090D0148-F343-43CE-A7BE-174D44DF4A19

Betaald voetbal of voetbal betaald

Betaald voetbal of voetbal betaald

Betaald voetbal of voetbal betaald.

De voetbalindustrie heeft uiteraard ook te maken met de overheidsmaatregelen in verband met de coronacrisis. Geen wedstrijden en als dat wel weer mag waarschijnlijk eerst nog zonder publiek, tv-rechten en ga zo maar door.

En als elke andere bedrijfstak kan ook het betaald voetbal gebruik maken van de ondersteuningsmaatregelen van de overheid om de doorlopende vaste lasten op te vangen. Betaald voetbal of voetbal betaald

 

Toch vindt de KNVB dat niet voldoende en hebben zij een heus ‘Deltaplan’ het licht doen zien, waarin zij de overheid om geldelijke extra steun vraagt. Het tekort voor het huidige en toekomstige seizoen werd eerder door de KNVB becijferd op 300 tot 400 miljoen euro (erg ruime marge).

 

Wat is het probleem? De 34 clubs van het betaalde voetbal die het plan ondersteunen hebben al drie maanden geen wedstrijden meer gespeeld en verwachten pas in september a.s. weer te kunnen spelen, maar dan nog zonder publiek minstens tot het begin van het nieuwe jaar. Met het nieuwe jaar start een tussenperiode waarin deels publiek weer kan worden toegelaten. Toch heeft de KNVB daar aarzelingen bij omdat de wedstrijdkosten hoog zijn ten opzichte van de opbrengsten. Voorts zien zij het gevaar dat (grote) groepen supporters dan uitwijken in de buurt van de wedstrijdomgeving om via schermen de wedstrijd te volgen(op grond waarvan?). En daar zullen burgemeesters en politie niet voor staan te trappelen.

 

Dit betekent dat de anderhalvemeter voor de voetballers niet meer hoeft te worden gehanteerd; uiteraard worden de spelers wel goed gevolgd op hun gezondheid. En de (beperkte) toeschouwers worden gescreend op temperatuur en mogelijk zijn mondkapjes verplicht. Betaald voetbal of voetbal betaald.

 

Nu de financiële kant. Zo’n 25% van de inkomsten wordt gegenereerd uit stadionbezoeken en de merchandise/commercie is goed voor 40%. Grote clubs meer dan de minder grote storten geld in een zgn solidariteitsfonds. Deelname van de KNVB is minimaal (?) 1,5 miljoen. En zo wordt naar verwachting 10 tot 20 miljoen bij elkaar gesprokkeld om de minder draagkrachtige clubs overeind te houden.

 

De regering zou fors over de brug moeten komen met volgens een ruwe (?) schatting zo’n 100 miljoen. Het gaat o.a. om een overbruggingsuitkering voor clubs met liquiditeitsproblemen (=geen of te weinig geld in kas, oké, op de bank, om de lopende betalingen te kunnen voldoen). En ook leningen waarvoor de Garantieregeling Ondernemingsfinanciering van toepassing is; lees waar de overheid garant voor staat als het financieel mis gaat.

Voorwaarde is dat de betreffende clubs voor de crisis een gezonde begroting hadden, zij afspraken hebben gemaakt met spelers over salariskortingen (wel/niet/hoeveel?), de club niet van eigenaar verandert, de clubs niet de licentieregels hebben overtreden en transfergelden hiermee niet worden ondersteund.

 

Al met al vraag ik me af hoe het betaald voetbal erbij komt om anders dan andere bedrijfstakken bij de overheid aan te kloppen voor extra geld. Spelers zouden dus salaris moeten inleveren.

Ajax is een beursgenoteerde onderneming. Van andere grote clubs weet ik dat niet, maar hun financiën zullen niet onder doen voor die van Ajax. Overname van spelers (zgn transfers op de internationale spelersmarkt; ja koop en verkoop van mensen) gebeurt tegen betaling van tientallen miljoenen.

De politie-inzet om de uitwassen van deze bedrijfstak in goede banen te leiden gaan niet ten koste van de clubs, maar van de samenleving. En veel clubs die in financiële problemen kwamen werden door gemeenten al financieel geholpen met geld of door overname van een stadion, dat dan weer terug gehuurd werd voor een gering bedrag.

 

Daarnaast zijn de clubs lid van de UEFA (Union of EuropeanFootball Associations) en de FIFA (Federation International de Footbal Association; de wereldvoetbalbond) die zoveel geld hadden dat het over de plinten klotste en er nogal onzorgvuldig – zacht uitgedrukt – met de financiën werd omgegaan (denk aan de heren Platini en Blatter en het met financiële douceurtjes binnenhalen van EK- en WK-toernooien). Wat doen die om (nationale) clubs te ondersteunen?

 

Omdat zij het als een groot reddingplan presenteren, noemen zij het een Delta-plan. Tenzij zij de geldvraag bedoelen, want die is inderdaad Delta of Mega.

Of moeten we voetbal opeens als noodruftige cultuurinstelling beschouwen?

 

auteur: Guus

 

Tags:
Previous Post
09D68DA6-321F-4EA6-8480-0394EF514AD7
algemeen Economie featured foute buitenlanders Guus spuugt Humor Politiek

Einde stier of stierengevecht pak je rode zakdoek maar

Next Post
6815AEA4-6C24-4AC7-A7F1-1C989BF318C4
algemeen artikelen featured foute buitenlanders Guus spuugt

Discriminatie president Trump met ingehouden adem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.