A95ABE0C-4F6F-4F63-9464-F2B65C6E1E84

Zorgsalarissen democratie of demagogie

Zorgsalarissen democratie of demagogie

Zorgsalarissen democratie of demagogie

Het was wat in de 2e Kamer afgelopen woensdag 12 augustus 2020: kamerleden van de regeringspartijen die weglopen om een hoofdelijke stemming te boycotten.

Er werd gedebatteerd over de coronamaatregelen met ministerDe Jonge. De kamer was ervoor teruggekomen van reces.

De heer Wilders (PVV) ziet op een bepaald moment hoe weinig kamerleden van de regeringsfracties er zijn en ziet zijn kans schoon om een heel ander onderwerp opnieuw in stemming te brengen, en wel een hoofdelijke stemming. Het gaat om een structurele salarisverhoging voor het zorgpersoneel. Daarmee wordt herkenbaar wie er voor is en wie tegen stemt (verkiezingen komen eraan). Zorgsalarissen democratie of demagogie.

 

De regeringsfracties (VVD, CDA, D66 en CU) voelen zich bedonderd door deze overval van de heer Wilders. Eerder was er vanwege de coronamaatregelen (1,5 meter afstand houden is moeilijk bij een volle 2e Kamer) een ongedocumenteerde, maar informele afspraak dat er geen plotselinge hoofdelijke stemmingen zouden worden gehouden, maar vooraf zou worden aangekaart. De heer Wilders had daar geen boodschap aan. En met hem de oppositiepartijen. Hij twittert dat dit ‘parlementaire sabotage’ is.

Het geheugen van de heer Wilders heeft gewist dat hij in 2009 met de hele PVV-fractie de 2e Kamer heeft verlaten om het debat over de economische crisis te boycotten, maar als anderen het doen lekker protesteren?

 

De oppositie schreeuwt moord en brand als de regeringskamerleden zich snel afmelden om daarmee een te laag aantal kamerleden te hebben om een hoofdelijke stemming te houden.

Achteraf vinden de regeringsfracties het ook geen schoonheidsprijs verdienen dat zij dit hebben gedaan.

 

Maar het gaat hier om krokodillentranen van de oppositie. Uiteraard lijkt het heel sympathiek om mensen een kluif voor te houden van hogere salarissen. Dat kan voor de verkiezingen in herinnering worden gebracht, maar dat voorstel was al voor de vakantie drie keer (!) in stemming gebracht en verworpen. Dus hun opstelling is verre van zuiver. Zorgsalarissen democratie of demagogie.

 

En waar moet dit van betaald worden? Geen enkele oppositiepartij heeft zich daarover uitgesproken. De Socialistische Partij heeft al tijden lang op facebook een petitie staan om de zorgsalarissen op te hogen. Dus heb ik hen gevraagd: voor welke soorten van zorg wilt u dit dan (ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen,thuiszorg, revalidatie, etc.)? En hoeveel verhoging per zorg(deel)sector? En waarom geeft u er niet bij aan dat daarmee de zorgpremies volgend jaar dus ook extra verhoogd moeten worden? De antwoorden op deze vragen blijven ontbreken. Als ik vraag of de wens van 300.000 ondertekenaars een niet wat smalle basis is, krijg ik alleen te horen dat meer mensen het er mee eens zijn, ook al hebben zij de petitie niet ondertekend. Zo lust ik er nog wel één.

Anders gezegd: bent u bereid om bijvoorbeeld € 50,- extra zorgpremie per maand te betalen om de zorgsalarissen structureel te verhogen? Hoeveel handtekeningen blijven er dan over?

 

Bovendien gaat de politiek er helemaal niet over.Arbeidsvoorwaarden worden geregeld in CAO’s en elke sector van de zorg heeft een eigen CAO, waar werkgevers en werknemers afspraken maken. Voor de zorg wordt hiervoor elk jaar financiële ruimte bepaald. De heer Asscher (PvdA) als vorige minister van Sociale Zaken weet dat als geen ander, maar protesteert ook lekker heftig mee (ook een slecht geheugen). Nooit is dit een punt van aandacht geweest voor de politiek, alleen nu zijn er zieltjes te winnen voor de nieuwe 2e Kamerverkiezingen van volgend voorjaar.

 

Conclusie mag zijn dat de politiek als geheel zich weer onbetrouwbaar presenteert, de kiezer demagogisch en onvolledig wordt benaderd en de politici zeggen hier de democratie mee te dienen. De geloofwaardigheid van de hele politiek is zoals gebruikelijk heel ver te zoeken.

PS: Het voorstel tot salarisverhoging in de zorg is op woensdag 19 augustus 2020 opnieuw in stemming gebracht en met een kleine meerderheid verworpen.

Auteur: Guus

Tags: , ,
Previous Post
2DED9631-16B6-479F-84D6-8D24DC286065
algemeen Economie featured Guus spuugt Politiek

Wat doen we met China

Next Post
50370431-7743-4679-B5FB-C0BB1579ED7E
algemeen featured foute nederlanders Gezondheid Guus spuugt Politiek

Coronavirus waarheid of waanzin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.