But nieuws uit Utrecht

RTV Utrecht

RTV Utrecht - regionieuws

UTRECHT - Rijkswaterstaat heeft aan het einde van de middag noodgedwongen de Leidsche Rijntunnel moeten sluiten. Reden was een automobilist, die de weg overstak nadat hij met pech was gestrand in de tunnel. "Een zeer gevaarlijke actie", zegt Rijkswaterstaat. De verkeersinformatiedienst vraagt weggebruikers om zich te houden aan de veiligheidsvoorschriften die voor tunnels gelden.

Rond 17.30 uur vandaag stak een automobilist de weg over in de Leidsche Rijntunnel. De wegverkeersleider die het zag gebeuren, sloot daarop direct de tunnel. "Uiteindelijk kon de persoon de tunnel veilig verlaten, nadat de berger kwam", schrijft Rijkswaterstaat in een nieuwsbericht.

[Tweet:https://twitter.com/RWSverkeersinfo/status/1319340516459368450]

Om een soortgelijk incident in de toekomst te voorkomen, wijst Rijkswaterstaat nog eens extra op de veiligheidsregels die gelden bij pech in een tunnel. "Als het lukt en je kunt nog wel verder rijden, doe dit dan en parkeer het voertuig buiten de tunnel. Als je niet meer verder kunt rijden, is het belangrijk om je voertuig aan de rechterkant van de tunnelbuis neer te zetten, zo dicht mogelijk tegen de tunnelwand. Zet vervolgens de alarmverlichting van je voertuig aan en zet de motor uit. De sleutel kan je in het contact laten, zodat hulpverleners je auto kunnen verplaatsen."

Vervolgens is het zaak om een veiligheidshesje aan te trekken en de auto te verlaten. En niét de weg oversteken dus, benadrukt Rijkswaterstaat nog maar eens. "Dit is namelijk levensgevaarlijk."

Posted: October 22, 2020, 6:42 pm
PROVINCIE UTRECHT - Boeren met kippen, eenden, kalkoenen of ander pluimvee moeten ervoor zorgen dat hun dieren vanaf middernacht vannacht binnen zijn en blijven. Dat heeft het ministerie van Landbouw besloten nadat in Kockengen twee zwanen zijn gevonden met vogelgriep.

De knobbelzwanen met de ziekte maakten deel uit van een groep van zes die onlangs dood in Kockengen lag. Na onderzoek bleken twee dieren de vogelgriep te hebben. Ook een dode smient die in de buurt lag, wordt nu onderzocht. De ziekte kan door trekvogels uit het buitenland worden meegenomen naar Europa waar het pluimveebedrijven kan treffen. Het virus in de zwanen in Kockengen komt waarschijnlijk uit Rusland.

Het risico op een besmetting van een pluimveebedrijf is hoog, denken experts, en vaccineren voor de vogelgriep kan op dit moment niet. Daarom besloot minister Schouten van Landbouw om de vrije uitloop van dieren in heel Nederland te beperken. Er geldt geen ophokplicht voor hobbyvogels. Mensen met zieke dieren kunnen dit melden bij hun dierenarts. Iedereen die een dode vogel vindt, wordt aangespoord om dit te melden.Ziek

De vogelgriep kan overslaan op mensen, maar dit gebeurt niet heel vaak. Toch zijn er in het verleden wel mensen ziek van geworden, en is er zelfs een dierenarts aan overleden. De kenmerken van de ziekte zijn een milde griep.150.000 kippen geruimd

De vogelgriep kan vooral economisch veel schade veroorzaken en daarom wordt er af en toe een ophokplicht afgekondigd als de kans op besmetting aanwezig is. Dat gebeurde ook al in februari van dit jaar.

Pluimveehouder Piet Wiltenburg in Hekendorp kan meepraten over de ellende van een vogelgriepbesmetting. Het overkwam hem vijf jaar geleden. Toen moesten er 150.000 van zijn kippen worden geruimd.

Nu heeft Wiltenburg samen met zijn zoon zo'n 100.000 kippen en die houdt hij scherp in de gaten. "Het is constant van: als het maar niet bij de kippen binnenslaat. Want dan wordt het bedrijf geruimd en dat kost klauwen met geld. Bij een gemiddeld bedrijf, en wij zijn niet eens zo groot als een gemiddeld bedrijf, zijn de kosten geraamd op één miljoen euro. Om maar een indruk te geven."

Posted: October 22, 2020, 4:50 pm

Viewing page 1 of 25|Next Page

 

Tags: , ,
Previous Post
09D68DA6-321F-4EA6-8480-0394EF514AD7
algemeen Economie featured foute buitenlanders Guus spuugt Humor Politiek

Einde stier of stierengevecht pak je rode zakdoek maar

Next Post
090D0148-F343-43CE-A7BE-174D44DF4A19
algemeen featured foute nederlanders Guus spuugt Politiek

Betaald voetbal of voetbal betaald