2DED9631-16B6-479F-84D6-8D24DC286065

Wat doen we met China

Wat doen we met China

Wat doen we met China

De Chinese overheid is niet bepaald een lieverdje te noemen. De heer Poetin van Rusland wordt nog steeds met de nek aangekeken vanwege de inlijving van het Oekraïense eiland, de Krim. Maar China wordt geen strobreed in de weg gelegd als zij Tibet inpikken en de Tibetanen onderdrukken of laten verdwijnen. Hetzelfde geldt recenter voor de Oeigoeren, een moslimminderheid, waarvan de Chinese overheid aangeeft dat zij uit vrije wil in heropvoedingskampen zitten. Niemand die dat gelooft. Ook weten we dat China producten van westerse landen kopieert en ver onder de normale marktprijs over de hele wereld te koop aanbiedt. Wat doen we met China

 

Maar bovenal weten we dat het Covid-19-virus (net als destijds het Sars-virus) uit China afkomstig is. In eerste aanleg heeft China dat onder de pet gehouden, maar zij konden er niet omheen dat het uit China afkomstig was. Of het nu uit een laboratorium is ontsnapt, dan wel (mede daardoor) op de weinig diervriendelijke en verre van hygiënische markten afkomstig is, zullen we misschien wel nooit weten, zolang de Chinese leiders geen onafhankelijke onderzoekers toelaten om de oorsprong vast te (kunnen) stellen en daarmee herhaling van eenzelfde of ander virus te voorkomen. Daar heeft de Chinese overheid uiteraard belang bij.

 

Kijk maar eens naar de gevolgen (niet volledig, maar aanvullen mag):

 • Allereerst zijn er wereldwijd ontzettend veel mensen overleden, nadat zij het coronavirus hebben opgelopen. De nabestaanden hebben hier enorm verdriet van.
 • Daarnaast zijn heel veel mensen besmet geraakt en hebben grote nadelige gevolgen voor hun gezondheid opgelopen, vaak met een lange revalidatieperiode.
 • Voorts zijn veel directe en indirecte zorgmedewerkers keihard aan het werk geweest, vaker ook zonder de noodzakelijke beschermingsmiddelen, waardoor een aantal van hen zelf het coronavirus heeft opgelopen en aanmerkelijke gezondheidsschade of zelf/s is overleden. En dat nog los van degenen die nog steeds kampen met de overbelastingsklachten van de eerste corona-uitbraak.
 • En dan alle niet-covid-patiënten die geen reguliere zorg konden of mochten ontvangen en daardoor een verergering van hun klachten ervaren.
 • Van de besmette mensen zijn er velen die daardoor hun werk niet konden en kunnen doen en in veel landen niet kunnen rekenen op een werkloosheidsuitkering. Of als zzp-er (Zelfstandige Zonder Personeel) ook geen beroep kunnen doen op één van de regelingen zoals de Nederlandse overheid die daarvoor in het leven heeft geroepen.
 • Natuurlijk is er ook een groot aantal ondernemingen die financieel in de problemen is gekomen en ook hier geldt dat niet alle overheden daar een compensatie- of tegemoetkomingregeling voor hebben, met veel gedwongen ontslagen tot gevolg.
 • Ook vanwege de voorzieningen, die overheden noodgedwongen moesten maken om de gevolgen van de corona-uitbraak het hoofd te bieden, hebben landen aanzienlijke economische schade opgelopen.
 • Niet minder belangrijk is dat veel mensen het normale menselijke contact van handen schudden, knuffelen, zoenen en seksuele omgangsvormen hebben moeten missen en nog steeds moeten ontberen. Dat heeft geleid tot rare menselijke verhoudingen.
 • Maar ook vrienden die een ver uiteenlopend standpunt innemen (ach, het valt wel mee allemaal, doe maar gewoon en normaal / ik houd me meer dan volledig aan de coronamaatregelen) en daardoor hun vriendschappen en/of relaties beschadigd zien, dan wel zien verdampen door onbegrip bij de ander.
 • En niet minder dat met name alleenstaanden vereenzamen, omdat zij geen gezinsleden hebben waarmee zij op de gebruikelijke wijze kunnen omgaan.
 • Regelmatig lezen we dat het huiselijk geweld – vooral tegen vrouwen – een enorme vlucht heeft genomen, zowel in het buitenland als in Nederland.
 • Ook zien we zo hoe bevolkingsgroepen zich tegen elkaar afzetten: die kwetsbaren en ouderen moeten maar binnen blijven om niet besmet te raken. Of: die jongeren zijn onverantwoord bezig met hun feesten zonder 1,5 meter en nemen daarmee het risico op besmetting van ouderen en kwetsbaren op de koop toe.
 • Maar evenzeer degenen die het virus niet zo kwalijk inschatten en daarom vinden dat hun vrijheid ten onrechte wordt ingeperkt door de overheidsmaatregelen. En dat dan ook nog gekoppeld aan al dan niet deskundige onderzoeksresultaten en claims wat wel of niet zou werken, dan wel verantwoorde herstelmiddelen en -gedrag zou zijn.
 • Dat staat dan nog los van al die complottheorieën over overheden, die doelbewust het virus hebben losgelaten om de bevolking te knechten, of Bill Gates die met ettelijke fabrieken nog veel rijker wil worden met de fabricage en verkoop van het vaccin of medicijn. Oja, en dan nog de koppeling van het virus aan het 5G-netwerk.

 

Kortom, de leiders van China – dus zeer zeker niet de Chinese burgers – hebben nog al wat teweeg gebracht met het virus en hun aanvankelijk afwerende houding dat er een besmettelijk virus was en is.

Geen land dat zich daar nu mee bezig houdt (de heer Trump, president van de VS, was zijn handelsoorlog met China al voor de coronacrisis gestart). Wat doen we met China

 

Stel nu dat China straks met een vaccin en/of medicijn op de proppen komt. En stel dat al die landen China hebben aangepakt vanwege het ontstaan van het virus, dan kunnen ze het wel vergeten dat zij nog enige aanspraak op het vaccin en/of medicijn kunnen maken. Nog los van dat China daar in zo’n geval enorm veel rijker van zal worden, want hiervoor zullen geen bodemprijzen gelden via Alibaba of Aliexpress.

 

Is dat een bom onder de internationale verhoudingen? De tijd zal het leren! China bedankt!

Tags: , , ,
Previous Post
8449C208-3A75-4477-973B-CE1E08DC2F18
algemeen Economie featured foute nederlanders Gezondheid Guus spuugt Politiek

Corona brieven die maar niet willen branden

Next Post
A95ABE0C-4F6F-4F63-9464-F2B65C6E1E84
artikelen Economie featured foute nederlanders Guus spuugt Politiek

Zorgsalarissen democratie of demagogie