396449A2-F820-4BC1-8FF1-EED0B96917C5

Discriminatie wat is het

Discriminatie wat is het

Discriminatie wat is het.

Zoals eerder beschreven heeft de heer Trump, president van de Verenigde Staten, zich beschamend en onbeschoft gedragen naar de demonstraties en protesten tegen de moord op de heer George Floyd door een agent. Dat is geen uitzondering, ook daarna niet. Een duidelijk geval van racisme als onderdeel van een omvattender discriminatie.

 

Maar wat is discriminatie? Wel nu, we zijn constant aan het ordenen. Meubels worden onderscheiden in tafels, stoelen, zitbanken, etc. Dat heeft het voordeel dat we weten waarover we het hebben. Zo gaat dat ook met mensen. Dan weten we waar we het over hebben, mannen en vrouwen, joden en islamieten en christenen en hindoes, Chinezen en Marokkanen en Turken, en ga zo maar door. De mogelijkheden zijn onuitputtelijk. Discriminatie wat is het.

 

Nu is dat onderscheid op zich niet zo’n probleem, want we willen ook graag bij een groep horen, nozems, langharig werkschuw tuig, of pleiners en dijkers of VVD-ers of PVV-ers. Allemaal willen we houvast. Voorheen was dat niet zo’n probleem want het was voor eens en voor altijd duidelijk in de zogenoemde verzuiling. Bijvoorbeeld de christenen en de roden/arbeiders. Ieder met zijn eigen politieke partij waarbij de christenen zich onderscheidden in de KVP (Katholieke VolksPartij), de ARP (Anti-Revolutionaire Partij), de CHU (Christelijk-Historische Unie), die veel later samen op gingen in het huidige Christen-Democratisch Appèl (CDA) en hun eigen vakbonden NKV* (Nederlands Katholiek Vakverbond) en CNV (Christelijk Nationaal Vakverbond).

Daarnaast had je de socialisten die gelijkheid en gelijkwaardigheid nastreefden, waar de communisten dat in een verder doorgevoerde (staats)vorm wilden bereiken. De Partij van de Arbeid (PvdA) was de politieke tak van de socialisten en het NVV* (Nederlands Verbond van Vakverenigingen) de socialistische vakbond.

Hetzelfde zag en zie je terug in het onderwijs (algemeen/openbaar en bijzonder: lees christelijk).

En ook het toen nog bloeiende verenigingsleven was opgedeeld in voornamelijk christelijke en socialistische clubs.

 

Een heldere ordening waarbij je weinig keuzestress kon krijgen. Je geboorte gaf aan bij welke clubs je hoorde en hoe je moest stemmen. Daar wilde je bijhoren. Voor iedereen helderheid.

 

Maar door de ontkerkelijking en latere komst van het ‘ik’-tijdperk taande de invloed van de verzuiling. De kerken liepen leeg, het gezag in de maatschappij was niet meer vanzelfsprekend, noch in het onderwijs, noch in het gezin. De onderhandelingssamenleving ontstond. Er moest beargumenteerd worden waarom dit of dat zus of zo was. En dan valt God snel buiten het geloofsbootje.

 

Ondanks dat we meer gelijk en gelijkwaardiger waren geworden, bleven we onderscheiden maar nu op een andere manier. Mijn (ik-tijdperk) geluk mag niet gedwarsboomd worden door beperkingen, zeker niet als die door anderen worden opgelegd. En mijn geluk is leven met een partner waar ik van hou, met een droomhuis, een paar prachtige kinderen en twee tot liefst drie keer per jaar op vakantie. Discriminatie wat is het.

 

Onze koloniën maakten ook een ontwikkeling door naar meer zelfstandigheid, maar ja daar was men minder rijk bedeeld, mede door de kolonisatie. En voor een deel kwam men geluk halen in NL.

Bovendien was er werk waar wij – als hoger opgeleide burgers – ons door de jaren heen te goed voor vonden, dus werden er zgn gastarbeiders binnen gehaald. Eerst Italianen en Spanjaarden en later mensen uit Marokko en Turkije. Met open armen werden zij binnengehaald, tegen de eigen rijksoverheidsprocedures en -eisen in.

Opgelost, zou je denken. Maar zoals de geschiedenis vaker heeft laten zien; als het economisch slecht of slechter gaat, moet er een zondebok worden gevonden. Dus de zwakste groep in de samenleving krijgt het dan zwaar te verduren.

 

De tolerantie uit vervlogen jaren is daarmee verdampt uit de Hollandse identiteit en het woord zelfs uit ons vocabulaire geschrapt. En zo kun je alle minderheidsgroepen herkennen die in de verdomhoek werden geplaatst en inmiddels steeds openlijker worden bestreden in woord en daad.

 

Dus: wat is het ….. dom, of ….. verdomde onrechtvaardig!

 

 

 

* Opmerkelijk is geweest dat het Katholieke NKV samen ging met het socialistische NVV tot de FNV (Federatie Nederlandse Vakbeweging).

 

auteur: Guus

 

Tags: , ,
Previous Post
wat is corona
algemeen featured foute nederlanders Gezondheid Guus spuugt

Wat is waar van corona

Next Post
09D68DA6-321F-4EA6-8480-0394EF514AD7
algemeen Economie featured foute buitenlanders Guus spuugt Humor Politiek

Einde stier of stierengevecht pak je rode zakdoek maar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.