433137B1-4793-4ADE-BBF6-70033AB4AE0E

Déformatie

Déformatie

Déformatie

 

En sinds juni zijn de standpunten die al bekend waren bij de informateur, mevrouw Hamer, en waarvan zij had gezegd dat die niet ver uit elkaar lagen bij de formatie-kanshebbers, onveranderd gebleven. Alleen hebben VVD en D66 ze in twee verloren maanden op papier gezet.

De samenwerkingsstandpunten zijn ook onveranderd gebleven: VVD en CDA willen wel met Christen Unie, maar dat wil D66 niet. En VVD en CDA willen niet met zowel PvdA als GroenLinks samenwerken in een volgend kabinet, terwijl D66 dat graag wel zou willen. En PvdA en GroenLinks houden elkaars hand vast. Déformatie

Dus niet op de inhoud maar op de poppetjes houden de politieke partijen Nederland gevangen in een demissionaire staat. Daar is in alle zomertijd geen millimeter ruimte in gekomen. Toch hebben ze lekker doorgemodderd om tijd te winnen, terwijl ze wisten dat hun verschillen over wie met wie wil samenwerken onoverbrugbaar waren.

En uiteraard komt dat premier Rutte uitstekend uit. Hij kan ongehinderd doorregeren want niemand houdt hem tegen. De regeringspartijen zijn vanzelfsprekend niet tegen, maar de oppositie evenmin.

Een voorbeeldje: mevrouw Broekers-Knol, staatsecretaris van Justitie en Veiligheid die met name over de vreemdelingen gaat, heeft de gezinshereniging van jonge asielzoekers (officieel Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen) met hun ouders die nog in het buitenland verblijven, afgeschaft. Achtergrond is dat wanneer jonge asielzoekers nog een ver familielid hebben in Nederland, zelfs als die familie en de jonge asielzoekers elkaar nog nooit hebben gezien, dit voor mevrouw Broekers voldoende gezinshereniging is. Maar wat veel erger is: zij heeft dat gedaan tegen de adviezen van ambtenaren en de IND (Immigratie- en NaturalisatieDienst) en – politieke doodzonde – buiten de Tweede Kamer om. Die werd niet eens geïnformeerd. Nee, natuurlijk niet, want ze zouden er faliekant tegen zijn, omdat dit volledig tegen internationale verdragen is.

Maar niemand in de Tweede Kamer, ook niet binnen de oppositie, heeft een motie van afkeuring, laat staan wantrouwen ingediend. PvdA en GroenLinks kijken natuurlijk wel uit, want die wilden toen nog het liefst met de heer Rutte (VVD) en mevrouw Kaag (D66) het regeringspluche delen in een kabinet Rutte IV. Déformatie

En we weten wat mevrouw Kaag heeft moeten kronkelen nadat zij de deur naar de heer Rutte had dichtgegooid, toen bleek dat hij toch over de heer Omtzigt had gesproken, maar dat eerst volmondig had ontkend. Daar leren ook anderen van, in dit geval PvdA en GroenLinks, die wilden natuurlijk niet hun werkelijke gedachte hierbij laten gelden en hielden zich dus gedeisd. Wie weet verandert dat nu wel, maar ja, dat is dan te laat.

Dus niks nieuwe bestuurscultuur, noch van premier Rutte, noch van minister Kaag, noch van de heer Hoekstra (CDA), noch van mevrouw Ploumen (PvdA), noch van de heer Klaver (GroenLinks), noch van de heer Segers (ChristenUnie). Want ook die proeve van ‘een aanzet tot een opzet van een mogelijk regeerakkoord’, zoals mevrouw Kaag het pleegt te noemen, blijft binnenkamers en binnensHamers. Niks transparantie, niks openbaarheid, niks geen achterkamertjeswerk.

Alles blijft bij het oude vertrouwde. Of moeten we hier zeggen ‘gewantrouwde’.

Intussen sleept de formatie van een nieuw kabinet zich al sinds maart 2021 voort, en het zal wel een nieuw Olympisch Goud worden voor de lange duur van deze formatie. Maar de burger wordt door deze politieke Olympische Spelen ernstig geschoffeerd. We zijn volkomen voor niets naar de stembus geweest. Er is alleen een hoop gedonder uit voortgekomen, door de wijze waarop de huidige politici met het vervolg op de verkiezingen zijn omgegaan.

 

En nu heeft de heer Rutte besloten om de heer Remkes als informateur te willen benoemen voor het onderzoeken van een minderheidskabinet. En iedereen weet dat dit weer uitstel van executie van de verkiezingen wordt. Want gaan D66 en CDA hiermee akkoord? Ook dat zou op zich niet meer verbazend zijn. Déformatie

 

En het schandaal, het duurde maar voort…..

Tags: ,
Previous Post
92FCDDAE-751E-40B9-9BFF-B2701B289779
algemeen Economie featured foute nederlanders Gezondheid Rets kletst

Corona honden zijn mijn favoriet

Next Post
68932DBD-5925-487B-9AA8-76B6266A74F6
algemeen featured foute nederlanders Guus spuugt

Paardon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.