9A159592-507B-46B2-BC96-C0D3CE094FB1

Waar komt dat afhaken vandaan deel 1 oorzaken

Waar komt dat afhaken vandaan deel 1 oorzaken

Waar komt dat afhaken vandaan deel 1 oorzaken

Bij president Trump zag je hoe degenen, die hij op populistische wijze heeft gemanipuleerd en gemobiliseerd, zich tegen de overheid – met uitzondering van de regering van de heer Trump – hebben gekeerd. Daarbij voelden zij zich zo gesteund door de heer Trump dat zij bereid waren de democratie om zeep te helpen met de bestorming van het Capitool. En dat dan onder de noemer diezelfde democratie te (willen) herstellen. Of ging het er alleen om dat wat ik wil wet is, ook al gaat dat ten koste van vele anderen.

Zien we hetzelfde bij de Hollandse demonstraties en rellen van de afgelopen weken? In beide situaties zijn het mensen die volledig afgehaakt zijn en een diepgewortelde afkeer en verachting hebben voor de overheid, maar ook van de mainstream media, de wetenschap en de huidige samenleving. En ook al geeft de politiek al jaren het verkeerde voorbeeld – met hun spelletjes, hun rigoureuze aanpak van vermeende fraude, hun beloften die telkens weer loos blijken te zijn, hun afleidingsmanoeuvres van commissies en enquêtes en onderzoeken met daarna snel vergeten rapporten, en hun afkeer van menswaardig beleid naar minderheden en oorlogsvluchtelingen – toch zijn ze verbaasd dat mensen afhaken. Waar komt dat afhaken vandaan

Dat wantrouwen levert ook de nodige complottheorieën op. Om er een paar te noemen (overigens zonder volledig te kunnen en willen zijn):

  • Er is helemaal geen coronapandemie, hooguit een griepgolf. De IC’s lagen en liggen niet vol. Er zijn dus evenmin beperkende maatregelen nodig om een niet-bestaande pandemie te bestrijden.
  • Het stralingsgiftige 5G-netwerk als mede-oorzaak van de coronapandemie.
  • Coronavaccinatie zorgt voor een chip in het lichaam waarmee eerst de heer Bill Gates en later de overheden de mens kunnen sturen en alles kunnen laten doen wat de elite wilt.
  • De heer Trump zou een netwerk van de elite – dat een groots pedofielennetwerk bestiert – kennen en bestrijden.
  • Er is helemaal geen klimaatprobleem; dat is een verzinsel van de overheden.

En vaak is er sprake van delen van deze beweringen die mensen aanhangen, maar ook van (deel-) combinaties.

Complottheorieën worden meermaals onderbouwd met verwijzingen naar wetenschappelijk onderzoek. Daarmee zetten zij zich dan af tegen de gevestigde wetenschap. Maar één zwaluw maakt nog geen zomer, dus als er één onderzoek naar links wijst, wil dat niet zeggen dat we naar links moeten als daar tien onderzoeken zijn die de andere kant op wijzen. Waar komt dat afhaken vandaan

Komt dit verschijnsel dan omdat de aanhangers van deze theorieën hun zin niet krijgen? Of hebben zij een slechte ervaring met de overheid? In elk geval zijn de gebruikelijke kanalen van informatie geen reden tot herziening van hun standpunten. De overtuigingen zijn in beton gegoten en als je – zoals vaker op televisie gevraagd – naar het bewijs van hun beweringen vraagt, komt er niets of onsamenhangende onzin uit.

En natuurlijk zijn er kranten die het minder nauw met de waarheid nemen, maar zowel een aantal dagbladen als televisienieuwsprogramma’s hebben met onderzoeksjournalistiek juist het falen van de overheid bloot gelegd. Zij lopen dus niet aan de leiband van diezelfde overheid. Maar dat snijdt geen hout voor deze afgehaakten.

En uiteraard is de (politieke) overheid niet bepaald een lieverdje te noemen, maar zij bestaat nu eenmaal en wij hebben de leidende politici gezamenlijk in die zachte blauwe stoelen gehesen. Ook al had jij een andere voorkeur dan de huidige regeringspartijen of deze coalitie. Zo werkt de democratie en meestal na vier jaren komt de afrekening in een volgende verkiezingsstem.

Vaak hoor je dat de afgehaakten zich niet gehoord voelen. En in dat voelen zou het kantelpunt kunnen zitten. Ook al worden zij gehoord, maar krijgen zij hun zin niet, dan kan dat toch als ‘ongehoord’ voelen.

Toch zal diezelfde politieke overheid met het juiste voorbeeldgedrag deze losgeslagen relschoppers, klimaat- en corona-negeerders, ontkenden (bijvoorbeeld toeslagslachtoffers) en ontkennenden (denk aan de complottheoretici), weer bij de samenleving dienen te betrekken. Maar hoe? Waar komt dat afhaken vandaan

auteur: Guus

 

 

Tags: , ,
Previous Post
8C600C31-F234-4F6E-AA6F-6BE292633679
algemeen Economie featured foute nederlanders Gezondheid Guus spuugt Politiek

Waar komt dat afhaken vandaan deel 2a een analyse

Next Post
2C1BB9C5-4828-437D-AC75-C3257C615981
algemeen Economie featured foute nederlanders Gezondheid Politiek

Partij voor de Dieren niet voor de Poes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.