D9947B13-7A01-4672-B02F-E21F50DE89F7

Christen Democratische Afgang is het CDA

Christen Democratische Afgang is het CDA

Christen Democratische Afgang is het CDA

Net als veel andere politieke partijen die de verzuiling nog niet kwijt zijn, zoekt ook het CDA naar een solide toekomst. Niet links, niet rechts, maar middenin. Of rechts van het midden, dan wel iets meer links van het midden. Kortom met het CDA kun je alle kanten op. Maar wat is de juiste? Niemand die het weet. Christen Democratische Afgang.

 

Zwalken om – in CDA-termen – zieltjes te winnen is hen niet vreemd. Een kleine greep:

  • Met een gedoogconstructie met een PVV, die uitermate ver staat van de gepredikte Christelijke naastenliefde ook voor moslims (concurrenten van CDA?). En daarmee intern grote verdeeldheid genereren. Alleen maar om aan de macht te blijven?
  • In Noord-Brabant met een Forum voor Democratie – die neerkijkt op allerlei groepen mensen – samendoen om maar macht te houden. Wat natuurlijk niet werkt en inmiddels (heel voorspelbaar) weer ter ziele is.
  • Uitermate diep in de toeslagenaffaire-beerput hangen als verantwoordelijk minister van Financiën Hoekstra en dan – als beloning – het partijleiderschap ‘kapen’ op een zeer doorzichtige manier. Een kritisch kamerlid Omtzigt verketteren, hem het democratisch (jaja???) bepaalde en toegezegde partijleiderschap afnemen en hem vervolgens helemaal buiten werking stellen. En als kersverse partijleider Hoekstra daar dus een dubbelrol in spelen.
  • De onuitputtelijke reeks schandalen van schaamteloze zelfverrijking (veelal in groepsverband) middels belangenverstrengeling in de Limburgse provincie, waardoor het gehele provinciebestuur, inclusief de commissaris van de koning, moest aftreden.
  • De stilzwijgende campagnedonatie (gemeld in de uitgelekte memo van de heer Omtzigt) door de heer Hans van der Wind, die tevens campagneleider is van het CDA tijdens de laatste verkiezingsvoorbereiding en daarmee – naast zijn invloed op de partijkoers – wat heeft uit te leggen over zijn dubbelrol, ook bij de bepaling van de partijleider (van De Jonge naar Hoekstra onder het passeren van Omtzigt). Een donatie die pas na het sluiten van het register daarvoor werd gedaan en daarna dus niet bekend gemaakt is!
  • En de mondkapjesdealers, de heren Van Lienden (medeschrijver aan het CDA-verkiezingsprogramma!), Van Gestel en Damme, die zo integer overkwamen dat zij hoge kortingen en gratis diensten ontvingen van bedrijven, maar intussen hun BV-zakken meer dan goed vulden met miljoenen. Waar blijft die onterechte winst? Christen Democratische Afgang.

Niets is het CDA vreemd genoeg!

 

Nu wist ik dat de politiek, zowel lokaal, regionaal als landelijk, een slangenkuil is. En de omgangskant met de heer Omtzigt is, ook al zal hij geen heilige zijn, zo ontzettend illustratief voor die machtspolitiek; maar ook zo neerbuigend, asociaal en geperverteerd naar de mens Omtzigt. Dan verbaast het niet dat er zoveel mensen zijn die de politiek de rug toekeren. De uitzichtloosheid en discriminatoire benadering creëert een toenemende ongelijkheid en maatschappelijke onvrede, waardoor mensen dit voorbeeld volgen en zichzelf bovenaan zetten ten koste van politici, politieagenten, BOA’s, ambulancepersoneel, zorgmedewerkers en journalisten (wat is de volgende groep die bedreigd wordt?). Overigens geldt dit dus niet alleen het CDA, waar dit nu zo overduidelijk naar buiten komt. ‘Wat je zaait zul je oogsten’ is nog steeds actueel.

 

Wat nu? Het lijkt mij dat een grote schoonmaak van de CDA-gelederen noodzakelijk is. Dat doe je door in gezamenlijkheid een (minstens interne) koers uit te zetten, waar wij het CDA in de toekomst aan kunnen herkennen. En dan niet alleen een stuk over ‘samen’, ‘zij aan zij’, etc. componeren, want die zijn er binnen de partij zat geschreven en niet toegepast.

 

Maar waarden formuleren die meetbaar geconcretiseerd worden en dan ook getoetst worden in een algemeen publiek jaarverslag in wat wel is bereikt, niet is gehaald (en waarom niet) en waar aan gewerkt wordt tot en met het resultaat tot dan toe. En dan niet alleen financieel. Denk daarbij vooral aan de omgangskant (wat is veilig democratisch) met elkaar en met anderen. Hoe komt het Christelijke naar voren in de (politieke) keuzes van de partij, bijvoorbeeld naar (oorlogs)vluchtelingen. Christen Democratische Afgang

 

Dan ben je positief richtinggevend, ook naar andere politieke partijen en kan er iets nieuws ontstaan: een CDA = Collectief Democratisch Appèl!

 

Auteur: Guus

Tags: ,
Previous Post
F6F3C82E-6CE3-45D0-A6B0-059F4D1E7EE5
algemeen featured Guus spuugt Politiek

Politieke reformatie

Next Post
Swiebertje van Lienden
algemeen Economie featured foute nederlanders Guus spuugt

Swiebert(je) van Lienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.