71D87FB5-395E-4109-8C61-9896BD45A8C7

De zorg meer salaris

 

De zorg meer salaris

De zorg meer salaris

De specialistisch verpleegkundigen en intensivisten van de Intensive Care Units hebben in de piek van de coronacrisis fantastisch werk verricht. Daaromheen hebben ook heel veel andere (huis-)artsen, verpleegkundigen, verzorgenden (in thuiszorg en verpleeg-/verzorgingshuizen) en andere ondersteuners gigantisch bijgedragen aan de zorg voor coronapatiënten.

 

Dat de overheid de meesten van hen met een eenmalige netto-bonus van € 1.000,- belonen is dus terecht. Een bonus of gratificatie is bedoeld als eenmalige beloning voor een eenmalige bijzondere prestatie (alleen voor top-inkomens geldt een bonus als een vast inkomensonderdeel naast een maandsalaris). De zorg meer salaris.

 

Nu is er een initiatief op gang gekomen om zorgpersoneel structureel extra te belonen in de vorm van een salarisverhoging. De heer Asscher (PvdA) en mevrouw Marijnissen (SP) dienden daartoe een motie in bij de 2e Kamer, maar zelfs na 3 keren stemmen (2 keer staakten de stemmen) werd de motie niet aangenomen.

 

Nog steeds is de SP bezig met een petitie op Facebook om de helden in de zorg – maar nu ook voor andere zorgsectoren – een extra loonsverhoging te geven. De coronacrisis wordt ook hier als uitgangs- en kantelpunt genomen. Helaas geeft de SP geen enkele informatie over het waarom van deze eis. Hoe slecht krijgt zorgpersoneel dan betaald en bij welke zorgsectoren geldt dat dan en in welke mate, dus waarom en hoeveel zou er bij moeten? En wie draait daar voor op? Hoeveel gaat de zorgpremie daarvoor omhoog? Voor alle burgers ‘Een sigaar uit eigen doos’, zoals bonden dit vaak noemen? Nee, eerst die petitie binnenhalen en dan niet kunnen instemmen met een structurele zorgpremieverhoging!

 

Erger is de opstelling van de FNV, die in een NOS-journaaluitzending alleen de aanvangssalarissen van verpleegkundigen benoemt (niets over andere zorgsectoren). Nogal misleidend als je de werkelijke maximumsalarissen onvermeld laat.

De FNV vindt dat die bonus € 1850,- had moeten zijn. Daarover kun je natuurlijk stoeien,  maar wanneer je als FNV dan ook nog op je site durft te vermelden dat zorgpersoneel ‘niet mag staken’, ga je te ver. Zelf hebben ze acties gevoerd, waarbij niet het hele land met alle zorginstellingen plat heeft gelegen, maar wel allerlei zondagsdiensten en onderbrekingsacties zijn gevoerd. Een FNV-looneis van 5% zou volgens zorgmedewerkers 7,6% behoren te zijn. De zorg meer salaris.

 

Waar was de FNV met haar zorgvakbonden toen er de afgelopen jaren CAO’s voor de zorg werden afgesloten? Zij vertegenwoordigen daar alle zorgmedewerkers of ze nu FNV-lid zijn of niet. Dit riekt meer naar een goede gelegenheidsactie door de coronacrisis en niet naar een structureel streven van positieverbetering van de zorg en haar medewerkers in allerlei vormen; o.a. werkdruk, eerdere bezuinigingen, arbeidsomstandigheden, personeelstekorten, tekort aan opleidingsplaatsen en ga zo maar door.

 

Dat de zorg meer salaris krijgt hoeft op zich geen probleem te zijn, maar door de extra belasting tijdens de coronacrisis is een structurele extra salariseis niet gerechtvaardigd, zeker als onvolledige informatie wordt gegeven over de feiten van beloning, krijgt het het karakter van een emotiekeuze die de politici en bonden gebruiken om de meute mee te krijgen.

 

Anderzijds is een forse sprong vooruit voor thuiszorgmedewerkers en verzorgenden in verpleeg- en verzorgingshuizen volkomen terecht. Maar wanneer zijn politiek en bonden hiervoor de straat op gegaan?

 

FNV lijkt meer te staan voor: Find (sorry) Niets Voldoende!

auteur: Guus

Previous Post
C7B05640-87CA-42B3-9417-1E541C089DEB
algemeen featured foute nederlanders Guus spuugt Politiek

De politiek kan zoveel meer doen aan discriminatie

Next Post
FA242204-3D4F-49B6-B0E9-301A764CCC01
algemeen Economie featured foute buitenlanders foute nederlanders Guus spuugt Politiek

Discriminatie maar hoe zit het met mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.