8A72DDF7-210E-49E6-855C-ACF98A40269B

Worden verzorgenden beter

Worden verzorgenden beter

Worden verzorgenden beter

Prachtig zoals vooral de zorg, maar ook andere publieke dienstverleners in het zonnetje worden gezet. En ik wil daar ook niets aan afdoen gezien de extra inspanningen die worden geleverd. Wat mij alleen verbaast is dat al die zorglof alleen voor de ziekenhuizen is bestemd. De etenswaren die door gesloten restaurants worden gebracht en geschonken moeten minstens tot verregaande obesitas leiden van alle ziekenhuiszorgmedewerkers. Maar daar kijken we later weer naar.

En de roep om een betere betaling voor die ziekenhuiszorgmedewerkers is niet van de lucht.

 

De vergeten groep is nu nog duidelijker, te weten de zorgmedewerkers in de ouderenzorg. De verpleeg- en verzorgingshuizen of de woonzorgcentra (WZC) zoals ze nu heten. Los van dat alle aandacht naar de ziekenhuizen ging, werden – in alle tekorten – ook alle beschermende middelen naar die ziekenhuizen gedirigeerd. De onbeschermde verzorgenden in de WZC’s moesten het maar zelf uitzoeken. Dat is mede oorzaak van de vele coronapatiënten in die WZC’s, met onnodig veel overleden bewoners (los van de schrijnende scheidingen van deze ouderen en hun partners en andere geliefden).

 

Om nog wat nader te kijken naar die roep om betere betalingen voor verpleegkundigen, ben ik in de CAO’s gedoken. Een verzorgende (IG = Individuele Gezondheidszorg) heeft na diplomering een opleiding op niveau 3 en krijgt volgens de CAO meestal een salaris volgens de schaal 35 met een begin van € 1903,- bruto per maand (voltijd, salaris per 1 juni 2020, aanloop) of € 2008,- en bereikt na 11 jaar het maximumbedrag van € 2762,-.

Nu komt het wel voor dat Verzorgenden I.G. op een hoger bedrag starten en soms – meestal met extra verzwarende, dan wel coördinerende / uitvoerend leidinggevende taken – ook in een salarisgroep hoger starten (functiegroep 40; min. € 1865,- / max. € 2760,-).

 

Een verpleegkundige op MBO-niveau 4 krijgt na diplomering € 2251,- bruto per maand (voltijd, salaris per 1 januari 2020) en 12 jaar later wordt het maximum bereikt van € 3225,-.

Voor veel verpleegkundigen ligt  dat gunstiger, omdat die meestal vervolgopleidingen kunnen doen met behoud van hetzelfde (groei)salaris inclusief volledige studiekostenvergoeding en vaak ook studieverlof. Na die specialisatie (bv spoedeisende hulp, intensive care, operatie of anesthesie) springt deze verpleegkundige minstens naar groep 50 (min. € 2453,- / max. € 3664,-), maar voor de schaarse verpleegkundige beroepen is groep 55 (min. € 2798,- / max. € 4111,-) of 60 ( min. € 3225,- / max. € 4682,-) geen uitzondering. Uiteraard is de functie die bij die hogere schaal hoort ook zwaarder.

Laat duidelijk zijn, ik misgun verpleegkundigen die bedragen niet!

 

Maar er zijn meer verschillen. Een verpleegkundige heeft dus meer mogelijkheden om door te groeien en daardoor een hoger salaris te bereiken. Voor verzorgenden zijn er nauwelijks of geen doorgroeimogelijkheden en groeien de salarissen ook niet tot nimmer.

Verpleegkundigen kunnen zich dus ontwikkelen om daarmee ook in hun vakgebied variatie in hun carrière te zoeken, hetgeen ook als gespecialiseerd verpleegkundige een positieve prikkel aan het zelfbeeld kan geven en een dito maatschappelijk aanzien. Dat is voor verzorgenden nauwelijks tot niet mogelijk, het werk verandert weinig en het hele arbeidsleven blijft het werk nagenoeg hetzelfde. Uiteraard is de mogelijkheid aanwezig om te switchen van verpleeghuis/WZC naar de thuiszorg, maar dat levert niet al te veel verschil op.

 

Nu hebben we van verpleegkundigen in de media kunnen lezen hoe boeiend het werk is, maar hoe is dat voor verzorgenden. ’s Ochtends een race tegen de klok om bewoners of cliënten uit bed te krijgen, met toiletgang of luierbroek verschonen, medicijnen geven en dan ontbijt geven dan wel daarbij helpen als dit niet door anderen (niet-gediplomeerden of stagiaires) wordt gedaan. Enkele malen in de week wordt een bewoner / cliënt gedoucht of daarbij geassisteerd, als daar voldoende menskracht voor aanwezig is. Dan gaat de rest van de dag grotendeels op aan die lichamelijke hygiëne.

Nu weet ik niet hoe u daar tegenaan kijkt, maar ik zou een gigantische drempel over moeten om volwassen mensen te moeten helpen bij hun toiletgang, of dit nu op het toilet of de po-stoel is, dan wel een gevulde luierbroek uitdoen, weg gooien, iemand van onderen wassen en een schone luierbroek aantrekken. En dan heb ik het nog niet over immobiele mensen of door dementie faalachtige mensen – waarvan een aantal niet meer over taalgebruik kan beschikken – die agressief zijn en die je moet overtuigen om mee te werken, onder de douche te gaan (agressie komt in ziekenhuizen overigens ook in toenemende mate voor, o.a. op de spoedeisende hulp). En dat zonder die doorgroeimogelijkheden, maar je hele arbeidsleven hetzelfde.

 

Dus wat mij betreft verdienen verzorgenden in verpleeghuizen, WZC’s en de thuiszorg een hele vette, dikke pluim. En wat mij betreft ontvangen verpleegkundigen voldoende salaris (inclusief doorgroeimogelijkheden) en mag dat van de verzorgenden wel eens fors naar boven bijgesteld worden.

 

Zo wordt het voor verzorgenden ten minste beter!

 

Previous Post
A1D9107E-4F74-4DBE-83E1-7D939A471813
algemeen Economie featured foute buitenlanders Guus spuugt Politiek tien traantjes en een lach Zorg

Gaat economie voor mensenlevens

Next Post
59A3A363-C490-4DC4-9022-07D7A5E7BFAA
algemeen Armoede Economie featured foute nederlanders Gezondheid Guus spuugt Politiek

Een stok die werkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.