DC9BFE2E-AB35-4708-A7FB-AD66FCD90746

Coronaverkiezingen uit en thuis

Coronaverkiezingen uit en thuis

Coronaverkiezingen uit en thuis.

Wat moeten we nu met de 2e Kamerverkiezingen van 17 maart a.s.? Doorgaan of uitstellen (ervan uit gaande dat afstellen niet tot de keuzemogelijkheden behoort)?

Als je een aantal burgemeesters hoort – inclusief de voorzichtige geluiden van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en OMT (in goed Hollands: Outbreak Management Team) – moeten ze uitgesteld worden. Ze willen geen lange rijen bij de stemlokalen en de organisatie is moeilijk, omdat een aantal vrijwilligers dat de verkiezingsruimtes bevolkt, niet bereid zou zijn om (eveneens vrijwillig) het risico op besmetting te lopen.

Alles bij elkaar een vreemde benadering. Bij essentiële winkels tot zelfs vaccinatiestraten zien we mensen keurig in de rij staan op anderhalve meter, maar als het om stemlokalen gaat is dat opeens onaanvaardbaar? Coronaverkiezingen uit en thuis.

Bovendien zullen in de stemlokalen toch ook wel maatregelen gelden van anderhalve meter en mondkapjes? Dus als je de vrijwilligers die de stemlokalen bemensen extra wilt beschermen, doe je er ook nog spatschermen of -wanden tussen, aan voorzijde van de tafels en zijkanten tussen de vrijwilligers.

Maar goed, de vraag aan onze minister van Binnenlandse Zaken, mevrouw Ollongren, is om uit te stellen. Toch heeft zij al aangegeven dat 70-plussers per brief mogen stemmen en een verdeling over drie dagen stemmen mogelijk is.

 

Dat heeft de Partij voor de Dieren er niet van weerhouden om een kort geding tegen de Staat aan te spannen – vanwege leeftijdsdiscriminatie – om het briefstemmen ook voor anderen open te stellen en vooral voor de kwetsbaren. De rechterlijke uitspraak op 19 februari 2021 luidt dat de voorzieningenrechter niet op de stoel van de wetgever wil gaan zitten. De rechter gaat dus niet mee in de leeftijdsdiscriminatie, want er worden voldoende extra mogelijkheden (meer kiesdagen, meer volmachtstemmen) geboden om veilig te kunnen stemmen. En kwetsbaren zijn niet eenvoudig te identificeren. Het advies van de kiesraad om op verzoek schriftelijk te kunnen stemmen is niet door de minister overgenomen. En de rechter gaat ook mee in het argument dat de tijd tot de verkiezingen een aanpassing niet toelaat. Coronaverkiezingen uit en thuis.

Er zijn – of beter: er waren – dus volop mogelijkheden om de verkiezingen ordelijk en verantwoord te laten verlopen. Naast schriftelijk stemmen (voor alle kiesgerechtigden, al dan nietmet een kwetsbare gezondheid), kun je ook nog denken aan het uitnodigen op het stembiljet voor een specifieke dag van die drie, tot zelfs dagdelen aan toe. Daarmee kanaliseer je het stemmoment van iedere burger zoveel mogelijk. En natuurlijk zullen er mensen van afwijken om zeer legitieme redenen, maar dat zal hoogstwaarschijnlijk een minderheid zijn.

Mevrouw Ollongren geeft aangegeven dat veranderingen niet meer te regelen zijn, zowel het schriftelijk stemmen als verdere aanpassingen. Nogal zwak dat je voor het regelen van deze coronaverkiezingen – hoe lang weten we dit al – wacht tot het te laat is. Regeren is toch vooruit zien? Daar hoef je niet helder-ziend voor te zijn, wel helder-denkend!

Wat een STEMmingmakerij!

auteur:Guus

 

 

Tags: , , ,
Previous Post
6D6D133A-37C5-4CDB-A7C0-F569E82DDA40
algemeen Economie featured foute nederlanders Politiek

Beste demissionair premier Rutte

Next Post
D6BAEFCD-A5C1-4B33-9E64-B7E2D064E9CE
algemeen Economie featured foute nederlanders Gezondheid Guus spuugt

GGD failliet wie wist het al niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.