Swiebertje van Lienden

Swiebert(je) van Lienden

Swiebert(je) van Lienden

Swiebert(je) van Lienden

De heer Sywert van Lienden, prominent CDA-lid en mede-schrijver van het CDA-verkiezingsprogramma, heeft het verbruid vanwege zijn belofte om de Nederlandse overheid te helpen met de aanschaf van Chinese mondkapjes zonder hierop winst te maken. Daartoe  had hij een stichting Hulptroepen opgericht, maar er niet bij verteld dat er daarnaast een Relief Good Alliance BV was gestart, die wel winst beoogde. Swiebert(je) van Lienden.

Zonder in teveel herhaling te vallen met alles wat in de pers al bekendgemaakt is, beperk ik de schade tot de brutowinst van 28 miljoen euro hetgeen netto op zo’n 20 miljoen euro uitkwam; 9 voor Sywert en 11 voor zijn vriendjes, de heren Camille van Gestel en Bernd Damme.

Al heel vroeg wisten ze dat er forse winst gemaakt werd, mede omdat het risico werd afgedekt door een voorschot van het Ministerie van Volksgezondheid van 100 miljoen euro. Toch hielden deze heren hun mond stijf op elkaar over die winst.

In Buitenhof werd de heer Van Lienden de ruimte geboden te reageren op de ontstane commotie (?). Daarbij werd nog duidelijk dat de heren Van Lienden, Van Gestel en Damme van KLM en CoolBlue gratis diensten hadden gekregen en ongetwijfeld niet met de intentie om hun winst te vergroten. Hetzelfde gold Randstad, die volgens eigen zeggen 15 mensen leverde zonder betaling, waarvan de heer Van Lienden zelf zegt dat het er 5,5 zijn geweest. Het blijft niet gering. Tel uit je winst!

Nu het stof enigszins gedaald is, duiken nog steeds vragen op die in Buitenhof niet helder en duidelijk werden beantwoord.

Waarom heeft mevrouw Van Arkel, VVD-minister van Medisch Zaken, opeens de spreekbuisfunctie over de mondkapjes overgenomen van de heer De Jong, CDA-minister van Volksgezondheid? Heeft dat te maken met het CDA, dat kennelijk mede-ruimte heeft gegeven voor deze Lienden-deal? Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH), dat de inkoop van o.a. de mondkapjes voor en binnen de overheid regelde, adviseerde bij monde van de heer Rob van der Kolk, coördinator van het LCH, negatief over de deal omdat er al genoeg mondkapjes waren. Toch zette het Ministerie van Volksgezondheid (inderdaad van CDA-er de heer De Jonge) de deal door (?!).

Waarom heeft de heer Van Lienden zolang gewacht met het corrigeren van zijn uitspraken dat hij gratis zou werken? Medio vorig jaar was bij het driemanschap al goed bekend dat er forse winst zou worden gemaakt, daarom was eerder ook deze constructie gekozen (stichting én Besloten Vennootschap). De Volkskrant maakte op 15 mei van dit jaar (dus zo’n jaar nadat de winst bekend was) wereldkundig dat er forse winst was gemaakt. Swiebert(je) van Lienden.

Opvallend is dat de heer Van Lienden zegt de CDA-integriteitscommissie vorig najaar te hebben ingelicht, terwijl die commissie zegt hier niet van op de hoogte te zijn. Wel start deze Integriteitscommissie hier een onderzoek naar.

Waarom heeft de heer Van Lienden die actie ondernomen met dat humane etiket van ‘gratis’ (‘om niet’)? Het is niet ondenkbaar dat andere mondkapjesdealers ook winst hebben gemaakt bij het oplossen van dit crisisprobleem van de overheid?

En dan: waarom stort de heer Van Lienden c.s. hun onterechte winst niet terug naar de overheid? Niets meer over gehoord, sinds de donatieorganisaties deze giftige giften hebben geweigerd!

De rol van het Ministerie (Volksgezondheid en/of Medische Zaken) is minstens zo dubieus. Waarom deze CDA-deal toch aangaan, terwijl het LCH negatief adviseert?

Over de financiële huishouding bij deze ministeries hoeven we het niet te hebben, gezien de vernietigende rapportage van de Algemene Rekenkamer. Al blijft de vraag waarom het Ministerie van Volksgezondheid het hele bedrag van 100 miljoen voorschoot?

En dan de Tweede Kamer. Hebben die opnieuw zitten slapen? Zij zijn niet vooraf geïnformeerd, laat staan dat zij erover hebben gedebatteerd en hun goedkeuring hebben gegeven. Maar geen protest tegen die gang van zaken?

Het geeft weer aan hoe de politiek functioneert. Eerder zwervers dan integere mensen die het beste met de mensen voor hebben? Swiebertje was een zwerver, maar wel integer, dus misschien moet ik zijn naam hier niet zonder eerbied gebruiken. Sorry, Swieb! Swiebert(je) van Lienden.

Auteur: Guus

Tags: , , ,
Previous Post
D9947B13-7A01-4672-B02F-E21F50DE89F7
algemeen Economie featured foute nederlanders Guus spuugt Politiek

Christen Democratische Afgang is het CDA

Next Post
Wilderstuigje
algemeen featured foute nederlanders Guus spuugt Politiek

Wilderstuigje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.