Bijstand zonder verstand
Bijstand zonder verstand. In de bijstand en blik op oneindig. Een onderzoek van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) laat zien dat 50% van de bijstandsontvangers niet willen werken of niet kunnen werken.
Een minimaal verschil maar toch echt beeldvormend laat staan niet beeldbevestigend.
Als reden blijkt ziekte de grootste boosdoener.
Wat had men dan verwacht? LUIHEID! Fraude?Crimineel gedrag? Alsof je voor je plezier in de bijstand komt.
Een andere factor die volgens het onderzoek meespeelt is de tijd dat men in de bijstand zit. Hoe langer dat is hoe minder mensen kunnen dan wel willen werken. In het begin wil een 70% nog aan het werk.
Eigenlijk weer een schot voor open doel. Als je je al jaren beperkt voelt door bijvoorbeeld ziek zijn dan wordt terugeer telkens moeilijker, niet alleen door beperkingen maar ook door de mogelijkheden die worden geboden. Ander wetenschappelijk onderzoek heeft ook aangetoond dat hoe langer je geen werk hebt je gezondheid bijna navenant verslechterd. Met als gevolg dat de kansen op de arbeidsmarkt nog kleiner worden.
Mensen die vanuit een bijstandspositie solliciteren blijken eigenlijk nooit uitgenodigd te worden. Als je daar niet nog zieker van wordt? Voor je het weet verlies je elk zelfvertrouwen en ben je er van overtuigd dat je deze maatschappij laat staan een werkgever ook maar iets te bieden hebt.
Gelukkig zijn er ook mensen die gewoon genieten van een prepensioen en dat als motivatie hebben niet te willen werken. Geef ze eens ongelijk.
De kunst is om de groep uitvallers beter te monitoren en te begeleiden naar werk. Momenteel voelt een groot deel van de bijstandsgerechtigden zich niet gehoord niet gezien en al afgeschreven.
Bijstand geeft bij velen een nare smaak in de mond. Mensen die in de WW zitten zijn vaak nog supergemotiveerd om te gaan werken, als je dan toch daarna in de bijstand komt neemt de motivatie snel af.
De bijstand wordt dan ervaren als een straf, als een motie van wantrouwen en dat is natuurlijk geen goede zaak.
Bijstand zonder verstand, er moet beter worden nagedacht hoe we moeten omgaan met ziek zijn en werken.
