Ombudsman.jpg

Kinderombudsman moet weg

Kinderombudsman moet weg

Kinderombudsman moet weg. Per 1 april 2016 loopt het contract van kinderombudsman, de heer Marc Dullaert, af. De kersverse nationale ombudsman de heer Reinier van Zutphen – kennelijk leidinggevende van de kinderombudsman – heeft aangegeven dat hij deze kinderombudsman niet voor zal dragen voor een herbenoeming. Heldere afspraken, dus geen probleem denk je dan.

Overigens wordt onderschreven dat de heer Dullaert het uitstekend heeft gedaan. Zelfs is hij voorzitter van Europese kinderombudsmannen sinds oktober 2015. Daarbij zou hij zich pas beschikbaar hebben gesteld op voorwaarde dat zijn functie met een jaar zou worden verlengd (duur voorzitterschap). Maar ja, dat gaat niet meer door dus Europese voorzittersfunctie opgeven (goede indruk voor NL!) en veel geplande internationale activiteiten gaan nu niet meer door (nog betere indruk voor NL!).

Maar waarom geen verlenging, met één jaar, als de geschiktheid van de heer Dullaert niet ter discussie staat? Nou, die nieuwe ombudsman wil met een nieuw team aan de slag. Maar waarom dan? Wel, hij wil reorganiseren en meer het land in, in gesprek met burgers en ambtenaren, al moet de concrete uitwerking hiervan nog worden gemaakt.

Dus de heer Dullaert is compleet geschikt, en was de kern van zijn functie niet om het land in te gaan en in gesprek te geraken met burgers en ambtenaren? Zagen we hem ook niet op die wijze in beeld op o.a. de televisie? Is hij niet geschikt voor een concrete plannenuitwerking die nog moet plaatsvinden?

Het geeft de sterke indruk dat het een situatie is als zo vele, een nieuwe manager die voor zijn eigen (machts)positie schoon schip wil maken, ten koste van geschikte mensen die eruit ‘moeten’ en hetgeen zij hebben opgebouwd (in dit geval ook internationaal, waardoor NL te kijk staat) wordt daarmee op zijn zachtst gezegd ‘kwetsbaar’, maar hier zeker beschadigd!

Daarnaast zal nu worden gestart met de werving van een nieuwe kinderombudsman. Tenzij de heer Van Zutphen een geschikte werkloze vindt, zal die vacature niet per 1april a.s. zijn opgevuld, dus nog een nadeel!

Gelukkig is er inmiddels een twitteractie op gang gekomen voor behoud van de kinderombudsman onder #dullaertmoetblijven en er circuleert inmiddels ook een petitie (petities24.com) met dezelfde doelstelling. Als de heer Van Zutphen inderdaad zo’n zojuist beschreven manager is, dan beloofd dat geen jaar benoemingsverlenging voor de heer Dullaert, al dan niet afgesproken bij aanvaarding van zijn internationale voorzitterschap.

Dan was de hoop nog gevestigd op de 2e Kamer die kennelijk over de benoemingen gaat van nationale en kinderombudsman. Maar ja, die bleken deze week hun vingers niet te willen branden. Dus twitteractie en petitie hebben de 2e Kamer, noch de heer Van Zutphen op andere gedachte weten te brengen.

Hoe geschikt is de heer Van Zutphen als ombudsman, wanneer hij zo doof is voor steekhoudende argumenten? Spreekt niet echt vertrouwen uit!

Past hier niet de oneliner ‘het gaat toch om het kind’?

PS: Trouwens wat als er een vrouw op deze post wordt benoemd, heet die dan ook ombudsman of ombudsvrouw? Hoewel ‘ombudsmens’ lijkt mij totaler. Of hoeven we er niet op te rekenen dat er een vrouw wordt benoemd?

Tags: , , , , ,
Previous Post
Splitsen_ABP.jpg
featured Politiek

ABP splitsen is onzin

Next Post
Koning_vluchteling.jpg
featured Politiek

De koning en vluchtelingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.