CDA partijleider of lijder

CDA partijleider of lijder

CDA partijleider of lijder

CDA partijleider of lijder

Het CDA (Christen-Democratisch Appèl) heeft weer een nieuwe lijsttrekker en partijleider. Met een lijsttrekkersverkiezing – ja, want we zijn en blijven democratisch – wilde deze politieke partij door de leden laten bepalen wie namens het CDA de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 zou gaan winnen. De door het partijbestuur gewilde heer Wopke Hoekstra, huidig minister van Financiën, wilde niet meedoen. Hij was meer bestuurder dan politicus, zoals hij zelf zei.

Oké, wie wilde wel de partij leiden als lijsttrekker? Drie mogelijke en kansrijke kandidaten: de heer Hugo de Jonge, thans vicepremier en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de heer Pieter Omtzigt, lid van de Tweede Kamer, en mevrouw Mona Keizer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Dan heb je wel wat te kiezen!

Na die verkiezing in juli dit jaar (met de nodige deining over de elektronische stemverwerking) werd met een geringe voorsprong de heer De Jonge (49% van de stemmen) gekozen. De heer Omtzigt (40%) was zichtbaar teleurgesteld. Mevrouw Keizer moest ver bij haar concurrenten achterblijven (11%). Eind goed al goed!

Toch bleef het, zoals al enkele jaren, rommelen bij de kopstukken van de partij. De heer De Jonge was kennelijk toch niet de gedroomde kandidaat van de CDA-politici en het partijbestuur, en de goodwill die de heer De Jonge had gekweekt bij het begin van de corona-aanpak brokkelde, zowel in het kabinet als in de samenleving, steeds verder af. Dus zal er achter de schermen zijn geduwd en getrokken, het is ten slotte de politiek en daarbij kun je niemand vertrouwen. Door zelf nog net voor het CDA-partijcongres zijn leiderschap in te leveren, hield hij voor de bühne de eer aan zichzelf (in plaats van daar weggestuurd te worden). CDA partijleider of lijder

En opeens staat daar de heer Hoekstra weer in de schijnwerpers ‘….. als ik gevraagd wordt …..’ dan zou hij er met het thuisfront over moeten overleggen. De dag erna blijkt hij de nieuwe CDA-stemmentrekker voor het CDA-bestuur. Kortom, het thuisfront heeft nauwelijks tijd gekregen om na te denken of heeft hij het toch gedicteerd? Tuurlijk wist hij allang dat hij het zou worden, want er kwamen geen nieuwe verkiezingen binnen het CDA. En opeens is hij meer politicus dan bestuurder? Een Christelijk Godswonder! Halleluja! CDA partijleider of lijder.

Die CDA-leden die mochten kiezen – voor uiteindelijk de heer De Jonge – moeten zich wel zeer ontkend hebben gevoeld. Dan mag je kiezen, en je doet het, en er is ruis over hoe de stemming digitaal is verwerkt (de vrouw van de heer Omtzigt zou op de heer De Jonge hebben gestemd; nou, daar zou ik ook tranen van in mijn ogen krijgen: prettig weekend!), dan wordt de of jouw winnaar gehuldigd, dan treedt die toch weer terug en wordt een kandidaat waar helemaal niet op mocht worden gestemd opeens het nieuwe stemmenkanon voor de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar. Afspraak = afspraak geldt dus al niet voor de heer Hoekstra (doet beargumenteerd niet mee), maar geldt ook niet voor het CDA, omdat de ledenverkiezingsuitslag alleen wordt gerespecteerd zolang het bestuur dat goed vindt, met dank aan de heer Omtzigt die uiteraard geen bezwaar tegen de heer Hoekstra als nieuwe leider kan hebben of kenbaar maken. Waar blijft het partijbestuur nu met zijn democratisch karakter?

Dit is een politieke slachtpartij. Zowel de heer De Jonge als de heer Omtzigt zijn om zeep geholpen, omdat de partijleiding persé de heer Hoekstra moest hebben, maar die wilde geen verkiezingsstrijd. Dan krijgt hij het nog moeilijk in de campagne.

Dus geen Christen-Democratisch Appèl, maar Christen-Dictatoriaal Appèl?

CDA partijleider of lijder

Tags: , ,
Previous Post
A2F2FE26-FAC5-452B-9FCB-2275AEF7B87B
Economie featured foute nederlanders Guus spuugt Politiek

Was het een mooie jaarwisseling

Next Post
Thuiskopieheffing
algemeen Belastingen Economie featured foute nederlanders

Thuiskopieheffing dubbel op het bordje van de consument

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.