F08569AF-8C7D-48F8-B946-C693B8B87349

Corona hoe leerbaar zijn we de tijd zal het ons leren

Corona hoe leerbaar zijn we.

 

Corona hoe leerbaar zijn we.

Corona, het doemwoord van 2020 (en waarschijnlijk ook nog een flink eind in 2021). Wat waren we verantwoordelijk tijdens de 1e coronagolf (golf is al niet mijn sport, tenzij in een verwarmd binnenbad met golfslag). Niet voor niets noemde ons opperhoofd, de heer Mark Rutte, het een intelligente lockdown. Oh, wat waren wij intelligent. We wisten niks en accepteerden de oproep van de heer Rutte c.s., ook in zijn uitzonderlijke toespraak tot ons vanuit zijn (ivoren) torentje. Corona hoe leerbaar zijn we

 

Inmiddels is het tot een lachdown verworden. Het  RIVM typeerde de mondkapjes als volkomen zinloos, terwijl (of omdat?) het buitenland geen tekorten had en ze gretig als gedragsvoorschrift hanteerde. En opeens werden ze ook in Nederland verplicht in het openbaar vervoer en vanaf begin december ook in publieke binnenruimten (en daarmee werd niet alleen gedoeld op de rood verlichte ramen in de Amsterdamse krochtengordel). Corona hoe leerbaar zijn we.

 

De GGD was op zijn taken berekend van testen, testen, testen en bron- en (geen sex)contactonderzoek, aldus onze nieuwe coronaminister, de heer De Jonge, maar hij bleek zich toch vergist te hebben. De GGD ging de laboratoria de schuld geven van het testtekort, terwijl zij zelf niet eens in staat waren, zoals toegezegd, testafspraken binnen een dag te maken en uit te voeren en dito de testuitslagen een dag later door te geven.

Het bron- en contactonderzoek werd – vanwege het disfunctioneren van de GGD’s – ijlings losgelaten; moesten die besmette burgers zelf maar doen, dus weer een beloofde hoeksteen van de corona-aanpak verloren. En dan hebben we het nog niet over de regelmatige storingen in de verzameling en verwerking van de coronacijfers van de GGD.

 

De onlogische maatregelen van de regering, gevoed door een legertje experts, stapelden zich op. Restaurants dicht, behalve in hotels? Scholen dicht – niet vanwege besmettingsgevaar – omdat het volk het wil, nu opnieuw vanwege de verzameling ouders op het schoolplein? En de leerachterstanden lopen maar op! Vuurwerkverkopers dicht en mogen niet bezorgen (even risicovol als met vuurwerk volgeladen auto’s van kopers zelf), maar wel verkrijgbaar bij supermarkten! Een eenmalig vuurwerkverbod, maar laat al die onervaren mensen maar wel carbid gaan schieten om de Spoedeisende Hulp-afdelingen toch aan het werk te houden met afgerukte ledenmaten en verblinde ogen. Nee, dat hoort niet bij Den Haag, daar hebben we opeens de gemeenten voor (?!). Drogisterijen mogen wel open, maar verkopen ook bijvoorbeeld agenda’s, maar sigarenwinkels annex boekhandels, mogen geen (kerst)kaarten en agenda’s verkopen, maar wel pakketjes laten ophalen. Rara, hoe tegenstrijdig! En geen enkele aanpassing van voortschrijdend inzicht.

 

De mainstreammedia (nog zo’n typisch 2020-woord) bleven berichten over cijfers, individuele gevallen van besmetting en burgerlijke ongehoorzaamheid jegens de corona-voorschriften. Nederland was moe van corona en kreeg geen voldoende beloning voor haar verantwoordelijke corona-gedrag (duhhhhh?!).

De heer Rutte c.s. hebben de Nederlandse volkscultuur echter zwaar onderschat. Als je een regel afkondigt, zelfs als die intelligent is of als zodanig wordt verkocht, dan is de Nederlandse identiteit er één van: geldt alleen voor anderen, niet aan houden, hoe kan ik die grens overschrijden. Beste actuele voorbeeld is de snelheidsbeperking overdag naar 100 km: er zijn weinig automobilisten die als bejaard ‘dor hout’ zich hier aan houden. Vooruit met die paardenkrachten van vooral Mercedes/Audi/BMW, etc. en laat die stikstof maar waaien; ik zie het toch niet. Corona hoe leerbaar zijn we.

 

Maar in onze beeldcultuur zijn die immer herhaalde tv-beelden van staafjes in slijmstrotten en snotkokers ronduit afstotend en nu worden we weer getrakteerd op vaccinnaalden die diep in vlezige schouderhammen verdwijnen. Geen wonder dat in de Geestelijke GezondheidsZorg de acute crisisopvang ontoereikend is, want die amper uitbehandelde injectiefobie leeft weer volledig op, als onkruid tegen de witte Brexit-klippen.

 

Dan meldt de heer De Jonge trots dat vanaf 4 januari 2021 de vaccinaties starten, oh nee, toch niet, dan maar 8 januari. Want de uitvoerders weten nog nergens van, maar het is wel allemaal tot in de detailpuntjes geregeld! Niet dus!

Dan: wie vaccineren we het eerst? De ouderen in de instellingen (die belasten de ziekenhuizen en de IC’s het meest, aldus onderzoek van de Gezondheidsraad), dan de werkers of eerst de werkers in de ouderenzorg en dan de ouderen, of toch eerst de mobiele ouderen in de thuissituatie, of nee, eerst de ziekenhuiswerkers, oja natuurlijk de huisartsen, en dan …… En dan starten we in Houten, of nee wat dacht u van Veghel?

 

En wat deden wij? Bij een zonnetje gaan we massaal naar parken en de natuur in, of bewonderen de Limburgse sneeuw, waarbij anderhalve meter niet meer bestaat. We verdienen het toch? We hebben er toch recht op? Ja, ten koste van de zorgwerkers, de horeca en al die anderen die verliezen: ik zie het toch niet!

 

Nu snap ik dat er bij zo’n nieuw en onbekend virus van alles uitgevonden moet worden, maar dit gaat toch wel erg ver. De 1e coronagolf heeft ons weinig geleerd van het voorkomen van de 2e golf. En nu maar hopen dat het veilige vaccin een 3e golf kan voorkomen, of gaan we door met een nieuwere variant?

 

 

Auteur: Guus

Tags: , , ,
Previous Post
A9DDA4E5-7CD0-46D7-94A3-30DC114D32BD
algemeen Economie featured foute nederlanders Gezondheid Guus spuugt

Koningsdrama op een vierkante centimeter

Next Post
DE9E1510-CE80-4DD6-8103-BF5633B86D06
algemeen Economie featured Guus spuugt Politiek

Dorre houtkap

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.