Boeren bedrogredenen

Boeren bedrogredenen redenen genoeg

Boeren bedrogredenen redenen genoeg

Boeren bedrogredenen redenen genoeg.

De acties van de boeren gaan verder. Het Malieveld omploegen, wegen blokkeren, een provinciehuisdeur vernielen, vliegveld Eindhoven nagenoeg onbereikbaar maken (en daarmee onschuldige burgers duperen die hun vlucht missen)? Kinderspel!

 

Vrijdag 13 december jl was op het journaal te zien en horen hoe Marc van den Oever, voorman van Farmers Defence Force (FDF) in het provinciehuis van Den Bosch een vergelijking maakte met de 2e wereldoorlog, ’75 jaar geleden hebben we ook gezien waar het decimeren van een kleine bevolkingsgroep toe leidt.’

Je moet maar lef hebben om een dergelijke parallel te trekken. In de discussie over de veeteelt is geen enkele boer gemarteld, hardhandig opgepakt en op transport gezet om in de gaskamers aan zijn einde te komen. Maar hoe breng je ze dat aan hun boerenverstand? Boeren bedrogredenen redenen genoeg.

 

Het FDF-bestuur betreurde achteraf dat mensen zijn gekwetst door die WOII-uitspraken, maar namen de uitspraken dus niet terug! Veelzeggend dat vertegenwoordigers van protesterende boeren deze vergelijking kennelijk onderschrijven en er geen echte afstand van nemen. Hoe sla je de plank FDForce mis!

 

Daar waar we nog enige sympathie konden opbrengen voor de moeilijke positie van boeren, slaat die steeds meer om naar een andere kant. We hadden begrip voor de boeren, die de ene na de andere overheidsmaatregel te verstouwen kregen. De beoogde diervriendelijkheid en milieubescherming is goed, maar het stapeleffect van de maatregelen dreef en drijft boeren terecht tot wanhoop.

En daarnaast krijgen ze een veel te lage prijs voor hun producten, terwijl zij – zacht uitgedrukt – meer uren maken dan van negen-tot-vijf. Maar een vergelijking met de Jodenvervolging in de 2e Wereldoorlog gaat echt te ver.

 

En om die boerenlijn door te trekken: was dat een opstapje naar de blokkadeacties die de boeren in het vooruitzicht stellen van distributiecentra van supermarkten? Om daarmee Nederland in een soort hongerwinter te storten? Bizar!

 

Als de boeren te weinig krijgen voor hun producten, dan zijn er andere wegen te bewandelen. Verenigd in Farmers Defence Force kunnen de boeren beter hun pijlen rechtstreeks richten op de onderhandelingen met die supermarkten. Niet door hun distributiecentra vlak voor Kerst te blokkeren, maar door publiciteit te zoeken. En neem dieren- en milieuorganisaties daar in mee.

‘Wakker dier’ heeft supermarkten op de knieën gekregen vanwege hun dierONvriendelijke producten, terwijl de land- en tuinbouw over een veel sterkere lobby in het centrum van de landelijke politiek beschikken maar niets binnen haalde.

Maak bijvoorbeeld aan het publiek duidelijk hoe die verdeling ligt van wat er naar wie gaat van die supermarktprijzen die wij als klanten betalen. En maak een vergelijking tussen supermarktketens onderling; wie pleegt het meeste boerenbedrog! Boeren bedrogredenen redenen genoeg.

 

Kijk of je in Den Haag de handen op elkaar krijgt voor een minimumprijs van jouw producten. In 2015 werd door de Franse overheid een minimumliterprijs voor melk afgekondigd. En Milieudefensie kreeg in 2017 met een gerichte actie naar supermarkten voor elkaar dat de te lage literprijs van melk voor boeren van zo’n 30 naar 40 cent ging.

Begin 2015 werd staatssecretaris, mevrouw Sharon Dijkstra (PvdA), benaderd voor een minimumprijs voor vlees, waar zij uiteindelijk niet op inging. Maar het kan dus wel: neem dan gelijk varianten mee voor antibioticavrije vleesproducten, toegevoegde bijvoeding, etc.

 

Voor FDF geldt een variant op een Nederlands spreekwoord: ‘Als het kalf verdronken is, dampt de putlucht nog na.’ Fijne feestdagen!

Boeren bedrogredenen
Boeren bedrogredenen
Tags: , ,
Previous Post
Telegraaf
algemeen featured foute nederlanders Moslim Rets kletst

Niet meer dan een vierkante meter van de Telegraaf

Next Post
Voetbalracisme nooit van gehoord
algemeen featured foute nederlanders Guus spuugt sport

Voetbalracisme nog nooit van gehoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.