C53C5847-8ECF-4999-B03B-E8629FF279C9

Niks nieuws dus vooruit met de geit

Niks nieuws dus vooruit met de geit

Niks nieuws dus vooruit met de geit.

De heer Tjeenk Willink heeft als informateur zijn werk goed gedaan. Een mooi rapport en veel fractieleiders die hun motie van wantrouwen (de hele oppositie) of hun motie van afkeuring (coalitiepartijen D66, CDA, CU) hebben ingeslikt of zich daar ‘met de kennis van nu’ (=de heer Rutte is niet weg te krijgen) in hebben verslikt. Vooruit met de geit

 

Opvallend is dat de partijen die de heer Rutte niet meer uitsluiten totaal geen uitleg geven waarom zij opeens tot een ander inzicht zijn gekomen. Op grond waarvan zijn die moties dan achterhaald? Enkele suggesties: het land moet verder, we moeten het niet teveel op de persoon spelen, hij heeft beterschap beloofd. Waar blijft de openheid van die ommezwaaiers, hoe transparant zijn ze nu in hun andere argumenten, hoe gaan zij morgen met de heer Rutte verder (als ze de kans krijgen)? Grote stilte!

 

Meer dualisme? U weet wel, kamerlid zonder last of ruggespraak, dus op eigen titel en standpunt meedoen aan de stemmingen, ook als dat tegen de eigen partij in gaat.

Premier Balkenende was niet gespeeld kwaad op kamerlid Rendert Algra die zich niet aan de fractiediscipline hield, dat was niet de afspraak, aldus de heer Balkenende. En aan de recente bejegening van de heer Omtzigt hoef ik niets meer toe te voegen. Destijds beloofde premier Kok meer dualisme: niets van terecht gekomen. En kritisch kamerlid Paul Kalma ging, onder leiding van de heer Wouter Bos en toenmalig partijvoorzitter mevrouw Ploumen, naar een onverkiesbare plaats op de kieslijst (nummer 41 in 2010). Leve het dualisme dat mevrouw Ploumen opeens omarmt. Vooruit met de geit.

 

De heer Rutte: eens, twees, dries, ….. een dief, altijd een dief? En dat terwijl er voor veel minder, en bij een eerste keer al, bewindslieden moesten opstappen. De heer Rutte kan niet veranderen en zal zeker in de toekomst wel weer eens wat actief of passief ‘vergeten’ en dan zal het nieuwe kabinet Rutte IV alsnog het land in een achteruitgangsvacuüm plaatsen.

 

Even een korte terugblik. De heer Hoekstra (CDA) galmde in de campagne dat tien jaar Rutte genoeg was. En nu? De heer Segers (CU) wilde niet nog eens met de heer Rutte in een kabinet, en nu wel? Mevrouw Kaag (D66) haalde uit naar de heer Rutte ‘hier scheiden onze wegen’, maar nu niet meer? Mevrouw Ploumen (PvdA), met haar motie van wantrouwen, kent in de PvdA-historie toch genoeg voorbeelden van de oude bestuurscultuur om niet geloofwaardig nu opeens een nieuw dualisme te kunnen omarmen. En de heer Klaver (GroenLinks) vind zijn motie van wantrouwen opeens onjuist? Dan zou excuses aan de heer Rutte op zijn plaats zijn. Kan hij straks meeregeren en de heer Rutte nog serieus nemen, ook voor zijn kiezers? Mevrouw Marijnissen (SP) weet hoe met dissidenten in haar partij om te gaan, dus ook daarvan mag weinig verheffend nieuws in politiek-bestuurlijk gedrag worden verwacht. Oh ja, de heer Wilders (PVV) die weer lekker kan fulmineren tegen het nepparlement waar hij aan het pluche zit gebakken. Transparant is een woord dat hij niet kent, want zijn geldstromen blijven geheim en democratie prediken als jij het enige – dus machtigste – partijlid bent? En ook de heer Baudet (Forum voor Democratie) vereist partijdiscipline als geen ander. Alleen al iets negatiefs signaleren en je vliegt er uit bij Forum. En beide zogenaamd democratisch gerichte heren verheerlijken de autoritaire Russische president Poetin die tegenstanders koste wat kost laat ombrengen. Andere bestuurscultuur? Meer dualisme? Vooruit met de geit.

 

Zie hier de basis van een nieuwe bestuurscultuurkluif die ons wordt voorgehouden. Een klein regeerakkoord? Ja, maar dan wel met gedetailleerde afspraken over wat ík wil bereiken. Heel logisch, maar slik die tot op het bot afgekloven kluif dan maar snel in. Er is geen enkele basis van vertrouwen in de huidige politiek dat er – in tegenstelling tot allerlei beloften in het verleden van de meeste partijen – nu opeens wel echt dualisme kan bestaan. En ja nieuwe verkiezingen leveren vertraging op, maar het onverantwoord omkeren ten opzichte van de Rutte-moties levert beloften op die niet waargemaakt kunnen worden en dat gaat veel meer schade opleveren.

 

Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie voor een andere toekomst!

Previous Post
D71B45CF-CF60-4103-8343-ADD8D69B67E1
algemeen featured Guus spuugt Humor Politiek

Kromplottheorie

Next Post
A1763F6F-0D44-434B-B174-E5EB0046E0F0
algemeen featured foute nederlanders Gezondheid Politiek Rets kletst

Corona fake just to bake

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.