Digitaal-vervuiling

Digitaal-vervuiling digitaal oplossen

Digitaal-vervuiling digitaal oplossen

Digitaal-vervuiling digitaal oplossen

Onder de noemer van ‘vrijheid van meningsuiting‘ moet ik de meest verschrikkelijke dingen kunnen zeggen en schrijven. Althans, dat is voor een deel van de mensen zo. Digitaal-vervuiling digitaal oplossen.

Hulpverleners van alle soorten moet het werk onmogelijk kunnen worden gemaakt, als ik het niet eens ben met wat zij doen, of als ik vind dat zij het anders moeten doen, of om weet ik welke andere reden. Integriteit van het lichaam is hier ook geen vanzelfsprekendheid meer.

Politici worden ook steeds vaker belaagd, zowel via dat heerlijk anonieme sociale medium internet, dan wel dat zij fysiek meer dan hinderlijk achtervolgd worden op straat. Ziehier hoe de Nederlandse verdraagzaamheid en betrokkenheid bij anderen is verworden tot ‘alleen ik ben belangrijk’ en ‘ik vind dat ik niet gehoord wordt’. Hoewel dat laatste steeds meer is ontwikkeld naar ‘ik krijg mijn zin niet en daar heb ik wel recht op, vind ik’, dus doen we maar de beuk erin. Digitaal-vervuiling digitaal oplossen.

Maar wat kun je doen tegen die ‘social media’-vervuilers die hun spreekwoordelijke onderbuik via internet legen en het daarmee tot a-sociale media misvormen? Waar is het geduld gebleven? En het begrip? En natuurlijk ook: het correcte taalgebruik?

Wat betreft de social media lees ik alleen maar hoe moeilijk en tijdrovend het is te achterhalen wie er achter zo’n scheldkanonnade zit. Laat staan dat je zo iemand voor de rechter sleept als Openbaar Ministerie. Je kunt rustig stellen dat het aantal veroordelingen een fractie is van het aantal grensoverschrijdende uitingen van burgers.

En in de rechtszaal worden de verdachten vaker pas wakker met ‘ja, maar zo had ik het niet bedoeld’, of ‘ik deed het in een opwelling’. Anders gezegd: als je de ruimte pakt om je buiten de lijntjes van het betamelijke te uiten, dan zul je ook de verantwoordelijkheid voor de consequenties moeten dragen. Een taakstraf, een boete, tot zelfs een gevangenisstraf als passend gevolg van een scheldpartij tot ernstige bedreiging. Digitaal-vervuiling digitaal oplossen

Hoe kunnen we onze social media wat minder anoniem maken? Daarbij moest ik denken hoe werkgevers en banken dat doen. Als ik ergens in dienst treedt moet ik een identiteitsbewijs laten zien (en geen rijbewijs). Daar wordt een kopie van gemaakt om aan de hierop gebaseerde wetgeving bewijsbaar te kunnen voldoen. Hetzelfde geldt voor financiƫle instellingen waar ik geld kan opnemen en/of storten. Ook als ik op straat door de politie of handhaving wordt aangesproken, ben ik verplicht een identiteitsbewijs te tonen.

Waarom geldt er geen identificatieplicht bij het openen van een social media-account. Anders gezegd: wil ik een emailaccount of een whatsapp-account of welke andere soort en vorm daarvan openen, dan moet ik eerst aan de provider aantonen wie ik ben met een geldig identiteitsbewijs. Wil je een nieuw (alias-)account aanmaken bij dezelfde provider, dan kan dat pas als die provider weet wie jij bent en dus kun je niet meer anoniem blijven.

Bij een scheldkanonnade of zelfs bedreiging ben je dan via je provider makkelijk terug te vinden. Je zou zelfs kunnen hanteren dat er een register bij de overheid wordt aangelegd met social media-namen, betreffende providers en de werkelijke identiteitsnaam plus het bijbehorende document. Ja klopt, dat kost geld, maar bespaart een heleboel politieonderzoekswerk, wat daar zeker geen kostenvermindering op zal leveren, maar wel meer aandacht voor andere belangrijke politietaken, zeker in een krapper wordende arbeidsmarkt.

Of accepteren we dat de agressie maar door kan woekeren, tot we na verloop van jaren net als in de Verneigde Staten allemaal wapens in huis hebben en op straat bij ons dragen om ons te kunnen verdedigen tegen de mogelijke agressie van anderen. We zijn al zover dat een toenemend aantal jongeren steeds vaker messen van allerlei soorten en maten bij zich dragen om zich ‘voor het geval dat…’ te kunnen verdedigen. De gemeentelijke wapeninleveringsacties nemen ook al toe. Digitaal-vervuiling digitaal oplossen.

Kraam ik hiermee onzin uit? Of is dit een idee tegen de wartaalverruwing? Graag je reactie!

auteur: Guus

 

Tags: , ,
Previous Post
481346EC-E29F-444E-A6A2-7B953ECFC8E4
algemeen Economie featured foute buitenlanders foute nederlanders Guus spuugt Politiek Uncategorized

Wereldbeeld(mis)vorming

Next Post
DCC66334-C73D-4969-A4EF-B81FAF8776BF
algemeen featured Guus spuugt Politiek

Israƫl en Palestijnen wat nu

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.