tevensei

Wie gooit de eerste steen

Wie gooit de eerste steen

Het slachtoffer van een misdrijf moet de mogelijkheid krijgen zich uit te spreken. De rechter moet deze vrijheid aan het slachtoffer verlenen.

Pauw en Witteman lieten al enkele staaltjes zien uit Amerika. Teeven maakte de kijker duidelijk dat deze situatie niet alleen zich in Amerika afspeelde maar ook hier in Nederland.

Elk slachtoffer heeft zijn of haar rechten en ook in de rechtszaal dienen die geborgd te worden. De rechter heeft daar ook een taak in, maar dient voorzichtig te zijn zeker als we het hebben over een verdachte. De roep van slachtoffers is niet vreemd, maar dient niet alleen maar gekoppeld te worden aan de rechtszaal en de verdachte. Veel slachtoffers worden helemaal niet gehoord of worden niet bereikt. Ook zijn er slachtoffers die nooit en te nimmer worden gehoord, simpelweg omdat de dader niet opgepakt wordt.

Teeven is een meester in  het verbloemen van zijn eigen beleid.  Net als een ouderenpartij dat doet doet hij dat binnen zijn portefeuille met het slachtoffer. Wie wil er geen gerechtigheid voor het slachtoffer?

Het ouderwets gooien met rotte eieren dan wel tomaten lijken weer in de mode te raken. Maar is dat echt waar het slachtoffer op staat te wachten? Is er niet iets mis met de begeleiding van slachtoffers? Is er niet veel meer behoefte aan een betere en effectievere opsporingsmethodiek. Als het aan Teeven ligt gaan er grote groepen straks aan het einde van hun straf met een enkelbandje naar buiten.  Op die manier kan er veel bespaard worden op het gevangeniswezen. Op zich kan een enkelbandje een goed middel zijn voor specifieke gevallen, maar als bezuiniging is het ronduit dom.

tevensei

De rechtszaal is een plek waar uiteindelijk een uitspraak dient te komen omtrent schuldig of niet schuldig. Laten we dat vooral zo houden, zonder inmenging van het slachtoffer. Spreekrecht bestaat er al en misschien moet die nog beter ingezet worden. We moeten oppassen dat straks de publieke tribune niet gaat eisen dat de schandpaal weer wordt ingezet.

Emoties en gevoelens van wraak en vergelding zijn volkomen natuurlijk, maar hou ze wel binnen proporties in een rechtszaal. Ook het slachtoffer behoort in die zin beschermd te worden.

Volgens mij moet Teeven zich bezighouden met het vergroten van de pakkans en het voorkomen van slachtoffers dan hun een uitlaatklep te bieden als een soort van verzachting. Wat dat betreft onderschat hij de gevoelens van het slachtoffer. Slachtoffers voorkom je aan de voordeur niet aan de achterkant als het kwaad al is geschied.

Tags: , , ,
Previous Post
feesten cool
Economie featured Uncategorized

Europa stijf van schrik

Next Post
armoefeat
featured Politiek

Burgers krijgen zand in ogen