78CA651B-1C57-4350-A9EC-17265E4BDB1A

Boerenoorlog of burgeroorlog

Boerenoorlog of burgeroorlog

Boerenoorlog of burgeroorlog

De boeren zijn kwaad! En dat zullen we weten ook. Het is door hen al gangbaar gemaakt om ministers thuis lastig te vallen om hun gelijk binnen te halen. En ook Tweede Kamerleden van niet extreemrechtse signatuur moeten het ontgelden. Trekkers blokkeren de snelwegen, en boeren steken op meerdere plekken balen hooi in de fik, waarna brandweerlieden worden lastiggevallen. Er wordt door een politiebarricade voor de veiligheid bij het huis van minister Van der Wal heen gebroken en het Openbaar Ministerie gaat vervolgen voor openlijke geweldpleging en poging tot doodslag.

 

De vraag is: hoe ver gaan de boeren om hun gelijk te halen? Los van het feit dat zij geen gelijk zullen krijgen, zeker niet door dit soort gewelddadige acties, kunnen zij alsnog verder gaan met het aangekondigde blokkeren van de voedseldistributie. Maar ook dat zal hen geen gelijk brengen. Boerenoorlog of burgeroorlog

Dat er jarenlang is gepraat met belangenorganisaties en geen maatregelen zijn genomen, betekent niet dat zij nu opeens carte blanche zullen krijgen ten koste van de natuur en zeker niet ten koste van de samenleving. Met hun acties zijn de grenzen van het toelaatbare ver overschreden. Dat er geen organisatie achter zou zitten is moeilijk te geloven, daar waar boerenorganisaties zelf hebben verklaard dat zij doelbewust niet oproepen tot actie via social media. Dat het georganiseerd wordt is duidelijk. Het blokkeren van een snelweg met tig trekkers is geen toevalligheid. En dat het volgens premier Rutte om een minderheidje zou gaan, slaat ook nergens op als je de aantallen voorvallen met trekkers erbij ziet.

Meerdere boeren verklaren dat dit geen democratie is, maar er is een regeringsbesluit genomen met instemming van de democratisch gekozen Tweede Kamer. Dat is hoe een democratie werkt. Als zo’n besluit je niet aanstaat dan is dat heel spijtig, maar dan gebruik je juist die sterke boerenlobby om de pijn te verzachten en/of geld te krijgen om zelf verbeteringsmaatregelen te kunnen treffen.

Opvallend is dat extreemrechts zich bij de boeren voegt. Maar ook bij boerenprotesten gesignaleerde antivaxers, wetenschapsontkenners, mainstreammedia-belagers, anti-overheidsactivisten en klimaatontkenners – deels uit de hoek van extreemrechts – zien hun kans schoon om met de boeren hun eigen belang te onderstrepen.

Wie is straks nog veilig voor de boeren? Niemand! Geen voedseltekorten door de oorlog in Oekraïne, maar door onze eigen supranationale en overtrotse boer, die supermarkten de nek omdraait om geen stikstofreductie te hoeven realiseren. Dat heeft dan meer weg van een boerendictatuur dan een Nederlandse democratie. Wie legt de boeren uit dat je niet ongestraft mensen kunt aanvallen en bedreigen tot aan de samenleving kunt ontwrichten, omdat je je zin niet krijgt en dan toch verwachten dat de samenleving je zo op handen draagt dat je alsnog jouw wensen gerealiseerd ziet in overheidsbesluiten. Boerenoorlog of burgeroorlog

Positieve keerzijde van de boerenacties is dat de beveiligers van de heer Wilders (PVV) elders ingezet kunnen worden, nu de boeren hem beveiligen met blokkerende tractoren, brandende hooibalen en onwelriekende mesthopen!

 

Auteur: Guus

Tags:
Previous Post
Grijp de kassa belazer de massa
algemeen Armoede Economie featured Uncategorized

Betrouwbare politiek, politici en overheid

Next Post
boer en Co2
algemeen De Biechtstoel Economie featured foute nederlanders Gezondheid Guus spuugt Politiek Uncategorized

Boer en politiek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.