Beschut werk is een fabeltje
Beschut werk is een fabeltje. Er komt werkelijk helemaal niets van terecht. Beschut werk voor mensen met een beperking. Alle mooie verhalen ten spijt blijken de gemeenten niet of nauwelijks te zorgen voor die mensen die nergens anders meer terecht kunnen.
Social werkplaatsen werden afgebroken zonder enige garantie dat de doelgroep kans maakt op een werkplek.
De gemeenten hebben geld gekregen om te zorgen dat er trapsgewijs plekken vrij zouden komen dan wel gecreëerd zouden worden voor mensen met een beperking. De beschutte werkplek lijkt meer een schuttersput die al jaren niet meer gebruikt wordt.
De mensen staan letterlijk in de kou en dat heet beschut.
Klijnsma gaat het nu over een andere boeg gooien. Er waren heel wat rapporten en kamervragen voor nodig om haar zo ver te krijgen. Klijnsma gaat de wet aanpassen. Ze kan de gemeenten verplicht stellen om arbeidsgehandicapten ook daadwerkelijk aan een werkplek te helpen.
Ze noemde de huidige situatie “een zorgelijk beeld”.
Gemeenten komen met argumenten als zou het allemaal liggen aan de UWV-keuringen. Veel mensen worden afgewezen omdat de keuring te streng is.
Nog even en we hebben geen arbeidsgehandicapten meer. Al mis je beide benen, een beschutte werkplek heb je niet nodig lijkt het devies.
Een ander argument is, dat er geen financiering lijkt te zijn voor de langere termijn.
Gemeenten willen gefinancierd worden voor altijd om de plekken ook werkelijk te kunnen blijven garanderen.
Leuk verhaal, maar zorg maar eerst dat je ze een plek geeft. Geen enkele werkende heeft momenteel de zekerheid dat hij of zij gegarandeerd blijft van een baan. Geloof me de financiering komt heus wel als de gemeenten eens een keer over hun ambtelijke schaduw heen springen en echt in actie komen.
Typisch Nederlands of niet? We slopen eerst de sociale werkplaatsen en gaan dan pas op zoek naar beschut werk.
Het is om je kapot te schamen en Klijnsma kan dat wel neerleggen bij de gemeenten maar zij is wel degelijk mede-verantwoordelijk voor de ontstane situatie.
Het is weer het oude liedje, plannen zijn pas succesvol als ze degelijk zijn uitgeprobeerd. Kort gezegd grootscheepse veranderingen in een borgstelsel vergen enorm veel tijd, maar mogen nooit de oude situatie verslechteren.
- Gemeenten waren niet klaar
- Het Rijk was nog niet klaar
- De zorg was nog niet klaar
- De doelgroep was nog niet klaar
Klaar met Klijnsma.
