Moslims beledigd

Moslims beledigd

Quote www.nos.nl

 

De foto bij dit artikel behoort niet tot de omstreden cartoons. Het is een afbeelding van de voorpagina van Charlie Hebdo. Op de tekening is een gewone moslim in een rolstoel te zien die wordt voortgeduwd door een orthodoxe-joodse man. De cartoons waar de onrust over is ontstaan, staan verderop in het satirische weekblad

De angst zit er goed in. Frankrijk sluit een heleboel ambassades. Stop nou toch met de spot drijven over de profeet. Het is een gevoelig punt wat eigenlijk geen punt mag zijn.  Overal in de wereld komen de Moslims in opstand en voelen anderen zich weer bedreigd.  De omstreden film ‘Innocence of Muslims’ zorgt ook voor veel commotie.  Ik zou de moslims niet willen beledigen, je schiet er toch geen zak mee op. De cartoons en films worden gezien als provocatie en daar wordt heftig en emotioneel op gereageerd.

head in the sand
hoofd in het zand

Ik weet niet hoe vaak Jezus Christus al slachtoffer is geweest van de creativiteit van een cartoonist, maar dat heeft volgens mij niet geleid tot zoveel onrust.  Geloof is volgens mij niet te raken door grappen en grollen, geloof zit dieper dan dat.

Indien men God of wie dan ook op die manier te kakken zet of wil zetten gaat die zijn gang maar. Ik ga niet de straat op om met mijn medegelovigen een punt te drukken. Het is niet goed dat we mensen beledigen door hun geloof als een karikatuur te schetsen, maar we moeten ook niet overdrijven.  Het gezonde verstand moet hier spreken en niet de emotie.

Ik haat geen moslims en ik haat ook hun profeet niet. Stel je voor dat die echt heeft bestaan dan staan we er mooi gekleurd op.  Ik hou altijd een slag om de arm, maar dat betekent niet dat ik de paus boven mijn bed heb hangen.  Geloof heeft soms juist misselijkmakende vertalingen door de volgelingen.. De geestelijken zijn hier een groot voorbeeld van, even los van de goede. Er zitten ook veel kwade tussen die het niet verdienen zich te kunnen beroepen op profeet of God of Allah.  Geloof moet je juist sterken in je wilskracht en niet in je verachting naar anderen.

Ik heb geen zin om cartoonisten te verdedigen, ze zijn niet beter dan u en ik. Ze hebben wel de gave om karikaturen te maken van situaties en personen. Ik kom niet verder dan een grote kop en een klein lichaam.  Natuurlijk gaat het er om wat er bedoelt wordt met de cartoon. Is het opzetten tot haat? Nou, ik ga niemand meer haten door welke cartoon dan ook. Ik ben bang dat je eerder gewoon bevestigd kan worden in je vooroordelen of oordeel. Het schreeuwend en tierend de straat opgaan, bevestigt eerder een verkeerd beeld dan dat het helpt.  Jammer dat de tegenstellingen zich telkens meer openbaren en dat er geen gemeenschappelijkheid wordt gevonden dan wel gezocht.

 

Het gaat vaak om de achterkant van het gelijk die we ter discussie willen stellen.

 

Tags:
Previous Post

Studeren

Next Post
featured Gezondheid

De Toekomst van Gezondheid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.