Google+

But nieuws uit Utrecht

RTV Utrecht

RTV Utrecht - regionieuws

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Go Ahead Eagles heeft zich donderdag met zeer veel moeite ten koste van IJsselmeervogels geplaatst voor de kwartfinales van de strijd om de KNVB-beker. Een lange strafschoppenserie nekte IJsselmeervogels op de eigen Westmaat. [Audio:2458741|Highlights van IJsselmeervogels - Go Ahead Eagles]

Na 90 minuten stond het 1-1, door doelpunten van Robbert Olijfveld namens IJsselmeervogels en Gino Bosz voor Go Ahead Eagles. In de slotfase werd de thuisploeg een penalty onthouden, nadat Monteiro werd neergelegd. In de verlenging werd niet gescoord. Ook nadat beide teams vijf strafschoppen hadden genomen was er nog geen beslissing.

Oer-Vogel Maikel Harder had de kans om het af te maken voor de ploeg uit Bunschoten-Spakenburg, maar zijn inzet werd gestopt door doelman Hobie Verhulst, die het duel na achttien penalty's zelf ook besliste. De keeper stopte eerst een inzet van Marciano van Leijenhorst en schoot vervolgens zelf raak.

Go Ahead, de nummer 6 van de Keuken Kampioen Divisie, neemt het in de kwartfinales in de eigen Adelaarshorst op tegen FC Utrecht.LEES OOK
Posted: January 23, 2020, 8:35 pm
UTRECHT - Een heel bijzondere samenwerking: bioloog Freek Vonk en stamcelonderzoeker Hans Clevers van het UMC Utrecht hebben gifklieren van slangen laten groeien en slangengif laten produceren in een lab. Ze publiceerden het onderzoek in het prestigieuze tijdschrift Cell.

Slangenbeten kosten volgens de Universiteit van Utrecht meer dan 100.000 mensen per jaar het leven. Met deze doorbraak moet dat aantal flink verminderen.

Slangengif kan een bron voor medicijnen zijn, maar het 'melken' van echte slangen is gevaarlijk. Experts uit Utrecht, Leiden, Liverpool en Amsterdam verzamelden gifklieren van negen verschillende slangen, waaruit ze miniatuurversies van deze organen kweekten.

Door de onderzoeksresultaten kan de stof uit deze gifklier-organoïden mogelijk worden gebruikt voor het maken van tegengif bij slangenbeten of bij het ontwikkelen van nieuwe en andere medicijnen. Verder onderzoek naar de mogelijkheden moet nog worden gedaan.

De verwachting is nu ook dat weefsels van andere dieren kunnen worden gebruikt om organoïden te kweken en dan belangrijke stoffen kunnen opleveren.

Posted: January 23, 2020, 8:28 pm

Viewing page 1 of 32|Next Page