze opmerking, maar u kunt er natuurlijk zelf ook eentje bedenken.

Maar goed het gaat niet goed. We lenen, we lenen en vergeten dat alles wat je leent je weer terug moet betalen. Soms vergeten we wanneer het kapitale omslagpunt is en verandert ons leven alleen maar in een opsomming van vaste lasten.

 

 

Previous Post

Week van 8 mei 2615 doden

Next Post
Hersenspinsel

Fietslicht ziet het licht in de schijnwerper.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.