130FAC3A-4916-41A8-8F4D-F391FE1C5DBB

Spoedniks-of’k-zie-pingping-vaccin

Spoedniks-of’k-zie-pingping-vaccin

Spoedniks-of’k-zie-pingping-vaccin

Het lijkt een kwestie van tijd voordat de EMA (European Medicines Agency) het Russisch Spoetnik-vaccin goed gaat keuren. Maar gaan we het in Europa dan ook gebruiken?

En is het ook een kwestie van tijd voor één of meerdere van de Chinese vaccins hier voet aan de grond krijgen?

Natuurlijk mag je er vanuit gaan dat een vaccin na EMA-goedkeuring veilig is, dus ligt het voor de hand dat we – in de snelheid van de internationale race wie het eerst iedereen heeft gevaccineerd – dat dan ook gebruiken. Spoedniks-of’k-zie-pingping-vaccin

Nu las ik dat De Volkskrant melding heeft gemaakt dat zowel de Russen als de Chinezen de site van de EMA hebben gehackt. Naar het waarom kunnen we gissen (?!). Maar ook zonder die directe bemoeienis zijn er voldoende redenen om dit vaccin van Russische, maar ook van Chinese makelij, niet te gebruiken.

Zowel de heer Poetin als de heer Xi Jinping hebben het wettelijk zo geregeld dat ze tot aan hun dood kunnen blijven regeren. En beide leiders hebben de dubieuze reputatie om keihard op te treden tegen (mogelijke) critici en opponenten.

De Russische president Poetin regeert met ijzeren hand en deinst er niet voor terug om tegenstanders uit de weg te ruimen. We kennen de vergiftigingen van de oud-militair Sergei Skripal en zijn dochter Joelia in het Engelse Salisbury.

En recent de vergiftiging van de heer Aleksej Navalny, die door te overleven voorlopig is gevangen gezet om maar geen rol te kunnen spelen ‘tegen’ de heer Poetin.

Maar ook de heer Vladimir Kara-Moerza, een andere Russische oppositiepoliticus, is al tweemaal vergiftigd (mei 2015 en februari 2017) en heeft ook het lef gehad om uiteindelijk te overleven, nadat hij – voorafgaand aan de vergiftigingspoging – al geschaduwd werd door medewerkers van de medisch-chemische afdeling van de Russische geheime dienst, de FSB. Dat heeft het onderzoekscollectief Bellingcat kunnen afleiden uit de telefoon- en reisgegevens van de FSB-agenten. Hetzelfde konden de onderzoekers achterhalen ten aanzien van de moord op Poetin-opponent Boris Nemtsov, die in februari 2015 op een brug in Moskou werd doodgeschoten. Overigens heeft de heer Navalny gebeld met de FSB en heeft – door zich als een hoge FSB-medewerker voor te doen – een bevestiging weten los te peuteren van degene de aanslag op hem heeft gepleegd. En dit lijstje van slachtoffers is verre van volledig. Als een Pavlov-hondje ontkent de heer Poetin vanzelfsprekend elke betrokkenheid.

Dan de Chinese president Xi Jinping. Er hier minder bekend over oppositieleden, zoals in Rusland. Maar de Chinese president pakt direct hele bevolkingsgroepen aan, zoals de Tibetanen en de Oeigoeren. Beide groepen mogen hun eigen cultuur en geloof niet belijden, dus worden ze naast geïntimideerd, ook vastgezet en naar werkkampen verbannen. En ook de overeenkomst van de Chinezen en Engelsen rond de overdracht van Hongkong is door de heer Xi Jinping de nek omgedraaid. De belangrijkste Hongkongse oppositieleiders en politici zijn al opgepakt en kunnen een meer dan warme behandeling tegemoet zien. Spoedniks-of’k-zie-pingping-vaccin

Terug naar hun vaccin. Want waar kwam dat coronavirus ook al weer vandaan? Zo werd de arts die als eerste in China het coronavirus bekend maakte door de Chinese overheid eerst monddood gemaakt, om later aan het virus te overlijden.

En vanzelfsprekend konden de onderzoekers van de WHO (World Health Organization), nadat ze eindelijk naar China mochten afreizen, geen bron van het virus terugvinden; alle sporen waren natuurlijk al uitgewist in het jaar dat het virus zich over de wereld verspreidde.

Dus gaan we – na een EMA-akkoord – het Russische en/of Chinese vaccin gebruiken? Wat mij betreft niet. Er kleeft teveel bloed aan die vaccins, al zal de Nederlandse regering er ongetwijfeld een goed tegenargument tegenover kunnen zetten als de Hollandse afhankelijkheid van Russisch gas en de levendige handelsbetrekkingen met China.

 

Mag ik deze beurt wel voorbij laten gaan?

Auteur: Guus

Tags:
Previous Post
3B423139-EDB0-4291-9DBE-07E46C935A77
algemeen Economie featured Politiek

Wat Forum zegt klopt niet

Next Post
E6416EB9-D3C9-4E56-87B9-5ADE66E968E4
algemeen Economie featured foute nederlanders Gezondheid Guus spuugt Politiek

Waar komt dat afhaken vandaan deel 2 de analyse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.