E09749CE-2808-4EE6-A736-1F446D168992

Demisionaire complotpraktijk

Demisionaire complotpraktijk

Demisionaire complotpraktijk

We zitten met een absurde situatie in Nederland. We hebben een demissionair kabinet dat allerlei grote beslissingen neemt en daarnaast een heleboel dingen stil heeft gelegd voor een volgend kabinet.

Rutte III heeft daarbij de handen vrij om toch naar bevind van zaken te blijven handelen. U hoort niets meer over de formatie, dus hebben we wel een nieuw kabinet nodig? Alles gaat toch goed zo!

 

Ondertussen stapelen de schandalen van dit demissionaire kabinet zich steeds verder op (denk aan toeslagenaffaire die maar niet opgelost/afgehandeld wordt met nu ook de onwettig uithuisgeplaatste kinderen en mogelijke affaires bij andere toeslagen, willens en wetens buiten de wet werkende NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid), de onrust binnen de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst), het beveiligingsdebacle van Nederland ondersteunende Afghanen, de ondermaatse huisvesting van asielzoekers, een failliete organisatie van de als een ongeleid projectiel functionerende belastingdienst, de schandalige behandeling van arbeidsmigranten, etc.). Demisionaire complotpraktijk.

 

En daar gebeurt dus niks mee. Rutte III is demissionair, is dus al naar huis gestuurd maar blijft toch onveranderd zitten en besturen alsof er niets aan de hand is. Logisch? Maar nog absurder, omdat de huidige coalitiepartijen straks ook Rutte IV gaan vormen en bemensen. En dat in een kabinetsvormingsproces dat inmiddels al Olympische proporties aanneemt (langstdurend) door het verslijten van een kudde informateurs (VVD-er mevrouw Jorritsma & D66-mevrouw Ollongren, D66-heer Koolmees & VVD-mevrouw Van Ark, PvdA-heer Tjeenk Willink, VVD-heer Remkes, en nu de heren Remkes & Koolmees) en allemaal zonder enig gemeenschappelijk resultaat. Hoezo, nieuwe bestuurscultuur?

 

Sterker nog, het door mevrouw Ollongren veroorzaakte schandaal over ‘Omtzigt: functie elders’ heeft de weinig integere uitstraling van de politieke partijen en hun partijleiders verder ondermijnd. De heer Rutte had geen actieve herinnering dat hij over de heer Omtzigt zou hebben gesproken met de dames Jorritsma & Ollongren. En dat nadat hij een dikke motie van afkeuring had gekregen (en van de meeste oppositiepartijen een motie van wantrouwen) naar aanleiding van de Toeslagenaffaire.

 

Die afkeuring had van mevrouw Kaag (D66) al de toevoeging gekregen dat de heer Rutte beter kon stoppen. De heer Segers (CU) zag kabinetsdeelname in een Rutte IV ook niet meer zitten. Het CDA was te druk met de puinhopen van een dubieuze lijsttrekkersverkiezing en de weinig verheffende interne omgangsvormen (met name over de openlijke ‘beledigingen’ richting de heer Omtzigt).

 

En al deze drie coalitiepartijen zijn daarvan teruggekomen en ‘onderhandelen’ vrolijk verder om in dezelfde door hen gewenste samenstelling het kabinet Rutte IV vorm te geven. Dat dan ook nog eens onder de noemer van een beloofde ‘nieuwe bestuurscultuur’ (en mevrouw Kaag: ‘nieuw leiderschap’ als campagnekreet). Demisionaire complotpraktijk.

 

Ook enkele oppositiepartijen gedragen zich op dezelfde wijze. Neem PvdA en GroenLinks die achter de motie van wantrouwen tegen de heer Rutte stonden en opeens zonder enige nadere uitleg graag samen deel wilden nemen aan Rutte IV (ook al werd dat niet geaccepteerd door vooral CDA en VVD).

 

Hoe beschamend dat al deze politieke partijen de ‘gisteren’ door hen ondubbelzinnig veroordeelde heer Rutte ‘vandaag’ weer warm omarmen om graag de samenwerking voor de komende vier jaar te willen aangaan.

 

En dan hangt Rutte IV per definitie een aantal parlementaire enquêtes boven het hoofd (met name de groeiende toeslagenaffaire en ontbrekende afhandeling, Groninger gasproblemen en krakkemikkige uitvoering, corona-aanpak), die als een bom onder het komende kabinet op scherp staat.

 

Zelfs als we snel een nieuw kabinet Rutte IV hebben, zal de bestuursslagkracht van deze komende regering zeer matig zijn en blijven. Een complottheorie of zal dat praktijk worden? Het vertrouwen in de politiek is – ondanks kreten van een nieuwe bestuurscultuur – net als de rente onder het nulpunt gedaald.

 

Betekent Demissionair: dé = omgekeerd, missie = (bestaans)doel, air = lucht, dus ‘gebakken’ lucht?

Tags: , , ,
Previous Post
8564EF1F-E2F5-46D6-B088-860632F97FE2
algemeen Economie featured foute nederlanders Guus spuugt Politiek

Zijn we een luis in de pels Rijcker

Next Post
470E3BE3-0A61-4CA2-B12B-5A87A6667AE2
algemeen artikelen featured foute nederlanders Gezondheid Politiek Rets kletst

Rechts links midden nog een tikkeltje verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.